Leestijd:

Reading Progress:

Schone Kunsten! volgens Remco van der Kruis

Geplaatst op 26 december 2020

Wat zijn volgens stads- en regiogenoten de allermooiste Schone Kunsten? In deze Spaarnestroom-rubriek wordt uitgelegd welke en waaróm bepaalde kunstwerken steeds opnieuw blijven inspireren. Het zijn schone, en dus hóge kunsten.

(Bovenstaande foto: Ellen de Boer)

Remco van der Kruis (Nieuwkoop, 1970) is communicatiemedewerker bij zorginstelling De Hartekamp Groep. Daarnaast fotografeert en schrijft hij voor Spaarnestroom. Een mooie aanleiding om juist Remco nu eens te vragen wat voor kunsten hij als Schone Kunsten beschouwt.

Tekst: Remco van der Kruis / eindredactie: PL

Therapy?
Met het nummer ‘Diane‘ op nummer 1420 in de Top2000 dit jaar. Vorig jaar 1584 dus dat gaat de goede kant op. Ik werd fan van deze band in de jaren negentig naar aanleiding van het album ‘Troublegum‘. Daar staan de hits op zoals ‘Going nowhere‘, ‘Die Laughing‘ en ‘Knives‘. Deze cd heb ik echt helemaal grijsgedraaid. Goede herinneringen aan een vakantie in Frankrijk met vrienden. In de auto staat in mijn herinnering niks anders op dan ‘Troublegum‘! Maar wat ik het meest aan deze band bewonder is dat ze na al die jaren nog steeds productief zijn, nieuwe albums maken en blijven toeren. En altijd vol energie en met veel plezier op het podium. Dat vind ik belangrijk. Een band die live met plezier en energie speelt, daar ben ik meteen fan van. Het verhaal van Therapy? in de beginjaren is indrukwekkend. Ze komen uit Noord-Ierland waar in de jaren negentig Protestanten en Katholieken elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Maar Therapy? bestaat uit katholieken én protestanten. ,,That’s enough of a political statement for a band ’, zei zanger/gitarist Andy Cairnes. Gevolg was dat al naar gelang in welk deel van Belfast ze gingen oefenen, een deel van de band ongezien de oefenruimte in gesmokkeld moest worden. Anders kregen ze grote problemen.

Dit jaar bestaat de band 30 jaar. Ze hadden weer een tournee uitgestippeld onder de noemer ‘So much for the 30 year plan‘. Onder die noemer is ook een biografie over de groep verschenen. Maar ja…het wordt hopelijk een feestje voor hun 31 jarig bestaan.. Gewoon een clip laten zien doet geen recht aan de band. Bekijk hier een live concert uit 2016. Live is deze band wat mij betreft op zijn best.

Harrie Jekkers
Met zijn band Klein Orkest staat hij twee keer in de Top2000. ‘Over de muur’ staat op 8 en ‘Laat mij maar alleen’ op nummer 205. Ik bewonder Jekkers om zijn mooie teksten. In ‘Over de muur’ weet hij van beide kanten van de muur de voor- en nadelen zo mooi te bezingen. Beide kanten hebben voors en tegens, maar alleen de vogels kunnen kiezen waar ze op een bepaald moment willen zijn. In ‘Laat mij maar alleen’ voel je hoe het is om in een relatie te zitten die niet werkt. Hoe je je in een relatie eenzaam kunt voelen.

Laat mij maar alleen ook al valt het soms niet mee
De eenzaamheid is soms erger met zijn twee
(Laat mij maar alleen) ook al valt het soms niet mee
De eenzaamheid en niemand die er zeurt
(Wat ben je stil waar denk je aan) Niemand die er zeurt
(Wat ben je stil waar denk je aan) Niemand die er zeurt

In veel liedjes van Jekkers zijn prachtige zinnen te vinden. Een van mijn favorieten komt uit ‘In de wolken’. Een lied over een jonge vrouw die doet waar ze zin in heeft en weet wat ze wil. In vind dit zó mooi bedacht:

Ze maakt zich op haar nagels in twee kleuren
Lak aan alles, laat iedereen maar zeuren

Het Klein Orkest heeft ook een album gemaakt met kinderliedjes: ‘Roltrap naar de maan’. Als toch inmiddels volwassen man, vind ik deze ook heerlijk om naar te luisteren. Wat dacht je van het lied over een dromedaris die de dierentuin zat is en de uitgang uitloopt en de stad in trekt?

