Voor het nieuwe jaar zou je iedereen een regenboog wensen. Een regenboog van liefde, dat zou nóg mooier zijn.
Die pot met goud lopen we immers doorgaans mis, tenzij je het juiste lot uit de loterij treft.
In De Kloostergangen in het Haarlemse stadhuis is momenteel nog de tentoonstelling ‘Onder een regenboog van liefde bloeit de kunst’ te zien, waarvoor werd samengewerkt door diverse kunstenaars met een verstandelijke beperking en een aantal kunstenaars van Kunst Zij Ons Doel. De wederzijdse inspiratie is groot.
Het gegeven van de liefdevolle regenboog is te zien op een van de werken, gemaakt door Jillian Witteman en Vera Bruggeman. Een vriendelijke, roodharige jongedame omringd door de harten van de liefde, de stralende regenboog erboven.
Vera Bruggeman initieerde het project. Bij Hart Werk & Kunst (onderdeel van de Hartekamp Groep) zijn mensen met een verstandelijke beperking dagelijks bezig met het vervaardigen van kunstzinnige producten.
Hoofddoel van het project was het delen van de twee werelden door middel van de gezamenlijke passie: kunst.
Vera Bruggeman: ,,Een aantal kunstenaars van KZOD was enthousiast om mee te werken aan dit bijzondere project. De keuzes voor wie met wie ging samenwerken kwam spontaan tot stand. Een 1 op 1-samenwerking is voor een dergelijk project het meest geschikt. Het was heel spannend om te zien hoe dat in zijn werk ging.’’
Hanneke Franken is een van de deelnemende kunstenaars. Haar eigen werk kenmerkt zich door vlotte schetsen van straattaferelen met daarin (vaak) mensen in beweging. Op de fiets, lopend, staand op parkeerplaatsen of wachtend bij bushaltes.
Voor de tentoonstelling ‘Onder een regenboog van liefde bloeit de kunst’ ging Hanneke samenwerken met Rosa der Nederlanden. Het klikte meteen.
Franken: ,,Eerst hebben we elkaar ontmoet bij La Place. Ik had schriftjes meegenomen, daarin hebben we ideeën zitten schetsen. De vraag was op welke plek Rosa met mij wilde werken aan het project. Bij Hart Werk & Kunst aan de Bakenessergracht, of bij mij in het atelier. Ze wilde liever bij mij in het atelier. Dat vond ik prima. Om de twee á drie weken hadden we een schildersessie. We begonnen met een groot doek. Ze had zelf al veel ideeën over wat de voorstelling moest gaan worden. Ik mengde de kleuren en liet haar kiezen.’’
,,Aanvankelijk was Rosa wat teruggetrokken, schuchter. Ze zat in volle concentratie te werken en keek me niet vaak aan. Naderhand werd ze steeds opener. Dat was erg leuk om te merken. Ik ben echt dol op haar.’’
Het schilderij verbeeldt vier vrolijke, identiek geklede meisjes in een perk van bloemen. Rozerode vogels vliegen door de wolkenrijke lucht, de zon schijnt, maar er zijn eveneens sterren te zien. De randen van het schilderij tonen blokjes in felle kleuren, alsof het werk van een geschilderde lijst is voorzien. Maar het zou net zo goed een kleurrijk raamkozijn kunnen zijn.
,,Op het werk ‘Fietsparade’ is goed te zien hoe zo’n gezamenlijk werk is ontstaan. Dat is een tekening, waarvoor ik het basisidee had. Rosa koos voor het grootste formaat papier: 63×93 cm. Rosa kleurde mijn getekende figuren in, en ik deed dat bij Rosa. Tegen de tijd dat we stopten gingen we al overleggen over hoe we de volgende keer verder zouden gaan.”
,,Ik heb de samenwerking als heel positief ervaren. Aan Rosa merkte ik dat ze glunderde en meteen wilde weten wanneer de volgende afspraak zou zijn. Grappig om te zien dat ze echt een eigen willetje heeft als ze bezig is.’’
TEKST: PAUL LIPS
FOTO’S: ELLY GODRIE
De tentoonstelling ‘Onder een regenboog van liefde bloeit de kunst’ is tot en met vrijdag 15 januari te zien in De Kloostergangen van het stadhuis, ingang Grote Markt 2, Haarlem. Op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.
Bij de expositie is een brochure verschenen waarin het project is vastgelegd.
http://www.kzod.nl/onder-een-regenboog-van-liefde-bloeit-de-kunst-2/
http://www.hartekampgroep.nl/files/over-ons/publicaties/flyer-hart-werk-en-kunst-def.pdf
0 reacties