Leestijd:

Reading Progress:

Duotentoonstelling Vera West – Lieneke de Redelijkheid   Kloostergangen Stadhuis Haarlem

Mocht u in de buurt van de Grote Markt zijn, dan raad ik u aan even bij het Stadhuis de poort in te lopen en bij de tuin linksaf te slaan. In de Kloostergangen is een mooie schilderijenexpositie te zien.

Het gaat om een duotentoonstelling van Vera West en Lieneke de Redelijkheid. Beide kunstenaars vullen elkaar aan in de verbeelding. Vera West (1987) werkt met ‘fotografische snapshots van alledaagse momentopnames van mens en omgeving’ en abstraheert deze tot een ‘eigen vertaling’, zoals zij zelf schrijft.

Het werk van Lieneke de Redelijkheid (1967) gaat vooral over leegte en ‘dat wat er was en er nooit meer zal zijn’.

Dat levert behoorlijk wat kijkplezier op. Neem het eerste werk van de tentoonstelling: ‘Bavo’ van Vera West, waarop een gedeelte van Bavokerk en Vishal te zien zijn, als je met je rug naar het Stadhuis staat op de Grote Markt. De fietser die rechtsaf langs scheurt zou ondergetekende zelf kunnen zijn, als razende reporter. Zelfs die monsterlijke Zonnevechter ziet er goed uit op dit schilderij, mooier dan in het echt.

Op de werken van Lieneke de Redelijkheid zijn veelvuldig lege ruimtes te zien. Ruimtes die je allemaal wel kent: verlaten kantoorgebouwen, leegstaande fabrieken enzovoort. Van die ruimtes die met een beetje goede wil zijn om te toveren tot oefenruimtes voor Haarlemse bands, maar die vooralsnog leeg blijven staan. Ze ogen nog net niet sinister, maar zijn inderdaad te omschrijven als ‘rauw realisme’, zoals de kunstenaar zelf schrijft bij de tentoonstelling.

Speciaal getroffen was ik door ‘Toneelschuur I’ van Vera West. Het is de verbeelding van de oude Toneelschuur, badend in het licht en gezien vanaf de Schoutensteeg. Aan de pui een onleesbaar bord waarop vast allerlei plannen staan van een of andere projectontwikkelaar, maar waar maar niets van terecht lijkt te komen. Het was het gebouw dat ooit gekraakt werd door een stel idealisten en waar de pioniersfase van het gerenommeerde theater plaatsvond. Het is een magistraal schilderij.

TEKST & FOTO’S: PAUL LIPS

http://www.haarlemmarketing.nl/uitagenda/kunst_cultuur/2013-12-27-duo-tentoonstelling-vera-west-en-lieneke-de-redelijkheid.html

www.westkunst.nl

www.lienekederedelijkheid.nl

 

Afbeelding

Foto 2: Lieneke de Redelijkheid ‘Leegstand

Afbeelding

Foto 1: Vera West ‘Bavo’

Afbeelding

Foto 3: Vera West ‘Toneelschuur I’

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This