Leestijd:

Reading Progress:

Stromingen in de politiek: Danny van Leeuwen (Actiepartij): ‘Zoals dat met het pand van De Egelantier gegaan is, vind ik een voorbeeld van de arrogantie van de macht’

Geplaatst op 12 maart 2022

Haarlemmer Danny van Leeuwen staat op positie 2 voor de Actiepartij, lijst 9. De Actiepartij is een eigenwijze lokale partij, zo valt te lezen op de website. ‘Wij staan voor een sociale, duurzame en creatieve gemeente’. De Actiepartij wil investeren in de cultuursector, ruimte voor (jonge) makers creëren, cultureel erfgoed behouden en een actief nachtleven stimuleren. Spaarnestroom wil graag van Danny weten hoe hij denkt over hoe de gemeente Haarlem de laatste vier jaar met gemeentelijk vastgoed is omgesprongen.

interview: Paul Lips

foto: Paul van Os

Een sociale, duurzame en creatieve gemeente…

“Ik vind dat Haarlem een sociale stad zou moeten zijn. Waarin woningen betaalbaar zijn. Ik ben van mening dat Haarlem de eigen gebouwen zou moeten inzetten voor maatschappelijke en culturele doelen. Dus als er gewoond kan worden in lege gebouwen, dan zou je dat moeten stimuleren en die panden daar geschikt voor moeten maken. Haarlem heeft heel veel ‘strategisch vastgoed’, zoals dat wordt genoemd. Mijn idee is: elke steen is per definitie strategisch. Benút die stenen, die straten en gebouwen. In een van de commissies sprak er bijvoorbeeld een huisarts in die vaststelde dat hij in Haarlem-Noord géén praktijkruimte voor zijn tweeduizend patiënten kon vinden. Ik denk dan: er zijn panden in Haarlem-Noord in het bezit van de gemeente. Die wil men dan verkopen. Dat vind ik een voorbeeld van het neo-liberale denken. Beter zou zijn om zo’n pand te benutten voor de praktijk van zo’n huisarts. Er zijn verschillende voorbeelden van Haarlems vastgoed waar de gemeente niet deskundig mee is omgegaan. Dat pand in de Kleine Houtstraat, de Egelantier, de Watermeterfabriek.
De Watermeterfabriek aan de Noord-Schalkwijkerweg is zo’n voorbeeld. Daar zitten allerlei lokale organisaties omheen die een heel plan hadden gemaakt om dat pand te benutten. Maar dan wordt het dus verkocht aan horecaondernemers. Daar had dus gewoon meer in gezeten. Daar is trouwens ook een plek waar je best zou kunnen zwemmen in het Spaarne.”

Zwemmen in het Spaarne? Leg uit.

“Naar mijn mening wordt de rivier vooral in de binnenstad intensief gebruikt. Maar meer naar het noorden en het zuiden, waar het water breder is, zou qua recreatie meer mogelijk kunnen zijn. Het gedeelte van het Zuider Buiten Spaarne bij de Watermeterfabriek zou voor recreatief zwemmen geschikt kunnen zijn. Zwemmen in een rivier zie je wel vaker in steden in bijvoorbeeld Frankrijk of Zwitserland. Maar in Haarlem is het verboden. Ik vind dat een gemiste kans. Uiteraard dien je te waken voor gevaren, zoals met de binnenvaart. Maar je zou bij die plek een afzetting kunnen aanleggen van natuurhout. Dat je een afzetting krijgt waardoor een klein zwembad ontstaat waar veilig te zwemmen valt. Tezamen met de horeca van de Watermeterfabriek zou dat een leuke uitspanning kunnen opleveren.”

