Leestijd:

Reading Progress:

Stromingen in de politiek: Jolande van Ketel (Actiepartij)

Geplaatst op 20 maart 2018

Bovenstaande foto: Jolande van Ketel

Jolande van Ketel staat op positie 2 van de kandidatenlijst van de Actiepartij. Binnen de partij houdt ze zich bezig met het sociale domein, de mensen die het minder getroffen hebben in de maatschappij. In het dagelijks leven is Jolande actief als bewindvoerder bijzondere doelgroepen. Jolande woont in de Haarlemse Leidsebuurt.

Ik heb begrepen dat je iemand bent die graag zichtbaar is op straat, dicht bij de mensen.
,,Ik ben inderdaad geen dossier-raadslid, maar hou me bezig binnen de commissie Samenleving met het armoedebeleid, de opvang van dak- en thuislozen en de vrouwenopvang. Als je goed kijkt kun je waarnemen wat er al jaren in Haarlem niet goed gaat. Zo zijn er spookjongeren die op straat leven, en die nergens woonruimte kunnen krijgen. Ze hebben geen adres om zich dagelijks op te frissen, zijn vaak niet aanspreekbaar, en het slechte pad ligt op de loer. Bij de gemeente kunnen ze hun post ophalen, daarvoor moeten ze zich elke week melden. Die regeling kan beter. Als gemeente hebben wij natuurlijk een opvangplicht en een zorgplicht. Ik zet me voor hen in door bijvoorbeeld te zorgen dat hun papieren in orde komen, en ze ergens onder te brengen.”

Hoe is het gesteld met de vrouwenopvang?
,,Als vrouwen te maken krijgen met huiselijk geweld, dan ontstaat er veel spanning binnen een relatie. Uit huis gaan is vaak de beste oplossing. Maar dat betekent dreiging van schulden, wat de stress alleen maar doet toenemen. Mede door de inzet van wethouder Jur Botter is er nu weer een goede opvang voor het geval iemand niet op zijn plaats blijkt te zijn in het blijf-huis. Zo wordt nu voorkomen dat de vrouw op straat belandt en haar de kinderen worden afgenomen. Daar ben ik heel gelukkig mee.”

Je bent overgestapt van de SP naar de Actiepartij, omdat je daar beter op je plek zit?
,,Eigenlijk ben ik te links voor de SP, denk ik. Ik ben iemand die misstanden signaleert en er vervolgens op af gaat. Dat kan bijvoorbeeld door even koffie te drinken met iemand die in de schuldsanering zit, en zijn of haar verhaal aan te horen. Samen proberen een oplossing te bedenken. De administratieve puzzels oplossen. Juist hier op lokaal niveau, in de wijken. Daarbij is het prettig als je met mensen werkt die zelf ook ervaringsdeskundige zijn. Ik heb me hard gemaakt voor een opleiding in deze. Twee dames volgen die opleiding inmiddels, zij zijn hun gewicht nu al in goud waard.”

De regering beweert dat het beter gaat met de economie, en dat iedereen in Nederland daar van kan ‘profiteren’. Mijn indruk is dat er nog veel verborgen armoede heerst.
,,Eén op de zes mensen in Nederland is niet zelfredzaam. Een grote groep. Met de Actiepartij – maar ook met burgerinitiatieven in het sociaal domein – willen we ons daarvoor inzetten. Ook voor goede zorg, goed vervoer van minder-validen, en niet hulpverleningsinstanties die langs elkaar heen werken. Kleinschalige initiatieven zoals de Oerkap steunen wij als Actiepartij. Het Loket Bijzondere Doelgroepen zou moeten terugkeren, de plek op het stadskantoor waar mensen met een complexe en meervoudige problematiek terecht kunnen.”

Jullie hebben onlangs de zogeheten ‘Actieparty’ gehouden bij jongerencentrum Flinty’s aan de Gedempte Oude Gracht. Ik heb begrepen dat het een groot succes was.
,,Het was een fantastisch feest met acht bands die hebben opgetreden, en ook dichters en exposanten. Ivo van Rijswijk van Minor Operation Bookings heeft het programma binnen drie weken in elkaar gedraaid, geweldig. In de zaal op de begane grond waren de optredens, boven in de caféruimte kon worden gegeten en gepraat. We hadden het bewust niet als een gemeenteraadsverkiezingscampagne-evenement opgezet, maar echt als een feest, een party. De muziek was van alles wat, van countryrock tot rockabilly. Een beetje zoals de Actiepartij ook is: van alles wat. En voor iedereen wat.”

M.C. Escher, ‘Lucht en Water’ (1938) © the M.C. Escher Company

Tot slot: hou je van kunst?
,,Ik ben een enorme kunstliefhebber, en ga graag naar uiteenlopende musea. Maar ik moet bij zo’n werk wel kunnen zien wat het is, haha. Ik weet nog dat ik vroeger zo’n werk als ‘De Souffleur’ van Wessel Couzijn, dat vóór de Stadsschouwburg staat, niet echt kon waarderen. Een kunstwerk zou liefde moeten uitstralen, vind ik. Ik hou bijvoorbeeld van het werk van Judith Leyster en Jan Miense Molenaer. Als ik een afbeelding moet kiezen om bij dit interview te plaatsen zou ik zeggen, doe die vissen en vogels van M.C. Escher. Een tijdloos werk.”

INTERVIEW: PAUL LIPS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This