Leestijd:

Reading Progress:

Stripdagen-tentoonstelling bij Nieuwe Vide ‘Ultimatum’ (4Horsemen) toont gloedvol beeldend werk gecreëerd op de ruïnes van onze maatschappij

Geplaatst op 3 juni 2022

Dieter Van Der Ougstraete, Eddie Hara, Stefan Kasper en MrMonk (TRIK) vormen de Four Horsemen, de ruiters te paard die een spoor van vernieling achterlaten en een voorbode zijn van de Dag des Oordeels tijdens de apocalyps. De wanden van Nieuwe Vide in de Haarlemse Waarderpolder zijn de afgelopen periode beschilderd met waanzinnige kunstwerken en Spaarnestroom mocht – voorafgaand aan de opening op zaterdagmiddag 4 juni – exclusief komen kijken tijdens het werkproces. De expositie ‘Ultimatum’ is in het kader van de Stripdagen Haarlem, maar loopt door tot 31 juli 2022.

door Paul Lips

“We creëren hier een nieuwe wereld, die spugen we hier uit op de muren”, legt tentoonstellingscurator TRIK – ook bekend als MrMonk – uit in de grote zaal van Nieuwe Vide. Het proces is op het moment van schrijven nog in volle gang, maar het ziet er meer dan indrukwekkend uit. Aan de wand hangt allerlei troep die TRIK de afgelopen jaren heeft verzameld: een verkeerskegel, roodwitte markeringszuil, afgeschreven aanwijzingsborden en zelfs een gevonden makelaarsbord. “Ja, die zooi had ik dus al vier jaar in m’n atelier liggen, maar vanwege de pandemie konden de Stripdagen twee jaar niet doorgaan.”

Werk van TRIK met in de gang Tata Steel-tekeningen van zijn leerlingen

___________________________________________

Tussendoor hangt een werk van MrMonk zoals hij dat maakt tijdens live-optredens van de band The Irrational Library en heeft TRIK daarnaast direct op de wand geschilderd. Een geschilderd figuur op schaatsen heeft eenzelfde trechter op z’n kop zoals we die kennen van figuren op schilderijen van Jeroen Bosch. “Onze werken komen zo nu en dan niet gezellig over maar we zetten de kijker aan het denken over wat er allemaal in de huidige tijd gebeurt. Want de wereld staat in brand.”

Stefan Kasper

Verderop is Stefan Kasper bezig met het schilderen van een enorme menselijke schedel. De grootste schedel die er bestaat, klinkt het. De basisvorm is blauw, met daarbij groene, okergele, oranje en citroengele tinten. Bij de ladder waar Stefan zich op bevindt liggen een paar giga-kwasten. “Ja, het is een schedel maar daar komt nog van alles in”, legt hij uit. “Bijvoorbeeld een paar grote paardenbloemen. De paardenbloem is een grote sterke, maar stronteigenwijze bloem die zich overal nestelt. De schrik van iedereen die een aangeharkt gazonnetje bezit.” Werkt hij puur uit fantasie of heeft Stefan van te voren een ontwerp gemaakt? “Nou, op deze print zie je hoe ik vooraf een soort schets met behulp van de computer heb gemaakt. Met felgekleurde beesten, een skeletje, een levensliederenaccordeonist en wat smurfen. Ja, smurfen roepen bij veel mensen ook allerlei angsten op, haha.”

Eddie Hara

Eddie Hara is bezig op de wand aan de overzijde een soort strip-achtige figuren te schilderen, vreemde tronies en een kat die op zich niet sinister overkomen. In mooie heldere kleuren, blauw, oranje en paars. Hij heeft de kleuren in veertien testblokjes van te voren op de wand uitgeprobeerd. “Ja, eerst hadden we de covid-pandemie en nu weer de oorlog in Oekraïne. Vrolijk word je er niet van. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer problemen waar de wereld mee kampt: vrouwenrechten, klimaat, de woningmarkt. Ik denk dan kunst en cultuur een middel is om die narigheid te bestrijden. Mooie dingen maken en mensen in aanraking laten komen met kunst.”

De wand van Dieter Van Der Ougstraete ziet er wellicht nog het meest ‘stripachtig’ uit en wordt bevolkt door ontelbare figuurtjes, een paardenhoofd, een clownsgezicht, een kop met slangen op het hoofd in de trant van Medusa, naakte mensenfiguren, smiley’s, een raket (het ijsje), atoompaddestoelwolken en een gezicht met open schedel waarin zich een soort Keith Haring-achtige figuurtjes hebben genesteld. “En hier en daar kun je ook de invloed van James Ensor waarnemen”, legt de uit West-Vlaanderen afkomstige kunstenaar uit, die in de weer is met een trap van en afmeting die bijkans tot het plafond reikt. “Mijn werk oogt op het eerste gezicht frivool en vrolijk maar kent diepere lagen.” Leuke bijkomstigheid is dat Dieter Van Der Ougstraete het etiket heeft getekend voor het speciale stripbier ‘Mulle Petat‘ dat tijdens de Stripdagen Haarlem zal worden geschonken. De uitdrukking ‘Mulle Petat‘ schijnt zoiets te betekenen als ‘plat op je bek gaan tijdens kennelijke staat’. Het amberkleurige bier bevat als ingrediënt aardappelschillen van het Friethoes aan de Kruisweg. Het bier is onder meer te koop bij de Stripdagen pop-up store aan de Kleine Houtstraat 26.

In de achterste ruimte van Nieuwe Vide is ook iets bijzonders te zien, onder het motto ‘guest-starring’. Leerlingen van TRIK aan de opleiding ArtEZ Illustration Design in Zwolle hebben tekeningen gemaakt met als thema ‘Tata Steel’ die zij tonen in de ruimte. Illustrator en animator Linda van Bruggen maakte een animatie die zij toont en de Haarlemse postbode/muzikant/kunstenaar PM Delèfre toont in de filmruimte een doorlopende slideshow van ’trash-composities’ die hij fotografeerde op straat.

‘Compositie met Bank’, © PM Delèfre

NB: Om de hoek bij Nieuwe Vide, bij Mooie Boules (Oerkapkade 3) toont MrMonk (TRIK) een serie schilderijen die hij live maakte tijdens optredens van The Irrational Library.

Tentoonstelling ‘Ultimatum’ (4horsemen), Nieuwe Vide, Energieplein 69, Haarlem. Geopend vrijdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Tot en met 31 juli. Opening zaterdag 4 juni om 16.00 uur met een optreden van The Irrational Library.

ULTIMATUM (4horsemen) – Nieuwe Vide

Stripdagen Haarlem

TRIK© (illustrik.nl)

Stefan Kasper

Info – EddiE haRa (theartofeddiehara.com)

Dieter Van Der Ougstraete (carbonmade.com)

LINDAVANBRUGGEN.NL

PM Delèfre (@pmdelefre) • Instagram-foto’s en -video’s

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

 1. Anita Burgmeijer

  Hallo mijn naam is Anita en ik wil even melden dat ik graag 1 mail van jullie wil ontvangen en niet 5 tegelijk over het zelfde bericht.

  Antwoord
  • Spaarnestroom

   Dag Anita,

   Excuses.
   Uiteraard heel vervelend dat dit je overkomt. We kijken wat we er aan kunnen doen.
   Dank voor je bericht.

   Groet redactie Spaarnestroom

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This