Leestijd:

Reading Progress:

Rockband Cut2theBone is volop in beweging: ‘een écht goed album maken, dat is onze ambitie’

Geplaatst op 19 mei 2022

De Haarlems/Amsterdamse band Cut2theBone munt uit in energieke optredens met een fraai palet aan songs. De groep treedt – sinds de maatregelen zijn losgelaten – weer met grote regelmaat op in de regio. Maar: er zijn ook ambities. Reden genoeg om langs te gaan bij Iris Stubbendiek (zang), Carlo van den Abbeelen (gitaar), Thoom Voorman (bas) en Frank van Kleef (slagwerk) die bezig zijn met een zondagse repetitie. Plaats: het Slachthuis aan de Oorkondelaan. Oefenhok 4.

tekst: Paul Lips
live-foto’s: Remco van der Kruis

De verslaggever valt met z’n neus in de boter. “Wat we nu gaan spelen is het hardste nummer van de hele set” zegt zangeres Iris. “Heb je oordopjes bij je? Hier, stop anders maar papieren zakdoekjes in je oren. We spelen ‘Lo Hi‘ van The Black Keys.”
Lo Hi‘ blijkt een nummer met een keigave riff in mid-tempo, waarbij gitarist Carlo flink uit z’n plaat kan gaan tijdens de solo. Op z’n sokken bedient hij het indrukwekkende effectenpaneel.
Het daaropvolgende eigen nummer ‘Party Weekend‘ kenmerkt zich door razendsnel gezongen coupletten, die Iris moeiteloos de microfoon in lijkt te slingeren. Het gaat over iemand die maar geen genoeg krijgt van de nachtelijke feesten en het liefst elk nachtje doorhaalt.

I’m raving and I’m raving need it every single night
Hooked up on adrenaline, losing tons of weight
Never feeling down ‘cause my mood is always up
Always will I be last to leave the club

Tijdens de kroegevenementen van de Haarlemse PopScene On Tour kun je de band regelmatig tegenkomen. Officieel mag een band daar twee seizoenen aan meedoen, weet Iris, maar door de coronapandemie is alles de laatste twee jaar door elkaar geschud en was er nauwelijks een mogelijkheid voor de HPSOT-bands om zich te presenteren. Gelukkig kan dat nu weer volop.

Een van de spaarzame covers die Cut2theBone brengt is ‘Call Me‘ van Blondie (muziek: Giorgio Moroder), bekend van de film ‘American Gigolo‘. In een ruige versie, zoals de band die live pleegt te vertolken. “Die poppy singles van Blondie klinken immers veel gladder dan hoe de band live speelt. Daar zit echt een groot verschil in.”
Soms lenen ze voor eigen nummers wel eens een riff, loopje of muzikaal thema van andere muzikale acts. Maar dan komt er toch dat Cut2theBone-sausje overheen. Op YouTube staan hier en daar nog wat opnamen van nummers gespeeld met eerdere bezettingen. Er mag worden vastgesteld dat het bandgeluid breder en pittiger is geworden. Een aantal van de eigen songs is de vinden op de huidige website van de band, compleet met lyrics en spotify-verwijzingen. Daar zitten flink wat pareltjes bij.

Er wordt geklopt op de deur van het oefenhok, die vervolgens openzwaait. Teije komt binnen. “Ik kom gewoon effe kijken hoor, ik zit niet eens in de band.”
Iris glimlacht: ‘En hij heeft toevallig alles bij zich. Een auditie.”
De gitaar komt uit de koffer. Een handgemaakte, van het Amerikaanse merk ‘Teye’, opgericht door de Fries Teije Wijnterp die gitaren begon te bouwen na zijn muzikale carrière waarin hij werkte met onder andere countryrocker Joe Ely.
Teije Proost blijkt zich gedegen te hebben voorbereid op de auditie. Schijnbaar moeiteloos speelt hij de nummers mee. Dat leidt soms tot grappige momenten, zoals bij het nummer ‘Sensational‘. “Wat goed dat je die tempowisselingen zo goed aanvoelt”, klinkt het. “Ja maar die staan er gewoon bij op dit papier”, merkt Teije droogjes op. Bij het volgende optreden in Stiel’s zal hij er bij zijn. Bij café Stiel’s in de Smedestraat heb je dan weer het voordeel dat er al een drumstel staat. Prettig voor slagwerker Frank. “Gemakzucht wint het vaak bij mij. Als er een drumstel staat vind ik het best. De dingen bij Stiel’s zijn trouwens altijd goed geregeld, dat is prettig.”

Iris Stubbendiek met invallend bassist Rafael Fernandez (foto Remco van der Kruis)

Zo nu en dan doen bij Cut2theBone gasten, bevriende muzikanten of oud-bandleden mee. Zoals Rafael Fernandez die wel eens invalt als basgitarist. Ook zijn de zangeressen Maartje Vermeulen en Daphne Jansen zo nu en dan van de partij, evenals toetsenist Nick van Hecke. Of Teije Proost zich bij de Cut2the Bone-gelederen zal voegen is nog even de vraag, maar de voortekenen zijn vooralsnog goed.
De ambitie is om een keer een echt goed album te maken. “Dat is je visitekaartje, daarmee kun je je presenteren bij podia”, weet Iris. “De vorige opnamen hebben we heel snel gedaan, in een mobiele studio in een bollenschuur. Te haastig, in twee dagen. Nu willen we het zorgvuldiger aanpakken. Opnamen maken wellicht in de studio van Jaco van der Steen of de Exalto Studios in de Waarderpolder.”

Cut to the bone staat voor ‘strak gesneden’. Een uitdrukking die fabrikanten van kleding ook gebruiken, weet drummer Frank. “Strak op het lijf gesneden kleding. Niks overtolligs. Als band proberen wij ook lekker strak te klinken.”
Iris: “Meestal speel ik een nieuw nummer voor en leg de ideeën uit die ik erbij heb. Als ik het dan de eerste keer heb voorgespeeld en de bandleden vallen in, dan is het genieten als alles op z’n plaats valt. Dat is zó’n mooi moment. Die magie kan me ontroeren.”

Cut2theBone – Dutch band – Haarlem & Amsterdam – rock and pop music

____________________________________

NASCHRIFT, reactie van Michiel van Reenen (HPSOT):

Dit is een erg leuk stuk, van Paul Lips op Spaarnestroom, over Cut2theBone. Maar er staat wel een onjuiste bewering in: het is niet zo dat bands 2 seizoenen mogen meedoen aan Haarlemse PopScene On Tour. Dat mag maar 1 seizoen. Daarna komt de band op de reservelijst (die gebruiken we als ‘reguliere’ bands openvallende gaten in de programmering niet kunnen vullen).

We hebben wel heel af en toe een band 2 seizoenen laten meedoen als die in hun eerste seizoen ernstig getroffen werden door ziekte of dood van leden (de wat ons betreft enige 2 valide redenen voor het afzeggen van geplande HPSOT-gigs).

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This