Leestijd:

Reading Progress:

Raadselachtige kunstenaar Donny Glider brengt ode aan de imperfectie in café Bruxelles

Geplaatst op 12 april 2023

Er is een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen in Haarlem van een kunstenaar die nog niet op veel bekendheid mag rekenen, maar wiens ster rijzende is. Zijn naam: Donny Glider. Een uit Aberdeen, Schotland afkomstig mysterieus fenomeen, dat een soort ‘Banksy meets Warhol’-attitude hanteert en zich laat vertegenwoordigen door twee regionale namen. Hoogste tijd voor Spaarnestroom om zich richting het vermaarde eet-biercafé Bruxelles aan de Lange Wijngaardstraat 16 in Haarlem te spoeden en het verhaal op te tekenen van Hugo L. en Jaron R., die de werken van Donny Glider als enigen mogen produceren.

door Paul Lips

Jaron R. en Hugo L.

Aan de wanden op de eerste verdieping van Bruxelles hangen fraaie zeefdrukken, waarvoor de Schot Donny Glider de basis legde en de uiteindelijke uitvoering in handen was van Hugo en Jaron. Hugo is beeldend kunstenaar, Jaron is in het dagelijks leven werkzaam in de duurzame energie maar houdt zich al geruime tijd bezig met het vervaardigen van zeefdrukken. Dit fragmentarische gesprek probeert inzicht te krijgen in de beweegredenen van het fenomeen ‘Donny Glider’.

Hugo: “Donny zegt altijd: “Er is maar één criterium: als we het zelf willen ophangen, dan is het goed.”

Hij vervolgt: “Donny Glider is een Schotse grafisch kunstenaar. Een beetje aan de zelfkant. Ik weet niet of we dit erbij kunnen vertellen, maar hij heeft een beetje straatvrees.
Hij woont nu in een shack in het Noorden van Aberdeen, aan de rand van de natuur. We hebben hem leren kennen via Instagram.
Op een gegeven moment wilde hij met zijn kunst naar buiten treden. Toen is hij op Instagram allerlei mensen gaan volgen, en zo kwam hij bij ons terecht. Hij wil zijn kunst kunnen uitventen in Europa, in eerste instantie in Nederland. Dus wij werken voor hem. We zijn zijn assistenten.”

het proces van het aanbrengen van de geschilderde achtergrond

Jaron: “Uitvoerend assistenten zijn we. Donny stuurt berichten via Instagram en laat weten of hij het resultaat goed gelukt vindt of niet. Hij geeft de aanwijzingen. Gaandeweg zijn we zelf meer gaan sturen, hoewel we aanvankelijk ook wel onzeker waren over het resultaat. Maar Donny prees vaak dingen die nét niet helemaal strak waren. De werken zijn een ode aan imperfectie.”

Hugo: “Tijdens de Kunstlijn afgelopen november heeft Donny geëxposeerd in het atelier van Gerard Veldman in het Egelantier-gebouw aan het Groot Heiligland. Alle werken zijn toen verkocht, een mooi resultaat.”

Jaron: “Dat was zijn internationale debuut, waar best veel belangstelling voor was.”

Hugo: “De werken worden in series van drie gemaakt. Drie vellen papier krijgen een met de hand geschilderde achtergrond. Die achtergrond is vaak elke keer anders.”

© Donny Glider (bron: Instagram)

Jaron: “Wat er dan qua zeefdruk op te zien is is telkens redelijk uniform. Neem die Michelangelo daar of die auto daar, als je goed kijkt zie je dat de achterond steeds een beetje anders is.”

Hugo: “De manier van zeefdrukken is min of meer op z’n Andy Warhol’s. Niet alles precies op dezelfde plek, maar losjes gedrukt.”

Jaron: “In het werk van Donny Glider komen thema’s als wetenschap, de dood, oorlog of kunstgeschiedenis aan de orde. Maar ook ruimtevaart of science-fiction. Niet zo heel nadrukkelijk, maar speels, zonder wijzend vingertje. Een mash-up van grote thema’s, niet al te logisch qua boodschap. Die tekst die je daar bijvoorbeeld ziet komt uit een Russisch instructieboekje uit 1962 waarin je kon lezen wat je moest doen na een kernaanval. ‘Goed afdouchen’, enzovoort. Vandaag de dag natuurlijk lachwekkend, zulke lectuur. Maar óók weer relevant.”

Hugo: “Wat wellicht nog leuk is om te vertellen is dat Donny Glider door velen gezien wordt als een soort Schotse versie van Banksy, maar dat hij zelf zegt veel meer door Andy Warhol te zijn beïnvloed. Glider probeert via deze tentoonstelling een beetje vaste voet aan de grond te krijgen in de rest van Europa. Wij zijn trots dat we hem mogen vertegenwoordigen. De hele maand april zijn de werken – die ook te koop zijn – nog te zien op de eerste verdieping van Bruxelles.”

Donny Glider (@donnyglider) | Instagram

Home – Eet-biercafé Bruxelles (cafebruxelles.nl)

Donny Glider – Inflicted Studio

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.7

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This