Leestijd:

Reading Progress:

Ruimte innemen bij Theater aan de Toog (Hemelvaartsdag): op repetitiebezoek bij Theaterwerkplaats Haarlem

Geplaatst op 16 mei 2023

Een paar keer gooide corona roet in het eten, maar het evenement Theater aan de Toog mag zich komende donderdag 18 mei verheugen op de derde editie. De formule is eenvoudig: op elk heel uur (vanaf 13.00 u.) speelt een theatergroep een korte voorstelling op locatie in een café in en bij de Zijlstraat. Vijf cafés (café De Zwaan, De Flapcan, Uiltje Bar, Mama Mojo en Het Wapen van Bloemendaal), vijf theateracts, vijf voorstellingen. Keus genoeg. Paul kreeg een snel voorproefje bij Theaterwerkplaats Haarlem die repeteert voor de eenakter ‘Sense of Space’.

door Paul Lips

Stilletjes sluip ik richting de repetitievloer in het Klein Heiligpand. Op de gang hoor ik de stemmen van de acteurs al. Het gaat over ‘vloeistof’ en ‘space’ en als ik om de hoek van de deuropening kijk zie ik enkele wonderlijk uitgedoste figuren die zó lijken te zijn komen aangezweefd ‘from outer space’. “Hoe werkt het hier?” Klinkt het. “Omarmen, je moet je nieuwe ruimte omármen.”
Drie personages (gespeeld door Dolf, Eef en Kickan) drentelen om elkaar heen en zijn duidelijk stomverbaasd over het hoe en waarom ze op deze aardkloot zijn beland. In bar Het Uiltje, om precies te zijn. Op onverklaarbare wijze zijn deze drie in het Haarlemse terechtgekomen en verwonderen zich over wat er zich zoal afspeelt in een doorsnee café: het tappen van biertjes, de gesprekken aan de toog, de alledaagse wissewasjes en ditjes-en-datjes die in de ruimte klinken.

Theatermaker Merijn van Beusekom heeft al langer een fascinatie voor het begrip ‘ruimte’, legt ze uit. “Als je je ergens thuisvoelt, zoals in jouw woonplaats of in jouw woning, dan heb je natuurlijk automatisch een verbinding met die ruimte. Maar je hebt ook ruimtes waar je je ‘plaatsloos’ kunt voelen, zoals bijvoorbeeld op een station. Zo’n plek is veel anoniemer. Dus die figuren moeten in dit stuk een vorm gaan vinden over hoe ze zich hier zouden moeten gedragen. Ze komen terecht in dat café en zien dan hoe de aanwezigen met grote regelmaat ‘vloeistof’ tot zich nemen. Het is een sociaal-maatschappelijk fenomeen, zo’n café. Wat betreft die figuren: de een zal zich makkelijker kunnen bewegen in zo’n onbekende ruimte dan de ander. Dat proces proberen we met deze voorstelling te laten zien. Dat is nog best een opgave, omdat we in een vrij langgerekte ruimte spelen en we dus hier en daar accenten zullen moeten leggen qua spel. We gaan in elk geval ook gebruik maken van ‘blokken’ waar de acteurs zo af en toe op kunnen gaan staan, zodat ze ietsje hoger staan dan de aanwezigen.
Deze eenakter ‘Sense of Space‘ is een soort snelkookpan. Heel snel geschreven, en tijdens repetities worden er soms nog dingen aan toegevoegd. De kostuums en attributen zijn gemaakt van kringloop-spul, zoals zo’n vergiet als ruimtehelm. Daar hou ik zelf heel erg van, dat je kunt zien dat het in elkaar is geknutseld. En ik heb ook allerlei leuke ‘spacy’ muziek gevonden, met veel bliebs en bloebs, zoals van Aphex Twin en Four Tet.”

______________________________

Theaterwerkplaats Haarlem speelt ‘Sense of Space’ om 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur in café Uiltje Bar, Zijlstraat 18, Haarlem.

Voor het gehele programma (Pieter de Waard, TarTrek, Theatergroep Tobasko, Sous Vide en Theaterwerkplaats Haarlem) zie: Theater aan de Toog in Haarlem

Merijn (rechts) geeft aanwijzingen

___________________________________

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This