Leestijd:

Reading Progress:

‘Verhalenvertellers: Paardenverhalen in de kunst’ is de titel van de expositie die op 20 en 21 augustus in Soest wordt gehouden, georganiseerd door het internationale kunstenaarsplatform Paard Verzameld en het rusthuis voor oude paarden De Paardenkamp. De 25 internationale kunstenaars die exposeren hebben zich laten inspireren door de bejaarde paarden die bij De Paardenkamp genieten van hun oude dag. En de kunstenaars delen dezelfde liefde: die voor het paard.

door Remco van der Kruis

De kunstwerken bestaan uit schilderijen, aquarellen, tekeningen, beelden en foto’s. Op twee locaties van De Paardenkamp, boerderij Gagelgat en boerderij Vosseveld, staan de werken eens niet in een keurige galerie tentoongesteld, maar in de stallen. Alle kunstenaars zijn aanwezig en vertellen je het verhaal achter hun werk.

Paard Verzameld
Paard Verzameld is een online platform voor paardenkunstenaars. Eén van de onderdelen van Paard Verzameld is het collectief. Hierin zitten ongeveer 145 kunstenaars die hun krachten bundelen, elkaar inspireren en geïnspireerd worden door elkaar. Paard Verzameld is eerder al samenwerkingen aangegaan met onder andere het Mauritshuis in Den Haag. En nu dus met De Paardenkamp.

De Paardenkamp
Sinds 1962 worden in Soest bij De Paardenkamp oude paarden opgevangen. Eerst waren het vooral oude werkpaarden zoals van de schillenboer, maar later ook steeds meer paarden van particulieren en ook gepensioneerde politiepaarden genieten hier van hun pensioen.

Inspiratiedag van Paard Verzameld op De Paardenkamp

Spaarnestroom en paarden
Maar waarom staat dit artikel op Spaarnestroom? Eén van de 25 exposanten is ondergetekende. Alle exposanten hebben tijdens voorafgaande zogenaamde inspiratiedagen schetsen en foto’s gemaakt van de paarden op De Paardenkamp. Die werden verder uitgewerkt en dat werk wordt tentoongesteld. Iedere exposant heeft een of meer muzen gekozen. Of de muzen hebben de kunstenaar gekozen. Mijn inspiratie is het paard Amos. Amos is 31 en woont nu 7 jaar op de Paardenkamp. Amos trok mijn aandacht door mij nieuwsgierig maar voorzichtig en veilig vanachter andere paarden gade te slaan. De rest van het verhaal moet je maar komen horen op de Paardenkamp. Onderstaande foto maakte ik tijdens de inspiratiedag, maar maakt geen deel uit van mijn werken daar.

Er is nog een link met Spaarnestroom: we interviewden beeldend kunstenaar Sjoerd Blokker twee jaar geleden. Ook hij is op de expositie aanwezig en gaat live een schilderij maken. Het interessante daaraan is dat steeds een van de andere exposanten een uur met hem meeschildert aan dit werk. Op dit doek komen veel stijlen samen en moet wel een boeiend eindresultaat opleveren. Overigens wordt de eerste kwaststreek door Martin Gaus gezet. Daarmee is de expositie geopend.

Nagenoeg alle werken die tentoongesteld worden, zijn te koop. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting De Paardenkamp.

De expositie ‘Verhalenvertellers’ vindt plaats op 20 en 21 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur en de toegang is gratis. Parkeren kan op de grote parkeerweide van De Paardenkamp naast het Avia tankstation. Boerderij Vosseveld (Birkstraat 96, Soest) en Boerderij Het Gagelgat (Birkstraat 107, Soest) bevinden zich op loopafstand. 

Een lijst met deelnemende kunstenaars en meer informatie vind je hier.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This