Leestijd:

Reading Progress:

Zet een stel musici bij elkaar en hup, jammen maar. Zo eenvoudig is het natuurlijk nooit. Het hangt van de kwaliteit van de individuele muzikanten af of het ook echt gedenkwaardig wordt. Bij de zogeheten Jam de la Crème zit dat wel goed. Vrijdagavond deed het bonte gezelschap de kleine zaal van het Patronaat aan.

Rilan Ramhane

Rilan Ramhane

Aan het begin van de avond lijkt het heel even of we ons bevinden in het ‘oude’ Patronaat van 1984, toen de zaal pas was geopend en er tijdens sommige avonden slechts een handjevol bezoekers kwam opdagen. Maar op het moment dat gitarist Stef van Es uitwaaierende gitaartonen door de ruimte laat klinken, stromen de belangstellenden langzaam toe. Zo nu en dan voegt zich een muzikant op het podium, bijvoorbeeld Wieger Hoogendorp, bekend als de markante gitarist bij Caro Emerald. Hoogendorp bespeelt een schitterende witte Gretch-gitaar met gouden randjes. Opvallend is percussionist Ebu Gaye Mada, die naast allerlei slaginstrumenten ook een fraai schoudertrommeltje bespeelt. Achter hem de blazerssectie met Jan van Duikeren (trompet) en Louk Boudestijn (trombone), die beiden spelen bij Caro Emerald. Daarnaast op sousafoon Arno Bakker (Maison du Malheur).

vlnr: Denise van Donselaar, Rilan Ramhane, Omar Ka

vlnr: Denise van Donselaar, Rilan Ramhane, Omar Ka

De sfeer van de muziek doet vooral Afrikaans aan, met repetitieve gitaarloopjes, grooves waarover de zangeressen en zangers spaarzame regels of klanken zingen: Denise van Donselaar, Suus de Groot, Rilan Ramhane en Omar Ka wisselen elkaar af.
Het is vooral het pure improvisatie-karakter dat tot een prettige kijk- en luisterervaring leidt, ook al is het tempo hier en daar wel erg traag. Ook Haarlemmer Michael Prins doet mee, hij zingt en speelt akoestische gitaar. Een van de spaarzame woorden die te verstaan zijn is ‘loneliness’, en dat geeft dan meteen wel een bepaalde sfeer.

Michael Prins

Michael Prins

Persoonlijk zou ik graag zien dat er van elke zanger of zangeres één lied wordt genomen als basis, waarop geïmproviseerd zou kunnen worden of dat een totaal ander arrangement krijgt. Maar dat is niet het doel, want de opzet is juist dat er totaal nieuwe muziek ontstaat waardoor elke tournee-avond een unieke ervaring voor de toeschouwer blijft. Meer informatie over de Jam de la Crème-tournee via http://www.jamdelacreme.nl/

Omar Ka en Rilan Ramhane

Omar Ka en Rilan Ramhane

TEKST: PAUL LIPS
FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This