Leestijd:

Reading Progress:

‘Steeds op weg, altijd thuis’, de buiten- en binnenwerelden van Bob Wielaard en Didi Overman bij kunstcentrum De Kolk in Spaarndam

Geplaatst op 17 juni 2021

Het aangename met het nuttige combineren. Dat doe je als je langs de Mooie Nel richting Spaarndam fietst, naar kunstcentrum De Kolk om precies te zijn. Het aangename (een stukje fietsen, kunst kijken) en het nuttige (idem). Want er valt heel wat te ontdekken bij de tentoonstelling ‘Steeds op weg, altijd thuis’, waar werk te zien is van Didi Overman en Bob Wielaard. Buiten- en binnenwerelden in foto’s, objecten en tekeningen. Een goed gekozen combinatie.

door Paul Lips

werk van Didi Overman

De tentoonstelling is opgezet als een soort ‘reisverslag’, zo lezen we op de website van De Kolk. Didi Overman die vanuit een min of meer ‘quarantaine-situatie’ bezig ging in haar atelier en haar gevoelens en gedachten heeft omgezet in objecten, tekeningen en geschriften, en Bob Wielaard die foto’s toont van reizen in Schotland en daarnaast foto’s uit de serie ‘oorlogsbeton’, overblijfselen uit de oorlog die onderdeel zijn gaan uitmaken van het landschap. Het thema van de expositie is door corona bepaald.

foto’s van Bob Wielaard

Direct in de gang zijn daar de foto’s van de bunkers. Betonnen objecten in een ‘schuldig landschap’, om in de termen van Armando te spreken. Tekenen des tijds. Bouwsels waarvan je je af kunt vragen waarom ze inmiddels niet zijn vernietigd, afgebroken of gesloopt. In de omgeving van de Slaperdijk bij Spaarndam bevinden zich er ook nog een aantal. De foto’s uit de serie ‘oorlogsbeton’ zijn verzameld in een boek. Het gaat Wielaard niet zozeer om de bunkers, als wel om de invloed die deze abstracte bouwwerken uitoefenen op het landschap, zo schrijft hij op zijn website. ‘Vooral overdag zijn het vreemde objecten. Met schemer, duisternis ontstaat er een wereld waarin ze beter lijken te passen. Onheilspellend, ‘unheimisch’, een duister genius loci‘, aldus Wielaard.

Naast deze fascinatie maakt de – in het dagelijks leven als meubelontwerper actieve – Wielaard reizen, zoals naar Schotland, waar hij een indrukwekkende serie foto’s heeft gemaakt. Wielaard is overweldigd door het berglandschap: de hardheid, de grilligheid en de wetenschap dat het ene moment de zon schijnt en het andere moment noodweer kan uitbreken. De foto’s moéten volgens hem in zwart-wit, de abstraherende werking ervan past bij de beleving van dat stuk natuur. Dat leidt tot foto’s van silhouetten van bergen, of van een onherbergzaam landschap van keien. Levende wezens afwezig.

werk van Didi Overman

Eenzaamheid, leven in quarantaine, dat thema is terug te vinden in de objecten, tekeningen, geschriften en video-installatie die Didi Overman toont bij het kunstcentrum. Wat direct intrigeert is dat Overman menselijk ogende figuren heeft uitgezaagd uit het materiaal ‘mdf‘, oftewel platen waarin houtvezels zijn samengeperst, waarbij hars als bindmiddel wordt gebruikt. Het valt te vermoeden dat ze restjes van dit soort platen bij de houthandel heeft verkregen. Notities als ’10 mm stelruimte’, ‘voetenveegroos 600 X 900’ of ‘vloerplaat 18 mm’ zijn soms aan de achterkant, maar ook aan de voorkant te ontwaren en vormen onderdeel van de voorstelling. Een uitstekende manier van hergebruik. Die eenzaamheid binnen de muren van het atelier heeft uiteraard alles te maken met de corona-pandemie die de wereld al meer dan een jaar in een venijnige greep houdt. Toch maakt het werk van Overman niet somber. Het zet aan tot overdenken. Zo’n portretje van een selfie-makende vrouwfiguur of dat ene kopje koffie zijn ontroerend. Charmant zijn ook de kleurcombinaties die de kunstenaar gebruikt. Het natuurlijke beige van het hout, gecombineerd met Gauloises-blauw en wit, soms transparant.

In een van de ruimtes toont Overman dan nog een video-installatie waarin we een figuur zien die een ‘lemniscaat tekenbeweging’ als een soort ‘horizontale 8’ maakt. De oneindige beweging als meditatie.

De keuze voor deze twee totaal verschillend werkende kunstenaars blijkt een geslaagde combinatie op te leveren, die nog tot en met 4 juli te zien is bij kunstcentrum De Kolk.

‘Steeds op weg, altijd thuis’, kunstcentrum De Kolk, zaterdag en zondag open van 12 tot 17 uur of op afspraak: 0611214758, Westkolk 4, Spaarndam. Tot en met 4 juli.

DIDI OVERMAN en BOB WIELAARD – Kunstcentrum de Kolk

Home – De website van didioverman! (didi-overman.nl)

Bob Wielaard 21

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This