Een oude dromedaris was de dierentuin spuugzat
Hij wou na al die jaren eens gaan kijken in de stad
Hij sprong over het hek en liep gewoon de ingang uit
Hij vond het eerst wel even gek, maar bleef bij z’n besluit
Rond voedertijd kreeg ie opeens zo’n dorst
Hij nam tien bier en at een warme worst

Hé, kijk daar eens
Verdomd als het niet waar is
Daar loopt een dromedaris
Op het zebrapad

Of het vrolijke ‘Leve het nijlpaard’:

De schapen die blaten, de kaka zegt: toe
De mensen die praten, de ka die zegt boe
Maar ons aller nijlpaard interesseert dat geen fluit
Hij ligt in de modder en maakt geen enkel geluid

De apen in Artis die stellen zich aan
Ze krijsen en gillen voor een simpele banaan
Maar ons slimme nijlpaard verzet nog geen poot
Hij gaapt af en toe eens en verdient zo z’n brood

Leve het nijlpaard
Wat een schitterend dier
Dik, lui en lelijk
Ligt hij in de rivier
Je hoort hem nooit klagen
Het nijlpaard heeft stijl:
Hij ligt alle dagen
Met z’n kont in de Nijl

Bij de laatste voorstelling van het Klein Orkest dat ik vorig jaar in Velsen zag, werd dit nummer luidkeels door de hele zaal meegezongen.

Het Spaarne Stroomt
Een prachtig boek samengesteld door George Moormann. Hij neemt je samen met heel veel andere dichters mee op een tocht over het Spaarne van noord naar zuid. Tegendraads, want het Spaarne stroomt van zuid naar noord. Te beginnen bij de Woerdersluis in Spaarndam tot aan het gemaal Cruquius, via de negen bruggen. Een mooie tocht aan de hand van gedichten met toelichting bij de gedichten door Moormann. Bezienswaardigheden, flora en fauna, schrijvershuizen, alles komt aan bod. Echt een geweldig mooi boek. Bij het gedicht ‘Gebonden Mannen‘ van Moormann zelf bijvoorbeeld, lees je waar het beeld staat en welke gruwelijkheden hier plaats vonden. De Spanjaarden vermoordden de soldaten die de stad hadden verdedigd. De beul werd zo moe van het afhakken van hoofden en het ophangen van mensen, dat hij besloot om ze rug aan rug aan elkaar vast te binden en ze in het Haarlemmermeer te gooien.

Ronald Offerman
Een vriend nam ons een paar jaar geleden mee naar een voorstelling van Ronald Offerman. Een echte ras-Amsterdammer. Type grote bek, klein hartje en humor. Hij stond achter de microfoon, lulde alles aan elkaar, praatte met iedereen in het zaaltje of café en droeg zijn gedichten voor. ,,Het is een vuile kutzooi!”, was een gevleugelde kreet van hem. Vorig jaar kwam zijn bundel uit: ‘De Baarsjesman‘. Gedichten over het leven in de Baarsjes. Wars van moeilijke woorden en opsmuk. Helaas is Ronald dit jaar plotseling overleden. Zijn gedichtenbundel is nog steeds te verkrijgen. Een aanrader.