Het pand van Vroom & Dreesmann aan het Verwulft hadden jullie als Actiepartij ook graag voor de stad willen behouden. Nu komen er winkels en woningen in…

“Dat schitterende, iconische gebouw is voor 27 miljoen verkocht aan een projectontwikkelaar. Wij als Actiepartij zagen kansen om het gebouw geschikt te maken voor cultuur. Daar zouden verschillende instellingen in gehuisvest kunnen worden. Frans Hals Museum, de Bibliotheek, Nieuwe Vide, de Pletterij, ABC Architectuurcentrum, Museum Haarlem, Haarlem105. De vrijkomende locaties hadden dan geschikt gemaakt kunnen worden voor woningbouw. Dus dat V&D-gebouw had voor Haarlem behouden moeten blijven en aangekocht kunnen worden. Daar is onderzoek naar gedaan in 2020 en toen bleek dat het de gemeente 68 miljoen zou moeten gaan kosten. Nu blijkt het verkocht te zijn voor 27 miljoen. Daar zit een gat tussen van 40 miljoen! Daar heb ik vragen over gesteld. Vervolgens heb ik naar de berekening gevraagd. Toen zei wethouder Jur Botter doodleuk dat die berekening op de achterkant van een sigarendoosje was gemaakt op basis van de vierkantemeterprijs van destijds. Nou jaaa, dan vraag ik je.”

Veel Haarlemmers kennen jou van De Platenslager, die leuke vinylwinkel in de Spaarnwouderstraat. Kun je in volgelvlucht nog iets meer over jouw achtergrond vertellen?

“Die platenzaak is een uit de hand gelopen hobby. Mijn hele leven zit ik al tussen de lp’s. Ik ben opgegroeid in Heemstede en ging naar College Hageveld. Vervolgens heb ik op verschillende plekken gewoond. Via Amsterdam ben ik voor studie in Groningen beland. Vervolgens heb ik jaren gewerkt voor de gemeente Haarlemmermeer, op de afdeling economische zaken. Daar kreeg ik de gelegenheid om de MRE (master of real estate) te doen aan de UvA en kreeg ik vervolgens de rol van eerste adviseur vastgoed van het college van B & W. Daar had ik veel met gemeentelijke vastgoedprojecten te maken: gronduitgiften van kantoren- en bedrijventerreinen; verplaatsingen van bedrijven ten behoeve van woningen, ontwikkelingen met betrekking tot Schiphol. Daarna werkte ik bij een bank waar ik beoordelingen maakte van vastgoedprojecten van woningcorporaties en bedrijven. Nu ben ik alweer bijna vijftien jaar zelfstandig adviseur in dat brede vakgebied. Ik combineerde dat enige tijd met het lesgeven in ‘vastgoedkunde’ op een hogeschool. Nu combineer ik dat met De Platenslager. Die naam verwijst naar een voor oudere Haarlemmers bekende paardenslager die decennialang in het pand was gevestigd.”

De ambitie om sociale huurwoningen te bouwen is bij lange niet nagekomen door de gemeente, en daarnaast is op z’n zachtst gezegd ‘slordig’ omgesprongen met het vastgoed…

“Tja, de ambitie van het vorige college om 10.000 woningen te bouwen, daar heb ik zo mijn gedachten over. Om dat aantal daadwerkelijk te halen ben je behalve van woningcorporaties ook afhankelijk van partijen in de vastgoedwereld. En dat is een harde wereld waarin je heldere afspraken moet maken. Daar hoor je dus accuraat in te handelen. Daarnaast moeten we als gemeente rafelranden en broedplaatsen koesteren en stimuleren. Creatieve plekken als Nieuwe Vide en de broedplaats aan de Korte Verspronckweg zouden we juist moeten behouden in plaats van te slopen. Investeer in onderhoud in plaats van zo’n pand te laten verslonzen, zoals bij de Egelantier is gebeurd. Zoals gezegd: elke steen in Haarlem is strategisch.”

Een betere stad voor iedereen! | Actiepartij Haarlem

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Beweeg met je muis over een ster om dit artikel te beoordelen. Waardeer je dit artikel bijv. met vier sterren, klik dan op de vierde ster van links.

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

error: Kopiëren niet toegestaan!

Pin It on Pinterest

Share This