‘Planet Paradroid’ is de titel van een vuistdikke psychologische cultroman, geschreven door Firma Tacker & Tape. Het boek wordt omschreven als ‘een psychedelische darkcom over vriendschap, liefde en de zin van de dood’. Achter de firma gaan het in Haarlem woonachtige duo ‘Jay en Pam’ schuil. Jay is Mr. Tape, Pam is Mrs. Tacker. Aangezien delen van het boek zich afspelen in het lommerrijke Elswout, spreken we af bij café Het Wapen van Kennemerland/De Stinkende Emmer. Even waren we in de veronderstelling dat we twee in ruimtepakken gehulde auteurs zouden ontmoeten, maar dat blijkt mee te vallen.
Mysterieus mag het in elk geval allemaal wel een beetje blijven, leggen Tacker en Tape uit. “Het boek is een weerspiegeling van onze eigen herinneringen en fantasieën. Het zijn gedachtenexperimenten. We hebben heel veel lol gehad tijdens het bedenken en het schrijven.’’
Hoé schrijven jullie?
Tacker: “De plotlijnen bedenken we samen. De dingen die er in het verhaal gaan gebeuren. Een van ons doet het eigenlijke schrijfwerk, dit bespreken we samen, en passen het aan waar nodig. Het gezamenlijke zit hem zoals gezegd in het samen bedenken van plotlijnen en (het karakter) van personages. Je rolt samen met je personages – als in een film die je meebeleeft – van het ene in het andere moment. Ter plekke worden wendingen bedacht, dat is de concentratie van het moment. Schrijven gaat dan vanzelf, omdat het niet wordt bedacht, maar omdat het ontstaat.’’
De roman is uitgegeven bij de Indie-uitgeverij DIT Uitgevers. ‘DIT’ staat voor Do It Together, een variatie op Do It Yourself, een attitude die opgeld deed in de roerige punk- en new wave-periode van eind jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Bij het boek is een ‘Planet Parazine’ uitgebracht, een in elkaar geknutseld boekje met fragmenten, tekeningen, collages en een tracklist.
Het boek werd officieel gepresenteerd tijdens de Boekenweek in maart, de officieuze Haarlemse presentatie vond plaats in juni tijdens een gevarieerde Irrational Library-avond in het Patronaatcafé.
Voor Tacker vormt het fenomeen ‘psychiatrie’ een inspiratiebron: de worsteling om ‘het lijden te boven te komen’, ofwel, het pad van de spiritualiteit. Een pad dat bezaaid is met sporen van hardgaan en diepgaan en heel veel niet-weten.
Tape heeft meer een focus op de hedendaagse sociaal-politieke context. Instituten en overheden die overal mee wegkomen. Too big to fail!
Vanwaar die naam Firma Tacker & Tape?
Tacker: “We hebben ons laten inspireren door het lied ‘Dodenrit’ van Drs. P. Een zinnetje daarin is ‘Doe het zelf met naald en schaar!’ Wij waren op zoek naar een naam voor ons als schrijversduo en deze zin inspireerde ons tot ‘Doe het zelf met tacker en tape’, wat vervolgens Firma Tacker en Tape werd. Begin jaren negentig zat ik op de kunstacademie en liep ik de hele dag niet alleen met een kwast rond, maar ook met een tacker, om de doeken op de spielatten vast te tacken. Tape deed al zijn reparaties met gaffa-tape.’’
…’Ze passeerden een terrein waar de Damstad Biënnale werd gehouden. Leslie wilde persé uitstappen, aangezien haar oog viel op een installatie van Franciscus en Cornelius. Het was een vluchtelingenkamp. Heel basaal en eenvoudig gemaakt en vanaf een kleine afstand bekeken zelfs nog mooier, aangezien de troosteloze leegte, de wanhopige uitzichtloosheid dan nog meer opviel. Wanneer je daar zat, kon je werkelijk nergens anders meer heen. Opgesloten in een eeuwigdurend niemandsland. Op een groot billboard naast het kamp stonden de namen van de sponsors van het kamp: IKEA, SHELL, BURGER KING en vele anderen…’ (uit: Planet Paradroid)
Een van de Haarlemse lezers, Dick Stegenga, is enthousiast over ‘Planet Paradroid’. Gevraagd naar zijn leeservaring zegt hij:
“Dat ik een boek van meer dan 600 pagina’s achter elkaar uit las zegt al wat. Het is echt een belevenis. Waarschijnlijk ook omdat het heel actueel (Syrië, vluchtelingen) is en alle aspecten van het leven, van goed tot heel kwaad zo beeldend beschrijft. Liep ook steeds parallel met gebeurtenissen in het nieuws. Een dame in een hoge functie, die daar buiten om sekswerkster was, zulke dames kwamen ook in het boek voor. De idiote nare reacties van medelanders op de drenkelingen in de Middellandse zee viel samen met lezing van een hoofdstuk over minachting en misbruik van ’gekleurde’ mensen enzovoort.
Zoals Anthonie Holslag schrijft: “Een boek voor de 21ste eeuw, voor de 21ste-eeuwse lezer, dat alle conventies op zijn kop durft te zetten. Want echt vrolijk is het niet, wel boeiend, confronterend en te denken gevend. Ik kan niet onderscheiden wie wat heeft geschreven. Van de schrijfster vernam ik dat er geen plan was, dat er voor de vuist weg geschreven is. Dat kon ik er wel uit halen. Dat maakt het misschien juist boeiend. Als het leven zelf. Je weet maar niet waar het heen gaat. Het is zowel realistisch, irrealistisch als ook hallucinatoir.’’
Ten slotte: De Firma zit niet bepaald stil. Op dit moment wordt door een Amerikaanse sci-fi auteur gewerkt aan een engelse vertaling die in 2016 klaar zal zijn. Daarnaast is het duo bezig met het schrijven van deel II van de Planet Paradroid trilogie, met als titel Desert Core. Deze zal in 2017 verschijnen.
INTERVIEW EN FOTOGRAFIE: SPAARNESTROOM
STYLING MRS. TACKER: The Irrational Library, Charity en Stijlloods.
STYLING MR. TAPE: Marktplaats.
De muziek uit ‘Planet Paradroid’ is te beluisteren via:
https://www.mixcloud.com/planet_paradroid/planet-paradroid/
Meer informatie via:
0 reacties