Eindejaarsconférence door Ronald Offerman in Café Eijlders (foto Remco van der Kruis)

Bernini
Ik ben één keer in Rome geweest. Maar wat een geweldige stad als je van kunst houdt. Caravaggio, Michelangelo, Raphael, het ene schilderij nog mooier dan het andere. En op elke hoek in stad staat wel een oude kerk of een fontein. Maar waar ik echt van onder de indruk was, waren de beelden van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) in Villa Borghese. Bernini slaagde erin om keihard marmer er uit te laten zien of het vlees is. Een mooi voorbeeld is het beeld ‘Pluto en Proserpina‘. Pluto is de god van de onderwereld en ontvoert Proserpina naar de onderwereld. Dat moment heeft Bernini in marmer gehouwen. Keihard marmer. En toch zie je de wanhoop op het gezicht van Proserpina en duwen de vingers van Pluto in de huid van Proserpina. Het marmer lijkt geen marmer.

Heel Rome staat vol met werk van Bernini. Hij heeft nagenoeg alleen in Rome gewerkt. De colonnade rond het St. Pietersplein is ook van zijn hand alsook het baldakijn in de St. Pieter.

Paulus Potter
Drie keer ben ik dit jaar in het Mauritshuis geweest. Twee keer voor de tentoonstelling ‘Stubbs, the man, the horse, the obsession’ waar het geweldige schilderij ‘Whistlejacket‘ voor het eerst in Nederland te zien was. Na het bekijken van deze expositie dwaal ik door de rest van dit mooie museum. Ik loop een zaal binnen en meteen word mijn blik naar links getrokken. ‘De Stier‘ hangt daar. Ik kende het schilderij, maar had het nooit ‘live’ gezien. Een prachtig doek van 2,35 meter bij 3,39 meter met een indrukwekkende stier. Je blijft er naar kijken en ziet steeds meer details. De vliegen op de stier, de kikker in het land er achter en de snorharen van de koeien. Dan te bedenken dat Paulus Potter (1625-1654) pas 21 jaar was toen hij dit schilderde.

,,Leuk om op Wikipedia te lezen dat de boerenfiguur links op het schilderij model zou hebben gestaan voor ‘Teun’ van het beroemde leesplankje, in 1891 bedacht door hoofdonderwijzer M.B. Hoogeveen uit Stiens. Met zijn hoed en baard heeft hij er inderdaad best wel wat van weg.

[/et_pb_text]
[/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Wat zijn volgens stads- en regiogenoten de allermooiste Schone Kunsten? In deze Spaarnestroom-rubriek wordt uitgelegd welke en waaróm bepaalde kunstwerken steeds opnieuw blijven inspireren. Het zijn schone, en dus hóge kunsten.

(Bovenstaande foto: Ellen de Boer)

Remco van der Kruis (Nieuwkoop, 1970) is communicatiemedewerker bij zorginstelling De Hartekamp Groep. Daarnaast fotografeert en schrijft hij voor Spaarnestroom. Een mooie aanleiding om juist Remco nu eens te vragen wat voor kunsten hij als Schone Kunsten beschouwt.

Tekst: Remco van der Kruis / eindredactie: PL

Therapy?
Met het nummer ‘Diane‘ op nummer 1420 in de Top2000 dit jaar. Vorig jaar 1584 dus dat gaat de goede kant op. Ik werd fan van deze band in de jaren negentig naar aanleiding van het album ‘Troublegum‘. Daar staan de hits op zoals ‘Going nowhere‘, ‘Die Laughing‘ en ‘Knives‘. Deze cd heb ik echt helemaal grijsgedraaid. Goede herinneringen aan een vakantie in Frankrijk met vrienden. In de auto staat in mijn herinnering niks anders op dan ‘Troublegum‘! Maar wat ik het meest aan deze band bewonder is dat ze na al die jaren nog steeds productief zijn, nieuwe albums maken en blijven toeren. En altijd vol energie en met veel plezier op het podium. Dat vind ik belangrijk. Een band die live met plezier en energie speelt, daar ben ik meteen fan van. Het verhaal van Therapy? in de beginjaren is indrukwekkend. Ze komen uit Noord-Ierland waar in de jaren negentig Protestanten en Katholieken elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Maar Therapy? bestaat uit katholieken én protestanten. ,,That’s enough of a political statement for a band ’, zei zanger/gitarist Andy Cairnes. Gevolg was dat al naar gelang in welk deel van Belfast ze gingen oefenen, een deel van de band ongezien de oefenruimte in gesmokkeld moest worden. Anders kregen ze grote problemen.

