Leestijd:

Reading Progress:

Rosita van Wingerden over de Kunstbeurs Heemstede en het maken van sieraden

Geplaatst op 16 maart 2022

Na twee afgelaste edities kan de Kunstbeurs Heemstede dit jaar weer doorgang vinden. Komende weekeinde – vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart – kan er genoten worden van een breed aanbod. “Praktisch alle kunstenaars die destijds in 2020 geselecteerd waren doen mee deze komende editie”, zegt voorzitter Rosita van Wingerden, die zelf ook exposeert. Spaarnestroom ging bij haar langs en wilde ook een en ander weten van haar sieraden.

interview: Paul Lips
fotografie: Remco van der Kruis

Rosita, gelukkig zijn de versoepelingen op tijd gekomen zodat de beurs door kan gaan…
“Daar zijn we heel blij mee. Maar toen wij er eind januari over vergaderden zaten we echt in een dilemma: doen we het wel, doen we het niet, wel of niet, wel of niet? We hadden al wel een heel coronadraaiboek vol looproutes, desinfectiezuilen en een maximaal aantal gasten dat binnen zou mogen zijn. Dat laatste zou niet zo’n heel groot probleem zijn, want het is een grote zaal. Maar we hebben nog heel hard moeten aanpoten om alles – waaronder het drukwerk en de affiches op de billboards – rond te krijgen. Ook om de flyers allemaal te verspreiden, daar helpen de deelnemende kunstenaars aan mee. Verder hebben we enkele onderdelen uit veiligheidsoverwegingen geschrapt. De opening op vrijdagavond bijvoorbeeld, en de zaterdagavondborrel met de kunstenaars. Dat is wel jammer, want dat zijn echt van die momenten dat je elkaar kunt ontmoeten en bij kunt praten.”

Spaarnestroom-fotograaf Remco is zelfs nog bij de edities in de Pinksterkerk geweest…
“In 2012 en 2013 waren die, inderdaad in de Pinksterkerk aan de Camplaan. Maar daar waren we al snel uit gegroeid. De Kunstbeurs Heemstede is er eigenlijk gekomen omdat we naast de Kunstlijn Haarlem de Heemsteedse kunstenaars nog wat extra in het zonnetje wilden zetten en meer mogelijkheden wilden bieden. Een beurs vooral voor en door Heemsteedse kunstenaars. Maar ook dat is alweer veranderd en breder geworden. Met zelfs een enorme wachtlijst! Er komen er nu ruim zestig. Er doen ook deelnemers uit het buitenland mee, België, Frankrijk. Het is een laagdrempelig, sfeervol evenement. Met jouw entreekaartje van 5 euro heb je ook recht op een kopje koffie bij de barista die in de zaal staat. Op zaterdag komt troubadour Fredie Kuiper optreden, en op zondag zijn er dichters van de Haarlemse Dichtlijn die ter plekke een kort gedicht voor bezoekers schrijven.”

Jij staat zelf ook op de beurs met jouw sieraden, kun je iets over je achtergrond vertellen?
“Ik ben opgeleid als docent beeldende vorming in de jaren zeventig aan de Prof. Kohnstamm Academie in Amsterdam, die inmiddels niet meer bestaat. Toen hield ik me met allerlei kunstvormen bezig zoals boetseren, vrij vormen hout-, leer-, en metaalbewerking. Later heb ik ook technieken geleerd zoals etsen, lithograferen en aquaraelleren. Gelijktijdig heb ik een HBO-opleiding gedaan die de voorloper was van de SPH (sociaal pedagogische hulpverlening) en heb ik vervolgens als pedagogisch medewerker in ziekenhuizen gewerkt. Dan begeleid en observeer je ouders en kinderen tijdens een ziekenhuisopname. Ook heb ik lessen beeldende vorming op een basisschool gegeven en heb ik les gegeven aan verpleegkundigen.
Op het maken van sieraden ben ik me sinds 1983 gaan richten, toen ik les nam bij edelsmid Corry Borst. Bij haar heb ik mijn zogeheten ‘meesterteken’ gehaald. Rond 2006 ben ik naar de vakschool in Schoonhoven gegaan. Ik werk graag met zilver maar gebruik ook andere materialen. Daar experimenteer ik ook mee, zoals kunststoffen of stenen. Het collier vind ik leuk om te maken. Maar ook broches of kunstwerken die je neer kunt zetten. Die insect-achtigen die ik maak lijken op bestaande insecten, maar daar geef ik dan mijn eigen draai aan.”

Jouw atelier aan huis zou je kunnen betitelen als ‘klein maar fijn’. Wat zien we hier allemaal?
“Ik heb allerlei gereedschappen, van tangen tot hamers en van boren tot een micromotor en gasbrander. En verder een wals om draad en plaat te walsen, er liggen overal allerlei soorten materialen en nog onafgemaakte sieraden. Daar zie je een paar kleine portret-achtige werken waarin kunststof is verwerkt. En hier heb ik een collier waar ik zogeheten ‘oortjes’ in heb verwerkt.”

‘Libelvrouw’, René Lalique

Heb je als sieradenmaker iemand die je bewondert?
René Lalique –  die leefde van 1860 tot 1945 – was een geweldige edelsmid. Hij werkte in de stijl van art nouveau en art deco dus dat is echt een hele andere tak van sport. Hij werkte met emaille en glas en wist dat miraculeus te combineren.”

Tot slot, welke muziek inspireert je?
“Tijdens het werken aan de sieraden heb ik spotify op staan en kies muziek die op dat moment bij mijn stemming past. Zoals The Beatles, Queen of Coldplay. Die postuum verschenen cd van Queen ‘Made In Heaven‘ vind ik prachtig. Ja, de hele plaat. Maar het titelnummer is al schitterend.”

 

Kunstbeurs Heemstede | That Other Art Fair

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Rosita

    Hartstikke leuk verhaal!
    Danknjullie wel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This