In een monumentaal pand aan de Bakenessergracht – volgens sommigen de mooiste gracht van Haarlem – toont beeldend kunstenaar Armando nieuw werk ter gelegenheid van zijn 85-ste verjaardag. Het is een project-op-locatie, een samenwerking tussen galeriehouder Rob de Vries en het echtpaar Pieter en Marieke Sanders, kunstverzamelaars en eigenaren van Bakenessergracht 88. De opening is zondag.
In plaats van een overzicht uit voorbije jaren, toont Armando nieuw werk. De kunstenaar is vitaal en schildert dagelijks in een atelier in Amsterdam. Rob de Vries assisteert hem daar bij. ,,Armando woont afwisselend in Potsdam en Amstelveen. Als hij in Nederland is haal ik hem op bij zijn woning en rijd hem naar het atelier van Sjoerd Buisman. Daar werkt hij. Ik hijs hem in zijn schildersoverall, plaats het doek op de ezel en reik hem zijn materialen aan. Zo nu en dan help ik hem met het draaien van het doek. Want hij draait dat doek regelmatig om, om vervolgens verder te werken. Je merkt dan dat het idee voor het schilderij zich al in zijn geest gevormd heeft.’’
,,Na zo’n tweeënhalf uur schilderen zegt hij meestal ‘ik heb nu wel zin in een haring’. Die heb ik dan al meegebracht uit winkelcentrum Groenhof. Hij trakteert andere aanwezigen in het gebouw meestal ook op een haring. Hij eet de haring kaal, zonder uitjes, gesneden in twee gelijke stukken.’’
Die strengheid van de twee gelijke stukken doet enigszins denken aan het verhaal ‘Dromen over Armando’ van Martin Bril, waarin de auteur droomt dat hij ‘de grote kunstenaar en dichter’ tegenkomt in een bakkerswinkel, waar Armando verzoekt om vijf gevulde koeken met ‘de amandel precies in het midden’. Als hij de koeken met een timmermansoog heeft bestudeerd besluit hij ze af te keuren, en vervolgens maar om een krentenbol te vragen. Het is fantasie, maar toch…
Armando (1929) is schilder, beeldhouwer, dichter, prozaschrijver, violist, journalist, documentairemaker en acteur. De ultrakorte-verhalenbundel ‘Ter plekke’ werd deze week gepresenteerd in het Museum Oud Amelisweerd in de historische buitenplaats in Bunnik, waar zijn werk permanent te zien is. Voor zijn poëzie ontving Armando diverse prijzen, tevens is hij in het bezit van verschillende koninklijke onderscheidingen. De Tweede Wereldoorlog en de ervaringen in de omgeving van het kamp Amersfoort vormen het centrale thema van zijn werk. Wie op google de term ‘Armando schilderijen’ intikt ziet als eerste afbeelding ‘Der Zaun’ uit 1993. In zwarte en witte streken is een pad met twee hekken verbeeld, dat kan verwijzen naar het kamp Amersfoort uit zijn jeugd. De kleuren rood, wit en zwart komen veelvuldig terug in zijn beeldend werk. Daarom zijn de nieuwe werken die aan de Bakenessergracht worden getoond verrassend te noemen, omdat de kleuren blauw en groen eveneens vertegenwoordigd zijn.
Rob de Vries is blij met de unieke expositie op deze bijzondere plaats. ,,Het echtpaar Sanders besluit zo nu en dan een tentoonstelling te houden in deze ruimte. Het mooie is dat je als je binnenkomt het werk in één oogopslag kunt aanschouwen, om vervolgens elk werk nader te observeren. Het is dus niet zo dat elke kunstenaar zich kan aanmelden voor een eigen tentoonstelling.’’
Naast zijn tentoonstellingen aan Koolsteeg 2a (een zijstraat van de Burgwal) doet Rob de Vries projecten-op-locatie. Zo zal hij in december als gastcurator fungeren bij galerie 37PK aan het Groot Heiligland.
Vooralsnog is zondag 21 september (morgen) om 15.00 uur de opening, in aanwezigheid van de kunstenaar zelf. Daarna is de tentoonstelling tot en met 12 oktober te zien van vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur of na afspraak.
TEKST & FOTO: PAUL LIPS
Beluister ook het bijzondere interview dat Frénk van der Linden voor Kunststof op Radio 1 had met Armando
http://programma.ntr.nl/424/kunststof/archief/detail/aflevering/6000015014/Armando—Kunstenaar
0 reacties