‘Wij zijn Edith en Jiska: zussen met een passie voor koken’.
Deze tekstregel is te vinden op de website van Zus & Kok uit Haarlem. Edith Ploeg en Jiska Bomans vormen het creatieve brein achter Zus & Kok.
Het pand Jansstraat 33 doet dienst als galerie, concertruimte en eetzaal. Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 mei zijn er dinerconcerten waarbij het uit Utrecht afkomstige OLGA Vocal Ensemble zal aantreden.
Edith (hier rechts op de foto) en Jiska groeiden op met liefde voor muziek. Edith is de oudste in het gezin met vier dochters, Jiska is de jongste. Vader was hoofdonderwijzer op de lagere school en dirigeerde het schoolkoor, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse aubade. De zussen leerden instrumenten bespelen en maakten kennis met klassieke en jazzmuziek.
Al op jonge leeftijd had Jiska interesse in koken en alles wat daar mee samenhing. ,,Ik was een jaar of veertien toen ik zo’n brandende ijstaart uitserveerde. Gelukt! Ik weet nog dat ik erg trots was.’’ Bij Edith kwam de liefde voor het koken wat later. ,,Maar we houden allebei al heel lang van lekker eten’’, verzekert ze. ,,Het gekke was dat we aanvankelijk nog nooit sámen hadden gekookt.’’
Zus & Kok werkt graag met seizoensgebonden groenten. Jiska: ,,Groenten staan centraal. Het is een culinaire ontdekkingsreis. Knollen, paddenstoelen, aardpeer of pastinaak zijn ingrediënten die wij graag gebruiken.’’
In de ruimte van Jansstraat 33 komen vier grote tafels te staan waar de bezoekers aan plaatsnemen. Het Olga Vocal Ensemble vertolkt tussen de gangen door liederen uit de vroege jaren van de vorige eeuw onder de noemer ‘The Good Ol’ Days’. Komische drinkliederen van Francis Poulenc, liederen van Richard Strauss maar ook een ‘La vie en rose’ (bekend van Edith Piaf’, ‘Sophietje’ (Johnny Lion) of ‘Moeder, ik ben toch zo blij als u lacht’ van Johnny Jordaan. Het vocal ensemble bestaat uit Philip Barkhudarov, Pétur Heimisson, Gulian van Nierop, Jonathan Ploeg en Bjarni Guðmundsson, die elkaar hebben ontmoet op het Utrechts Conservatorium. ,,Stemmen zo hoog als de vogels in de lucht, zo laag als de uitbarstingen van de vulkanen in IJsland, en zo zuiver als het geluid van een stemvork’’, was al een reactie in de pers.
,,Maar er wordt niet alleen gezongen door de heren, zij zullen de gasten ook ontvangen en de verschillende gangen serveren’’, legt Edith uit. ,,Dat was aanvankelijk nog even wennen, maar het is een leuke en aparte manier om zo’n dinerconcert in te vullen.’’
De wens is om de gasten aan tafel te laten mixen, het liefst mensen die elkaar niet kennen aan één tafel. Edith: ,,Samen praten, dineren en luisteren naar de muziek. Een prachtige combinatie.’’
Jiska: ,,Dat wordt door de gasten als leuk ervaren. Vaak gaan ze na zo’n kennismaking aan het einde van de avond als vrienden uit elkaar.’’
PAUL LIPS
Meer informatie en reserveringen: http://www.zusenkok.nl/dinerconcerten.html
http://olgavocalensemble.com/
0 reacties