Leestijd:

Reading Progress:

Schalkwijk op de kaart door project City Sphere van Baukje Spaltro

Geplaatst op 27 september 2022

#Engelandlaan in de spotlights / op de foto met postbode Paul#Engelandlaan in de spotlights / op de foto met postbode Paul

Ik raakte als postbode betrokken bij City Sphere Schalkwijk, onderdeel van een langlopend kunstproject over de sfeer in Europese stadswijken. Beeldend kunstenaar Baukje Spaltro is de drijvende kracht achter dit co-creatieproject, waar zij voor uitgenodigd werd door De Vishal. Momenteel is de tentoonstelling te zien in De Vishal aan de Grote Markt in Haarlem. En – niet onbelangrijk – er wordt over deze expositie gesproken in de Spaarnestad. Dat komt door de tomeloze inzet van Baukje Spaltro zelf. Schalkwijk komt naar het stadscentrum en manifesteert zich. Er ontstaat een bredere interesse in het stadsdeel; door middel van kunst.

een gastbijdrage van PM Delèfre (aka Postbode Paul)

De opening geschiedde op een dag dat de treinen niet reden. Dus was het een helse toer voor Blanka de Bruyne (projectleider beeldende kunst gemeente Haarlem) om zich met veel kunst- en vliegwerk te verplaatsen richting De Vishal. Maar dat lukte. Blanka was op tijd en hield een gloedvolle speech, gevolgd door een performance van rapper Franswa. Er waren deelnemers aan het kunstproject aanwezig, bibliotheekfunctionarissen, collega-kunstenaars, belangstellenden en.. een in Schalkwijk werkzame postbode.
Die postbode… dat was ik. Daarover later iets meer.

Eerder dit jaar is Baukje Spaltro aan de slag gegaan met bewoners van Schalkwijk. Ze liet ze kunstwerkjes maken op speciaal geprepareerde doeken met een ondergrond van fluorescerende oranje, roze of groene verf. Het handelsmerk van deze kunstenaar. De opdracht was om de eigen omgeving vast te leggen op het doek. Hetgeen wonderschone resultaten heeft opgeleverd. Het schilderij ‘De perfecte buurt’ bijvoorbeeld, van de hand van Ferdaous. Het is toch geweldig dat het vaak bekritiseerde stadsdeel door een bewoner als ‘de perfecte buurt’ wordt ervaren?
Een andere bewoner – Ingrid – schilderde de Poelpolder met een opkomende zon. Een wat mistig landschap met grazende koe en boom, met in de roodoranje lucht een opstijgend vliegtuig.
Mayamba schilderde Twister en Tango, de twee hoge ronde torenflats.
Samira maakte een schilderij van de moskee aan het Spijkerboorpad, Liesbeth verbeeldde de kleuren van divers Schalkwijk, Hans legde de ‘verenigde polders’ vast.
En meer plekken zijn herkenbaar: het Da Vinciplein, de torenflats aan de Robert Kochlaan, molen De Hommel aan de Molenplas, zelfs het beeld van ‘The Weeping Elephant’ dat tijdelijk op het bouwterrein aan de Boerhaavelaan heeft gestaan.

Baukje Spaltro werd voor dit co-creatieproject uitgenodigd door De Vishal en werkt samen met een aantal kunstinstellingen- en organisaties. Tijdens een brainstorm-sessie met Renée Borgonjen van De Vishal en postbode Paul (werkzaam in Molenwijk) ontstond het idee voor een enquête: wat mis jij in Schalkwijk? Voorbeelden als ‘een museum’. ‘Een skatepark’. ‘Ateliers’. ‘Openluchttheater voor verhalenvertellers’. ‘Vlooienmarkt’.
Baukje liet 2500 flyers drukken en postbode Paul ging ze bezorgen (in de eigen tijd, niet die van de baas). In de omgeving van de Engelandlaan, Europawijk, Meerwijk en Molenwijk. De bezorging gaat nog even door momenteel. Op de achterzijde van de flyer staat een uitnodiging om met postbode Paul op de foto te gaan. Bij de bloemenstal van Teeuwen op de Engelandlaan! Want er bestaat immers een lied over de ‘Engelandlaan: ‘als je post moet bezorgen op de Engelandlaan, daar komt geen einde aan, daar komt geen einde aan’. Postbode Paul speelt dit regelmatig met zijn muziekgroep De Filistijnen.

Vrijdagmiddag was het zo ver. Martin die aan Texelhof woont stond al klaar om op de foto te gaan. Maar ook Anneke en Wil (uit de Zwitserlandstraat), Gonny (Robert Kochlaan), Angelica (met haar twee dochters) en Ineke wilden graag op de foto. Meneer Teeuwen van de bloemenstal bezag het tafereel glimlachend. Gonny was in de veronderstelling dat de band De Filistijnen op deze middag zou optreden. ‘Dat komt nog, elders in Schalkwijk’, klonk het. De onvermoeibare Baukje Spaltro legde de fotoshoot vast en trakteerde onderwijl op heerlijke koekjes van de Turkse bakker. Een vrolijk moment in Schalkwijk.
Baukje: ‘Op zaterdag 1 oktober is er een workshop schilderen in De Vishal waar bewoners van Schalkwijk aan mee kunnen doen. Van 14.30 tot 16.30 uur. Aanmelden graag via info@spaltro.nl”

Voor het overige: gaat dat zien, ‘City Sphere Schalkwijk’, tot en met 9 oktober in De Vishal, Grote Markt, Haarlem.  Tussen 11 en 23 oktober komen de werken in winkelcentrum Schalkwijk te hangen.

City Sphere Schalkwijk – De Vishal

Home – Baukje Spaltro

Aanmelding workshop schilderen op zaterdag 1 oktober (Vishal, alleen voor bewoners Schalkwijk): info@spaltro.nl

DOE MEE AAN DE ENQUÊTE EN DEPONEER HET FORMULIER IN DE ROZE BOX, IN DE BIEB SCHALKWIJK OF IN DE VISHAL

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

3 Reacties

 1. Kees Broersen

  Mogen we dat lied over de Engelandlaan misschien ook horen?

  Antwoord
  • paulenremco

   Zelfs als schilderij!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This