Bovenstaande foto: Fyodor-Dostoevsky, bron Wikipedia

Op zoek naar poëzie wandelde ik Athenaeum Boekhandel binnen. Ik bladerde achteloos in ‘Binnenplaats’, een bundel van Joost Baars. Op pagina 74 hield ik stil. Het gedicht ging over een zwaan, en de dichter – die zich op een bankje in het park bevond. In het gedicht zwemt de zwaan voorbij, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, niet gehinderd door wissewasjes van gemeenteraden. Sprookjesachtige schoonheid en statige rust. En het bevalt de dichter, die zich midden in het leven, dus ‘competitiecultuur’ lijkt te bevinden. Want ook het dingen naar prijzen maakt deel uit van competitie. Uiteindelijk vervliegt alles, stadsrekwisiet of niet.

 

station Helsinki, foto Caj Bremer

In een andere bundel ‘De zee heeft honger’, viel mijn oog op ‘Nachtdieren’. De combinatie ‘Dostojevski en whisky’ beviel me. Dat moet gezien de schrijfwijze dus Schotse whisky zijn. De ‘y’-klank doet verlangen naar zulke sessies.

In nachtelijke uren foto’s ontwikkelen in een badkamer, wie doet dat vandaag de dag nog? Iets met zilverhalogeniden. Het personage in het gedicht, dat het slapeloze gebrek aan daglicht met het eten van wortels compenseert. ‘Nachtdieren’ is de nieuwe bundel van Kira Wuck en gaat volgens de achterzijde over ‘de anonimiteit van de stad, het verlangen om aangelijnd te worden en de verlokking van de zee’. Want die heeft honger.

PL

Boekenborrel Literatuur aan de Gracht bij Athenaeum Boekhandel, met Joost Baars, Kira Wuck en Demi Baltus. Vrijdag 26 januari vanaf 17.00 uur, Gedempte Oude Gracht 70, Haarlem. Toegang gratis. Reserveren via haarlem@athenaeum.nl