Leestijd:

Reading Progress:

Roel Eijsberg exposeert zijn imposante schilderijen bij Het Naaiatelier: ‘Bij mij moet een schilderij in één flow af zijn’

Geplaatst op 21 september 2022

Een expositie die als titel heeft: ‘Beuken met verf’. Geen alledaags verschijnsel. En dat in het Naaiatelier in de Spaarnwouderstraat. Daar willen wij als Spaarnestroom uiteraard alles van weten. De kunstenaar: Roel Eijsberg, die zich op latere leeftijd serieus met kunst bezig is gaan houden. Zaterdagmiddag 24 september is de vernissage van deze tentoonstelling met schilderijen van formaat.

interview: Paul Lips
fotografie: Remco van der Kruis

Even terug naar mei van dit voorjaar. In een gesprek met Hans Goes en Jos Ahlers werd duidelijk dat zich direct iemand had gemeld met een idee voor een tentoonstelling in de te openen ‘informele kunstruimte’. Die persoon bleek buurtgenoot Bram Felius te zijn, een vriend van Roel Eijsberg. Hij liet zijn hondje uit en kwam langs gewandeld. Bram noemde de naam van Roel Eijsberg en Hans en Jos noteerden die.
Gezeten in het Naaiatelier verschijnt er een glimlach op het gezicht van Roel Eijsberg. “Toen kreeg ik deze zomer een bericht van Hans. ‘Ik heb je ingedeeld voor de laatste week van september’, zei hij. Maar sommige werken waren nog niet eens ingelijst! Dus ik ben als een gek aan de slag gegaan.”

Inlijsten doe je zelf?

“Ja, daar ben ik ongeveer een ochtend mee bezig. Met het schilderen van de lijst er bij. Ik vind het leuk om te doen, zelf inlijsten. Het maken van kunst zit trouwens in de familie. Mijn over-opa van moeders kant was bevriend met Jan Sluijters en schilderde zelf ook niet onverdienstelijk. Ook een tante (de zuster van mijn moeder) tekende veel. ”

Ik begrijp dat jouw teken- en schildertalent al vroeg werd opgemerkt…

“Op de middelbare school maakte ik eens een tekening van een sneeuwlandschap, maar dan geabstraheerd. Niemand in de klas deed dat. Mijn tekenleraar Van Vugt bezag het werk en zei: ‘jij moet naar de Rietveld Academie. Dat was een mooi compliment, maar ik nam dat eigenlijk niet serieus. Vervolgens werd ik kinderpsychiater. Ik had altijd wel het idee dat ik dat schilderen later nog wel eens zou kunnen gaan doen. En ondertussen maakte ik tijdens vakanties wel schetsen. Ook een keer toen mijn fotocamera in een buitenwijk van Rome werd gejat. Dat was in 1979. Toen heb ik ter plekke een schetsboek en kleurpotloden gekocht en ben in plaats van vakantiefoto’s vakantieschetsen gaan maken.”

En in 2014 naar de Kunstacademie Haarlem gegaan. Een uitstekende stap.

“Bij de docenten René van den Bos, Rob Visje en Erik de Bree. Die laatste heeft mijn huidige stijl het meest beïnvloed. Eerst had ik les bij René van den Bos. Daar ging ik aan de slag met schilderen op grote vellen, vanuit het gevoel. Dan pakte ik daar soms een detail uit en ging dat uitwerken. Maar ik ben een ongeduldig schilder. Daarom werk ik ook met acrylverf. Bij mij moet een schilderij in één flow af zijn. Ik doe zo’n twee dagen over een schilderij. Die manier van schilderen zoals Armando en Ger Lataster dat deden, dat spreekt me aan. Maar wel kleurrijk met spanning er in. Jackson Pollock – bekend van zijn ‘drippings’ – verklapte dat hij ‘constant contact moest hebben met zijn schilderijen’. Dat is bij mij ook zo. Docent Rob Visje van de Kunstacademie Haarlem heeft mijn manier van schilderen destijds kritisch bejegend. Hij zei ‘je moet niet kunnen zien wat je allerlaatste streek is’. Ik schilderde in die tijd bijvoorbeeld eerst een tafereel op de voorgrond en pas op het laatst de achtergrond of omgekeerd. Rob leerde me dat je tegelijk aan de voorgrond én achtergrond zou moeten werken. Van Rob Visje is de uitspraak: ‘beuken met verf’. Een geweldige uitdrukking!”

Tentoonstelling ‘Beuken met verf’ van Roel Eijsberg. Te zien bij het Naaiatelier, Spaarnwouderstraat 124, Haarlem, van vrijdag 23 september tot en met zondag 2 oktober. Openingstijden van 11.00 – 18.00 uur. Officiële opening op zaterdag 24 september om 16.00 uur. Roel Eijsberg is tijdens de tentoonstelling aanwezig om uitleg te geven over zijn werk.

Home (naaiatelierhaarlem.nl)

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

 1. Hans Goes

  Wat een mooi verhaal weer. Geweldig. Dank.

  Antwoord
 2. Nel Alblas

  Ha Roel,

  Geweldig om jou en je werk te zien….helaas net na de tentoonstelling….dus via internet…
  Hopelijk de volgende keer echt op tijd om in real life te komen kijken!
  Groet!
  Nel Alblas

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This