Leestijd:

Reading Progress:

Stromingen in de politiek: Arwen Scholten (Jouw Haarlem) is voor bomen plaatsen met aan de voet struikgewas; ‘daar wordt deze versteende stad mooier van’

Geplaatst op 14 maart 2022

Arwen Scholten staat op positie 2 van de politieke beweging Jouw Haarlem. In het dagelijks leven is zij docent Engels aan het Eerste Christelijk Lyceum (ECL). Arwen wil zich inzetten voor jongeren in de stad, maar ook voor sport en biodiversiteit. En ze houdt van de muziek van Prince. Hoogste tijd voor een kennismaking.

interview: Paul Lips
foto: Remco van der Kruis

Arwen, begin maart nam je deel aan het sportdebat dat was georganiseerd door SportSupport en SportDaad en plaatsvond in Schalkwijk. De aanwezigen mochten hun dromen voor de toekomst uitspreken…

“Ja, daar werd het idee geopperd van één lange gravelbaan langs de Delftlaan voor hardlopers. Een zogeheten ‘beweegbaan’. Dat vind ik een geweldig idee. Dat zou je kunnen combineren met biodiversiteit. Klimaat is de komende jaren een belangrijk onderwerp in de stad. Bomen plaatsen met aan de voet struikgewas, daar wordt deze versteende stad mooier van. Immers, boomkronen koelen de stad tegen opwarming. In de struiken is er dan voor allerlei soorten beestjes (alles wat kruipt en vliegt) iets te eten en je kunt meteen zorgen dat overtollig water beter wordt afgevoerd. Maak er – naar Scandinavisch model – een paar echt creatieve speelplekken tussen, laat boomstronken liggen, of maak er veilig klimbare stapels van. Tijdens corona hebben we gezien dat mensen het fijn vinden om buiten te bewegen en te sporten. Klimaatadaptatie is ook hoognodig, en combineren kan best makkelijk.”

Ook de situatie van jongeren in de huidige tijd is voor jou een punt van aandacht…

“Voor Jouw Haarlem wil ik me inzetten voor jongeren die steun en hulp nodig hebben. De transitie om de jeugdzorg bij de gemeenten onder te brengen is niet echt goed gelukt wat mij betreft. Wachttijden om passende hulp te krijgen leveren lijsten op van hier tot Jericho. Jouw Haarlem vindt dat de overheid dienstbaar zou moeten zijn aan de burger, dus daar valt qua proces heel wat te verbeteren. Veilige loop- en fietsroutes door de stad heen, ook zo’n belangrijk thema voor onze leerlingen.
En het idee om podia te creëren voor talentvolle jongeren lijkt me ook een goed plan. Er is zóveel talent op de scholen! Nu hebben we weliswaar het Haarlems Interscholair Toernooi en natuurlijk de Haarlemse Popscene On Tour, maar meer optreedmogelijkheden, zeker in Schalkwijk, zijn welkom. Haarlem zou daar leuker van kunnen worden als gemeenschap.”

Dagelijks heb je als docent Engels te maken met jongeren, kun je iets over je achtergrond vertellen?

“Ik ben van 1973 en groeide op in Haarlem Zuid-West, in een ‘rood’ gezin. Ik ben vernoemd naar Arwen, de halfelf uit The Lord Of The Rings van Tolkien. Ik ging naar de Montessorischool en ben zelf een voorbeeld van de naoorlogse onderwijsrevolutie die zorgde dat kinderen kansen kregen om te leren. Mijn opa en oma hadden alleen lagere school, ik deed tot hun grote trots gymnasium op het Eerste Christelijk Lyceum aan de Zuider Emmakade. Ik deed examen toen de wijk Tubergen werd gebouwd. Als ik nu examens surveilleer in de gymzaal hoor ik meteen weer de muziek van die lente uit 1991 die via de bouwvakkersradio’s te horen was in de klaslokalen: ‘Theme From S-Express‘ van S-Express.”

 

“Daarna ging ik Engels studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik ben afgestudeerd op een obscure Engelse dichter – Fulke Greville (1554-1628) – waar nooit iemand van heeft gehoord. Daarna heb ik doorgestudeerd voor docent Engelse Taal en Letterkunde. Ik heb eerst zeven jaar op College Hageveld in Heemstede gewerkt. Toen ik even niet meer wist wat ik wilde heb ik mijn baan opgezegd en ben voor verschillende werkgevers gaan werken, van de Spaarne Scholen Gemeenschap (SSG) aan de Zwemmerslaan in Schalkwijk tot café Briljant in de Vijfhoek. Vervolgens heb ik veertien jaar als docent gewerkt op de Daaf Gelukschool voor leerwegondersteunend en speciaal onderwijs.
Na weer een tussenjaar bij onder andere het Schoter geef ik nu voor het tweede jaar les aan het ECL. Ik vond dat ik na dertig jaar wel terug mocht keren op mijn oude middelbare school. Daar werk ik vier dagen. Mocht ik gekozen worden in de raad, dan denk ik dat het de eerst periode behoorlijk pittig zal zijn. Maar volgens mij is het haalbaar.”

Getuige de boeken hier in huis zien we dat je een verwoed lezer bent…

“Ja, ik lees veel boeken die ik kan aanprijzen bij mijn leerlingen, young adult-genre en uit de fantasy-hoek. Het mooie van literatuur vind ik dat schrijvers jou mee kunnen nemen in hun fantasie en je ervaringen vanuit een heel ander perspectief kunnen laten zien. Ik hou van perspectiefwisselingen. En van klassieke verhalen die op een andere manier worden verteld, zoals de Britse Pat Barker doet met ‘The Women of Troy‘. Qua dichters heb ik een groot zwak voor Brian Bilston, een dichter die je kunt vinden op twitter en instagram, maar zeker ook voor Yeats en voor John Donne.”

(foto: archief Arwen Scholten)

Ik begrijp dat je ook motor rijdt met je man samen…

We zijn in 2004 tegelijkertijd gaan motorrijden, en pakken elk jaar onze motoren op in de zomer, tent achterop, om een paar weken door Europa te zwerven. We pakken licht, maar ik heb altijd wel plek over voor een paar boeken. Mijn vakantiegevoel zit echt in de bijgaande foto: na een warme dag rijden op een camping aankomen, je motorspullen uittrekken en over je motor te luchten hangen, tentje opzetten, biertje, hapje eten en klaar. Meer is niet nodig.”

Tot slot, heb je qua muziek nog een eigen favoriet voor ons?

“Het nummer ‘Sign O’The Times‘ van Prince heb ik al weken in mijn hoofd en het is wat mij betreft met de huidige gebeurtenissen weer helemaal actueel. Met Prince begon mijn maatschappelijke interesse, mijn interesse in taal en poëzie. Hij is mijn mooiste icoon met zijn androgyne stijl.”

Jouw Haarlem – Jouw Haarlem

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

  1. Sjef Leermakers

    Fijn dat er nog zulke jonge idealisten zijn. Is onze enige hoop op een goede toekomst. Hopelijk kan Arwen in de gemeenteraad iets van haar punten realiseren. Zal een taai gevecht worden. Houd moed en geef niet op. Nooit.

    Antwoord
  2. rob bergfeld

    Dochter misschien van Peter en Gery?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This