Leestijd:

Reading Progress:

Sopraan Michelle Mallinger: ‘Mijn hart breekt voor cultuurstad Haarlem’

Geplaatst op 6 september 2020

Voor uitvoerend artiesten is de huidige coronacrisis soms om gek van te worden. Niet optreden, geen interactie met publiek, geen inkomsten. ,,Die leegte, het klopt niet”, vindt de Haarlemse sopraan Michelle Mallinger. Met een klein team maakte ze de fraaie clip ‘Haarlemmerliefde: Ach, Ich fühl’s (Mozart)’. Ze betuigt zingend haar liefde aan de lege stad en de noodgedwongen lege zalen.

Michelle Mallinger (pr-foto)

Hoe kwam je tot het maken van deze clip?
,,Ik dacht bij mezelf: ik moet op mijn manier toch iets zeggen. Tijdens het dagelijkse zingen bleef dit lied steeds maar in mijn hoofd zitten. Het komt uit ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Het is het moment dat Pamina steeds naar Tamino kijkt en denkt ‘waarom draai je je niet om?’. Ze voelt zich heel alleen, overmand door frustratie en verdriet. Hetzelfde gevoel dat veel artiesten hebben tijdens deze crisis.”

Met een figurantenrol van Joshua Baumgarten, dichter en podiumpersoonlijkheid…
,,Joshua als mijn Tamino. Ik geniet heel veel van The Irrational Library. De dynamische avonden, de optredens van de band. Joshua staat voor het ‘lekker tekeer gaan’ in een zaal. En nu zie je in de Patronaat-zaal een zitopstelling. Tijdens het maken van de opnamen hebben we gewoon gevraagd of alles in de zalen kon blijven staan zoals we het er aantroffen. Zoals in de Toneelschuur, waar een tribune was weggehaald en ineengeklapte tafels tegen elkaar stonden.”

Mooie locaties, Patronaat, Toneelschuur, Grote of St. Bavokerk, Koepelkathedraal…
,,M’n hart breekt voor cultuurstad Haarlem. Ik voel mee met de toeschouwers die ineens veel minder van die cultuur kunnen genieten. Ik zing voor de artiesten én het publiek. We hebben opnamen gemaakt tijdens een snikhete dag, op de locaties en rond het Spaarne. Tijdens het zingen laat ik ook pauzes vallen. Om de leegte te benadrukken.”

Opera wordt wel uitgevoerd in Haarlem, maar er is niet een aparte operazaal. Is er een manier om het fenomeen ‘opera’ over het voetlicht te brengen?
,,Vooral in de kerken, denk ik. Ook op kleinschalige manieren in kleinere locaties. Gelukkig gebeuren er al weer dingen, en kan er alweer een en ander georganiseerd worden. Op gepaste afstand. Zoals op zondag 27 september. Dan mag ik zingen tijdens de vesperdienst in de Grote Kerk. Dan kunnen er weliswaar minder mensen aanwezig zijn, één derde, maar dat wordt allemaal goed georganiseerd.”

Red je het nog in deze tijd?
,,Gelukkig kan ik nog lesgeven en ben ik docent logopedie aan de Hogeschool Utrecht. Daar leer ik mensen met stemproblemen hun stem weer op de juiste manier te gebruiken. En verder zal ik incidenteel vast weer kunnen optreden. Want wij moeten dóórgaan als artiesten. Anders gaan de dood!”

PL

‘Haarlemmerliefde: Ach, Ich fühl’s (Mozart)’, met: Michelle Mallinger (sopraan), Joshua Baumgarten (spel), Sophie Koster (camera), Erik Jan Eradus (geluid)

https://www.michellemallinger.com/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This