Leestijd:

Reading Progress:

RIP2016 Live: Beatrice van der Poel over ‘Amsterdam huilt (waar het eens heeft gelachen)’

Geplaatst op 2 juni 2017

Over de doden niets dan goeds. Vooral bij de overleden zangers en muzikanten die in het jaar 2016 het tijdelijke verruilden voor het eeuwige, zitten gerenommeerde namen die diep worden betreurd: David Bowie, Prince, George Michael, Leonard Cohen. Magere Hein richtte het afgelopen jaar een waar slagveld aan. In het Patronaat is vanavond 2 juni het evenement ‘RIP2016 Live’, waar zangers en zangeressen uit Haarlem en omstreken – begeleid door professionele muzikanten – een ode brengen aan de geliefde sterren die thans rusten in vrede.
De Amsterdamse zangeres Beatrice van der Poel brengt ‘Amsterdam huilt (waar het eens heeft gelachen)’    van Zwarte Riek – ook bekend als ‘De Jordaanprinses’ – ten gehore. Het lied werd geschreven door haar toenmalige echtgenoot Kees Manders en gaat over de Weesperstraat en de verdwenen Amsterdamse Jodenhoek.

Beatrice van der Poel: ,,Met ‘Amsterdam huilt’  ga ik me op heel glad ijs begeven. Het is een beladen lied over de Jodenvervolging, geschreven in de jaren zestig. Het gaat over hoe de sfeer was rond de Weesperstraat, toen ‘iedereen er nog was’. Zwarte Riek zingt het echt met een snik in haar stem. Je zou het Nederlandse blues kunnen noemen, maar in de muziek zitten ook Jiddische elementen.”

 Als vader weer bladert in zijn fotoboek
Dan sta je versteld
Als hij weer vertelt
Van de Weesperstraat en de Jodenhoek
Als hij dan verhaalt hoe het leven begon
Bij het ontwaken
Handel en zaken
Humor en gein, dat was de levensbron
En had je een dag eens geen mazzel gehad
Dan ’s avonds naar de Tip-Top waar je ’t sores vergat
Soms riep d’r nog één in het late uur
,,’k Heb mooie olijven en uitjes in het zuur”

,,Toen de organisatie me vroeg welke nummers ik zou willen vertolken, dacht ik meteen aan ‘Amsterdam huilt’. Ik hoop op de aandacht van het publiek tijdens dat moment, het is geen lied om doorheen te praten. Het is heavy shit, met Maria Eldering op viool. Ik hoop dat ik het net zo puur en echt kan zingen als Zwarte Riek.’’

PL

[sgmb id=”1″]

‘RIP2016 Live’, vanavond vanaf 20.00 uur in het Patronaat, kaarten á 15 euro aan de kassa, leden van de Bibliotheek krijgen 2,50 korting.

http://www.patronaat.nl/2-6-2017/rip2016live-het-grootste-eerbetoon-van-nederland-

 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 3.3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This