Dit jaar bestaat de band 30 jaar. Ze hadden weer een tournee uitgestippeld onder de noemer ‘So much for the 30 year plan‘. Onder die noemer is ook een biografie over de groep verschenen. Maar ja…het wordt hopelijk een feestje voor hun 31 jarig bestaan.. Gewoon een clip laten zien doet geen recht aan de band. Bekijk hier een live concert uit 2016. Live is deze band wat mij betreft op zijn best.

Harrie Jekkers
Met zijn band Klein Orkest staat hij twee keer in de Top2000. ‘Over de muur’ staat op 8 en ‘Laat mij maar alleen’ op nummer 205. Ik bewonder Jekkers om zijn mooie teksten. In ‘Over de muur’ weet hij van beide kanten van de muur de voor- en nadelen zo mooi te bezingen. Beide kanten hebben voors en tegens, maar alleen de vogels kunnen kiezen waar ze op een bepaald moment willen zijn. In ‘Laat mij maar alleen’ voel je hoe het is om in een relatie te zitten die niet werkt. Hoe je je in een relatie eenzaam kunt voelen.

Laat mij maar alleen ook al valt het soms niet mee
De eenzaamheid is soms erger met zijn twee
(Laat mij maar alleen) ook al valt het soms niet mee
De eenzaamheid en niemand die er zeurt
(Wat ben je stil waar denk je aan) Niemand die er zeurt
(Wat ben je stil waar denk je aan) Niemand die er zeurt

In veel liedjes van Jekkers zijn prachtige zinnen te vinden. Een van mijn favorieten komt uit ‘In de wolken’. Een lied over een jonge vrouw die doet waar ze zin in heeft en weet wat ze wil. In vind dit zó mooi bedacht:

Ze maakt zich op haar nagels in twee kleuren
Lak aan alles, laat iedereen maar zeuren

Het Klein Orkest heeft ook een album gemaakt met kinderliedjes: ‘Roltrap naar de maan’. Als toch inmiddels volwassen man, vind ik deze ook heerlijk om naar te luisteren. Wat dacht je van het lied over een dromedaris die de dierentuin zat is en de uitgang uitloopt en de stad in trekt?

Een oude dromedaris was de dierentuin spuugzat
Hij wou na al die jaren eens gaan kijken in de stad
Hij sprong over het hek en liep gewoon de ingang uit
Hij vond het eerst wel even gek, maar bleef bij z’n besluit
Rond voedertijd kreeg ie opeens zo’n dorst
Hij nam tien bier en at een warme worst

Hé, kijk daar eens
Verdomd als het niet waar is
Daar loopt een dromedaris
Op het zebrapad

Of het vrolijke ‘Leve het nijlpaard’:

De schapen die blaten, de kaka zegt: toe
De mensen die praten, de ka die zegt boe
Maar ons aller nijlpaard interesseert dat geen fluit
Hij ligt in de modder en maakt geen enkel geluid

De apen in Artis die stellen zich aan
Ze krijsen en gillen voor een simpele banaan
Maar ons slimme nijlpaard verzet nog geen poot
Hij gaapt af en toe eens en verdient zo z’n brood

Leve het nijlpaard
Wat een schitterend dier
Dik, lui en lelijk
Ligt hij in de rivier
Je hoort hem nooit klagen
Het nijlpaard heeft stijl:
Hij ligt alle dagen
Met z’n kont in de Nijl

Bij de laatste voorstelling van het Klein Orkest dat ik vorig jaar in Velsen zag, werd dit nummer luidkeels door de hele zaal meegezongen.

