Leestijd:

Reading Progress:

De woonkamer van student Media en Cultuur Ivo Trash (31) is rijkelijk versierd met affiches van punkconcerten die hij zelf organiseert en een aantal werken van de bekende, vorig jaar overleden, striptekenaar Peter Pontiac. Dat doet hij onder naam Minor Operation Bookings.

Ivo Trash

Hoe ben je begonnen met MOB?

,,Er waren voor mij als punker op dat moment geen interessante bands in Haarlem. Ik besloot om zelf een avond te organiseren met bands die ik leuk vind. Ik deed dat voor het eerst in café Pitcher. Daniel Nagelkerke van Patronaat was die avond ook aanwezig. Hij vond dat een dergelijke avond potentie heeft en bood aan om het in het Patronaat te gaan organiseren. Sindsdien regel ik regelmatig bands die dan, vaak gratis, optreden in Patronaat Café, maar ook het festival Vorst in de Grond is van mijn hand. Ook dit jaar heb ik weer georganiseerd. Dat is altijd op de nacht voor Koningsdag zodat je op Koningsdag gewoon de hele dag in bed kunt blijven liggen en niet mee hoeft te doen aan die onzin.”

En je hebt ook een eigen platenlabel?

,,Ja, samen met Darcy. We hebben het dus DarcyTrash Records genoemd. In de afgelopen 5 jaar hebben we ongeveer tien platen uitgebracht. We vinden het leuk om bands, waar wij van vinden dat ze up and coming zijn, te helpen met het uitbrengen van een plaat. En alles wordt op vinyl uitgebracht.”

Hoe ben je punker geworden?

,,Van jongs af aan was ik al een superrecalcitrant joch. Ik was altijd boos op de wereld vanwege racisme, hongersnoden en onderdrukking. Toen kreeg ik een vriendje op school en die had een zus die punker was, inclusief hanenkam. Ik kwam er achter dat de punkbeweging er hetzelfde over dacht als ik. Zij leefden ook in onvrede met de wereld en lieten dat weten ook. Ik voelde mij onder gelijkgestemden. Ik ging vervolgens naar een concert in Patronaat van de band Human Alert. Tijdens een nummer Kerk & Staat valt de band even stil om dan heel hard “KUT!” te roepen. De hele zaal riep dat als één man mee. Dat vond ik als 14-jarige fantastisch.”

Ivo Trash

Hoe zie jij de punkbeweging?

Punk bestaat dit jaar 40 jaar. Het is opgekomen als tegenreactie op het neoliberalisme dat begon in Engeland eind jaren 1970. Onder het beleid van Thatcher waren mensen ontevreden, arm en hadden geen woning. Noodgedwongen gingen ze kraken. Eind jaren 1990 tot begin 2000 was er veel welvaart en was de punkbeweging minder zichtbaar. Maar je ziet het nu weer opbloeien omdat er nu weer veel mensen op of onder de armoedegrens leven, werkloos zijn en ontevreden. Punk, en zeker de muziek, is een heerlijke uitlaatklep voor die onvrede.

Je hebt zelf ook in een band gezeten?

,,De Aanslag heette de band. We hebben zo’n 5 jaar bestaan en ik denk ongeveer 100 shows gedaan. We hadden Nederlandse teksten gericht op de Nederlandse politiek. Ons album heet ‘De puinhopen van acht jaar Balkenende’. De titel is een reactie op de boektitel ‘De puinhopen van acht jaar Paars’ van Pim Fortuyn. Eén van de hoogtepunten is onze korte tour geweest door Engeland. Prachtig hoe die Engelsen los gingen op de muziek terwijl ze geen idee hadden waar ik over zong, hahaha. Er is een compilatiefilm over onze tour door Engeland”

 

Punk bestaat dit jaar 40 jaar en jij bent bezig een festival op poten te zetten?

,,Eye heeft mij gevraagd om met MOB de muzikale invulling te verzorgen voor ‘Fury’. ‘Fury’ wordt een evenement over veertig jaar punk. Er komen bands optreden, er worden films getoond waarin punkinvloeden te zien zijn. Het gaat over de invloed die punk heeft op de samenleving, op de muziek en in de film. Het evenement duurt van 26 mei tot en met 15 juni. Iedere doordeweekse dag is er een film te zien en op de donderdagen tot en met zondag speler er bands, zestien bands in totaal. Er komen ook sprekers. Eén daarvan is Don Letts. Letts was dj van de eerste punkclub in Londen: The Roxy. Hij was een tijdje manager van de band The Slits, maar vond dat het managen van een band niets voor hem was. Hij maakte vervolgens de film ‘The Punk Rock Movie’.

Wie inspireert jou om dit allemaal te doen naast je studie?

,,Daar vraag je me wat zeg. De bodem is natuurlijk door de opvoeding van mijn ouders gelegd. Maar ik denk dat Jello Biafra iemand is die mij inspireert. Biafra was zanger bij Dead Kennedys. De Dead Kennedys was een van de eerste punkbands die niet alleen een middelvinger opstak, maar ook inhoudelijke goede teksten had. Wat ik vooral bewonder is dat Biafra de band verliet om een reclamecontract. De leden van de Dead Kennedys hadden – als alle punkers – een wrok tegen de kapitalistische wereld. Toen de overige bandleden toch wilden ingaan op een lucratief contract voor een reclamefilm voor spijkerbroekenfabrikant Levi’s, verliet Biafra de band.

Favoriete punkband/nummer?

Na lang nadenken:,,Dwarves met het nummer I will deny. Die gasten zijn al sinds de jaren tachtig bezig en treden nog steeds vaak op. Zo staan ze op 10 augustus, samen met Reagan Youth en NEED, in het Patronaat.

Tekst en fotografie: Remco van der Kruis

Minor Operation Bookings: https://www.facebook.com/MinorOperationBookings

Fury! Is van 26 mei tot en met 15 juni in Eye, Amsterdam.

Voor meer informatie: https://www.eyefilm.nl/over-eye/nieuws/fury-punk-culture

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

  1. peter bruyn

    Margareth Thatcher werd pas op 4 mei 1979 mp van Engeland en Punk was toen al minstens 3 jaar oud. De directe invloed van Thatcher is daarom ook veel sterker merkbaar bij postpunkgroepen als Joy Division, The Sound, etc. Maar verder heeft Ivo uiteraard gelijk!

    Antwoord
  2. Ivo Trash

    De aanloop naar het neoliberalisme werd natuurlijk al door Nixon ingezet. Maar een kniesoor die daar op let.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This