Leestijd:

Reading Progress:

Surrealist Arnold Janssen creëert zijn eigen wereld van toevalligheden

Geplaatst op 25 augustus 2022

Een solo-tentoonstelling in De Waag? Laat dat gerust aan beeldend kunstenaar Arnold Janssen over, die kan dat makkelijk aan. Reden genoeg voor bezoekers om zijn wereld in te stappen, die van het surrealisme en magisch-realisme. Deze donderdag 25, vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus is de expositie ‘Illusial Optical’ daar nog te zien. Onverwachte gebeurtenissen op doek.

door Paul Lips

De periode 1970-1971. Toen was de grote Salvador Dali-tentoonstelling in museum Boijmans-van Beuningen in Rotterdam. Ik heb deze zelf niet kunnen zien, maar een van mijn zwagers kwam met de catalogus thuis. Gefascineerd bladerde ik er doorheen en bezag de reproducties van schilderijen vol gesmolten horloges, vreemde horizonten en hoogpotige- of benige wezens vol ladenkasten. De Christusfiguur aan het kruis van bovenaf gezien was een aparte benadering. Dali was een meesterschilder, zoveel was duidelijk. En toch beklijfden juist sommige andere driedimensionale werken van hem, zoals de kreeftentelefoon, de Venus van Milo met ladenkasten of de Mae West-bank.
In dezelfde periode genoten de zogeheten meta-realisten een zekere populariteit, met Johfra en Diana Vandenberg voorop. In een agenda die ik in augustus voor het destijds komende schooljaar kocht stond een afbeelding van zo’n kunstenaar: ‘Reis door de nacht‘ van Ellen Lorién. Er bleek een poster van te zijn die geruime tijd aan het prikbord op mijn tienerkamer hing. De dromerige sfeer sprak me aan.
Onlangs leende ik daarom het boek ‘Zeven meta-realisten‘ van Hein Steehouwer bij de stadsbibliotheek. Uiteraard enkel nog te vinden in het magazijn. Ik las er in maar het wollige taalgebruik vol pretenties gaf me nu niet direct een beter inzicht in de wereld van de meta-realisten. Wollig taalgebruik over kunst, dat hadden we in het Haarlemse nu juist net een beetje afgeschaft naar mijn idee.

‘Nucleair Egg’, Arnold Janssen

________________________________________

Haarlemmer Arnold Janssen is autodidact. Zijn schilderijen ontstaan zonder vooropgezet plan. Hij gaan zitten en begint te schilderen, met acrylverf. Dan ontstaan meestal eerst luchten. Prachtige luchten. En in die luchten gebeurt er vervolgens van alles. Let daarbij vooral op de details. In heuvels kun je gezichten ontwaren en overal liggen bommen, ouderwetse ronde bommen met zo’n lont er in. Pillen, lucifers, vreemde vissen, vuurpijlen en eigentijdse raketten suizen door de lucht. Een druipende kaars krijgt een meewarige tronie. Centraal ziet de kijker een ‘nucleair ei’. Het staat symbool voor de wereld die we met z’n allen hebben gecreëerd.

Op een ander schilderij likt een niet te definiëren wezen aan een ‘moleculaire lolly’. En op weer een ander doek (‘Let there be light’) groeien er hersenen uit een boom, met daarbovenop een kandelaar met brandende kaars en afgekloven appel. En op weer een ander werk verbeeldt Janssen een onderwaterwereld, die weliswaar wat vriendelijker oogt maar waar je hoogstens zou willen vertoeven om parels te vinden. Pas dan op dat je niet in een oogbal grijpt.

Arnold is naast kunstenaar ook nog eens actief als de zogeheten ‘waagmeester’ van galerie De Waag, in opdracht van Kunst Zij Ons Doel (KZOD). Arnolds eega Xandra staat hem daarin bij, en dat levert kostelijke verhalen op. En aangezien Arnold tijdens de expositiemiddagen veelal aanwezig is als gastheer, heeft hij in galerie De Waag een ezel geplaatst waar hij aan een nieuw schilderij kan werken. Daar voelt hij zich immers het prettigst: achter zijn schildersezel, waar hij zijn fantasieën en visioenen de vrije loop kan laten.

‘Let there be light’, Arnold Janssen

_______________________________

‘Illusial Optical’, tentoonstelling van Arnold Janssen, nog te zien donderdag 25, vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus in galerie De Waag aan het Spaarne, van 13.00 tot 17.00 u.

Home – Kunstenaar Arnold (arnolds-atelier.nl)

Arnolds-atelier.com (@arnoldsatelier.nl) • Instagram-foto’s en -video’s

KZOD | Beroepsvereniging van Haarlemse kunstenaars – Opgericht in 1821 – 2021 Jubileumjaar – 200 jaar KZOD

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Willemien

    Geweldig werk! Ik ben groot fan van Arnold. Er valt zoveel te zien in zijn schilderijen! Ik moet nog naar de Waag, maar wacht een koele dag af.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This