Leestijd:

Reading Progress:

PIETER BAKKER HOUDT VAN MUZIEK, LITERATUUR EN WIELRENNEN

Geplaatst op 5 juli 2014

PIETER BAKKER HOUDT VAN MUZIEK, LITERATUUR EN WIELRENNEN

Haarlemmer Pieter Bakker was jarenlang werkzaam als orthopedagoog en als projectleider bij de gemeente Haarlem. ‘Ik ben een ouwe rocker’, zegt hij zelf. Hij speelde in talloze muziekformaties en schrijft gedichten. Haarlem Volkoren (met de voorstelling ‘Oh muggen dans mee’) is zijn laatste poëzie & muziekproject. Daarnaast houdt hij van wielrennen.

Pieter Bakker

Pieter Bakker draagt op bovenstaande foto het gedicht ‘Moraal’ voor:

Moraal

de koers is hard gemaakt

renners pieren er af

ik ben weg gedemarreerd

het peloton is tot de helft gedecimeerd

met groepjes achter me aan

na een uur lag alles weer op een zakdoek

met nog twee ronden te gaan

is het spel op de wagen

gevecht om de posities

echt niet normaal

ik zit weer vroeg van voren

en rij met een open hol

de stenen uit de straat en een stapel moraal

niets mooiers dan de koers

pedaalliefde giert door mijn aderen heen

hengst ik het gat weer dicht

de fiets brengt leven en een stapel moraal

met nog twee ronden te gaan

de stenen uit de straat en een stapel moraal

een spel van alles of niets

met het grote mes erop

rij ik met een open hol

Was je altijd al een fan van de wielersport?
,,Ja, ik volgde als twaalf, dertienjarige alle berichten over de grote wielerwedstrijden. Het had mijn interesse, al was ik zelf in die tijd actief op het gebied van voetbal en basketbal. Ik heb nog een tijdje bij de Haarlemse Flamingo’s gespeeld, voornamelijk in het Krelagehuis en de Kennemer Sporthal. Pas na mijn vijftigste ben ik zelf op de racefiets gestapt.’’

Wielrennen en literatuur omarmen elkaar regelmatig…
,,Ik rijd bij H.S.V. De Kampioen, met die club heb ik veel aan wedstrijden meegedaan. Door het wielrennen kwam ik ook met schrijvers in aanraking, zoals Tim Krabbé en Thijs Zonneveld, de ex-prof wielrenner die o.a. voor Algemeen Dagblad verslag doet van wedstrijden als de Tour de France. Het boek ‘De renner’ van Tim Krabbé is natuurlijk een klassieker in het genre. Maar ik mag ook graag ‘Ventoux’ lezen, van Bert Wagendorp.’’

Pieter Bakker

Op een archieffoto van jou zien we je in actie tijdens de Ronde van Brakel, waar jij op de tweede plaats rijdt en Tim Krabbé op de derde plaats. Hoe zijn die tochten?
,,Dat zijn geweldige evenementen. Met name in België heb je natuurlijk nog een echte wielercultuur, met veel toeschouwers langs de kant. En zo’n omloop eindigt altijd wel in zo’n café waar de mensen om tien uur ’s ochtends al aan hun eerste biertje zitten. Etablissementen die een naam dragen als Café du Sport. Zo af en toe schrijf ik een wielergedicht dat ook op de site van H.S.V. De Kampioen verschijnt.’’

Bakker en Krabbé - prove foto

Waar groeide je op?
,,In Santpoort en IJmuiden. In Santpoort woonde ik vlakbij Frank Kraaijeveld en Meine Fernhout van The Bintangs. Ik hoorde ze regelmatig repeteren in de tuin, waar nummers van Bo Diddley werden uitgeprobeerd.
De eerste band waar ik zelf in speelde heette The Rocking Boys en speelde werk van Elvis Presley en Cliff Richard. De éne helft van de band was fan van Elvis, de andere helft fan van Cliff.
Later heeft de liefde me naar Kopenhagen gevoerd, waar ik in een commune woonde waar ook altijd muziek werd gemaakt. Grote feesten en dan met zijn allen musiceren. Werk van the Stones en Creedence Clearwater Revival. Toen ik terug in Nederland kwam heb ik een tijd deel uitgemaakt van de groep Max Laadvermogen, Nederlandstalig en met veel invloed van de skabeweging, die toen een revival beleefde. Daarnaast schrijf ik dan nog kinderliedjes.’’

Pieter Bakker

Met je laatste groep Haarlem Volkoren richt je je op de rijke historie van Haarlemse verhalen en legenden…
,,Het is heel leuk om al die Haarlemse eigenaardigheden te vangen in gedichten en liedjes. Het programma heet ‘Oh muggen dans mee’ en de première was in mei in de Ruïne van Brederode. We spelen elektrisch, maar zijn ook in staat het programma akoestisch te brengen, daar leer je veel van qua dynamiek. Het is bedoeld voor een breed publiek en we willen op diverse plekken gaan optreden.’’

INTERVIEW: PAUL LIPS
FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS
FOTO RONDE VAN BRAKEL: ARCHIEF PIETER BAKKER
MEER INFORMATIE VIA: www.haarlemvolkoren.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This