Leestijd:

Reading Progress:

[sgmb id=”1″]

Een maand geleden plofte er een bijzonder e-mail op onze digitale deurmat. Hij kwam van Mireille Oosterhof van Zorgbalans en bevatte de volgende tekst:

Beste Paul en Remco,

Wist helemaal niet dat er nog een Spaarnestroom was en hoop niet dat we jullie hierdoor in de problemen hebben gebracht. Ik zou het heel erg leuk vinden jullie te ontmoeten en nodig jullie bij deze van harte uit om een kop koffie bij ons te komen drinken.

Wij zijn er op maandag, dinsdag en donderdag…. En we zorgen uiteraard voor iets lekkers bij de koffie!

Hoop van jullie te horen,

Veel groeten, Mireille

We zijn op de uitnodiging in gegaan. Het duurt even voor we de agenda’s hebben afgestemd, maar afgelopen donderdag ging Spaarnestroom op bezoek bij Spaarnestroom.

Op mijn aanbellen doet Deborah de Ruiter open en begeleidt me naar de ruimte op de eerste verdieping van het vroegere buurtcentrum De Fjord aan de Paul Krugerkade. In het midden van de ruimte staan twee grote tafels en er om heen zitten een tiental mensen, met name ouderen. Achter de mensen staan tegen de wand grote, kleurrijke schilderijen opgesteld.

Ontmoetingscentrum-Spaarnestroom-03

Deborah legt uit:,,We hebben een aantal ontmoetingscentra voor mensen met een dementie- of geheugenprobleem. Al die ontmoetingscentra eindigen op het woord ‘stroom’. In Bloemendaal hebben we ‘Bloemenstroom, in Hillegom ‘Bollenstroom’ en zo zijn er nog een paar. En nu hebben we in Haarlem Spaarnestroom”, besluit ze lachend.

,,We zijn hier om de mensen een leuke dag te geven. Thuis worden ze geconfronteerd met hun problemen, hier leggen we de nadruk op wat ze wél kunnen. En bovendien heeft de mantelzorger ook even een dag voor zich zelf. We doen veel spelletjes, maken schilderijen, we koken en als het weer het toelaat gaan we wandelen of jeu de boules spelen.”

Ontmoetingscentrum-Spaarnestroom-07

Vrijwilliger Michel van Schie is via een buurvrouw – die bij Zorgbalans werkt – betrokken geraakt bij Houtstroom. Nu is hij al twee jaar vrijwilliger. Hij schildert veel met de mensen. ,,Iemand anders mag beoordelen wat voor stijl het is”, zegt hij. ,,Ik zet het op en dan kleuren we het samen in.” De schilderijen zijn mooi en heel kleurrijk met golvende patronen. Je wordt er vrolijk van. Een van de schilderijen stelt psychedelisch gekleurd stadhuis van Haarlem voor in een al even fantasierijk als kleurrijk landschap. Een ander werk bestaat uit de portretten van de vrijwilligers en de cliënten.

In de keuken zijn twee dames kok Andy van de Paverd aan het helpen met uien schillen. Het ruikt er heerlijk. De lunch bestaat uit spaghetti bolognese met een tomatensalade. ,,Eet je mee?”, vraagt Mireille Oosterhof – Haver. Zij is programmacoördinator van het ontmoetingscentrum en degene die Spaarnestroom heeft uitgenodigd. Vrijwilligers Roxanne Taag en Franklin Benzaaza helpen met tafel dekken.

Ontmoetingscentrum-Spaarnestroom-04

Even later zitten er een tiental mensen heerlijk te smullen van de spaghetti en wordt er behoorlijk wat afgekletst. Na de maaltijd valt één van de dames knikkebollend in slaap. Een andere dame is nog lang niet moe en vertelt mij alles over haar familie en haar liefde voor zingen. ,,Kijk, dit is mijn liedboek”, en ze toont me een dikke map met daarin honderden oude, vooral Nederlandse liedjes. Keurig getypt met een ouderwetse typemachine. Al bladerend zingt ze steeds een paar regels van de liedjes die we tegenkomen. ,,Oh ja, dit is ook zo’n mooi liedje”, zegt ze keer op keer.

Tijd om afscheid te nemen. Even nog een groepsfoto. Sam doet de haren van Michel en Franklin nog even goed voor de foto. En dan allemaal lachen!

Wat een ontmoeting bij een kop koffie had moeten zijn, werd een bijzonder leuke dag vol humor en interessante mensen. Spaarnestroom heeft Spaarnestroom ontmoet en het was reuze gezellig. Als ik weer in de buurt ben, ga ik eens kijken of de koffie klaar is. Moet u ook doen, vinden ze leuk.

Ontmoetingscentrum-Spaarnestroom-08

Tekst en foto’s: Remco van der Kruis

[sgmb id=”1″]

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Wilma Vermunt

    Leuk!!!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This