Het Spaarne Stroomt
Een prachtig boek samengesteld door George Moormann. Hij neemt je samen met heel veel andere dichters mee op een tocht over het Spaarne van noord naar zuid. Tegendraads, want het Spaarne stroomt van zuid naar noord. Te beginnen bij de Woerdersluis in Spaarndam tot aan het gemaal Cruquius, via de negen bruggen. Een mooie tocht aan de hand van gedichten met toelichting bij de gedichten door Moormann. Bezienswaardigheden, flora en fauna, schrijvershuizen, alles komt aan bod. Echt een geweldig mooi boek. Bij het gedicht ‘Gebonden Mannen‘ van Moormann zelf bijvoorbeeld, lees je waar het beeld staat en welke gruwelijkheden hier plaats vonden. De Spanjaarden vermoordden de soldaten die de stad hadden verdedigd. De beul werd zo moe van het afhakken van hoofden en het ophangen van mensen, dat hij besloot om ze rug aan rug aan elkaar vast te binden en ze in het Haarlemmermeer te gooien.

Ronald Offerman
Een vriend nam ons een paar jaar geleden mee naar een voorstelling van Ronald Offerman. Een echte ras-Amsterdammer. Type grote bek, klein hartje en humor. Hij stond achter de microfoon, lulde alles aan elkaar, praatte met iedereen in het zaaltje of café en droeg zijn gedichten voor. ,,Het is een vuile kutzooi!”, was een gevleugelde kreet van hem. Vorig jaar kwam zijn bundel uit: ‘De Baarsjesman‘. Gedichten over het leven in de Baarsjes. Wars van moeilijke woorden en opsmuk. Helaas is Ronald dit jaar plotseling overleden. Zijn gedichtenbundel is nog steeds te verkrijgen. Een aanrader.

Eindejaarsconférence door Ronald Offerman in Café Eijlders (foto Remco van der Kruis)

Bernini
Ik ben één keer in Rome geweest. Maar wat een geweldige stad als je van kunst houdt. Caravaggio, Michelangelo, Raphael, het ene schilderij nog mooier dan het andere. En op elke hoek in stad staat wel een oude kerk of een fontein. Maar waar ik echt van onder de indruk was, waren de beelden van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) in Villa Borghese. Bernini slaagde erin om keihard marmer er uit te laten zien of het vlees is. Een mooi voorbeeld is het beeld ‘Pluto en Proserpina‘. Pluto is de god van de onderwereld en ontvoert Proserpina naar de onderwereld. Dat moment heeft Bernini in marmer gehouwen. Keihard marmer. En toch zie je de wanhoop op het gezicht van Proserpina en duwen de vingers van Pluto in de huid van Proserpina. Het marmer lijkt geen marmer.

Heel Rome staat vol met werk van Bernini. Hij heeft nagenoeg alleen in Rome gewerkt. De colonnade rond het St. Pietersplein is ook van zijn hand alsook het baldakijn in de St. Pieter.

Paulus Potter
Drie keer ben ik dit jaar in het Mauritshuis geweest. Twee keer voor de tentoonstelling ‘Stubbs, the man, the horse, the obsession’ waar het geweldige schilderij ‘Whistlejacket‘ voor het eerst in Nederland te zien was. Na het bekijken van deze expositie dwaal ik door de rest van dit mooie museum. Ik loop een zaal binnen en meteen word mijn blik naar links getrokken. ‘De Stier‘ hangt daar. Ik kende het schilderij, maar had het nooit ‘live’ gezien. Een prachtig doek van 2,35 meter bij 3,39 meter met een indrukwekkende stier. Je blijft er naar kijken en ziet steeds meer details. De vliegen op de stier, de kikker in het land er achter en de snorharen van de koeien. Dan te bedenken dat Paulus Potter (1625-1654) pas 21 jaar was toen hij dit schilderde.

,,Leuk om op Wikipedia te lezen dat de boerenfiguur links op het schilderij model zou hebben gestaan voor ‘Teun’ van het beroemde leesplankje, in 1891 bedacht door hoofdonderwijzer M.B. Hoogeveen uit Stiens. Met zijn hoed en baard heeft hij er inderdaad best wel wat van weg.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Joost Mulder

    Mooie greep!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This