Leestijd:

Reading Progress:

Tentoonstelling ‘Wir haben es gewusst’: ‘De geschiedenis herhaalt zich iedere keer’

Geplaatst op 30 april 2014

De Haarlemse beeldend kunstenaar Angela Bogaard werd gevraagd een tentoonstelling in te richten voor het Jan & Piet Museum aan de Dijkstraat. Titel: ‘Wir haben es gewusst’.
Angela Bogaard

Angela Bogaard met Jan Heijer

 
Het wordt een expositie die slechts één dag te zien zal zijn: op zondag 4 mei, de dag van de Nationale dodenherdenking. Het moet vooral een tentoonstelling zijn die mensen met elkaar in contact laat komen en het gesprek op gang brengt, vindt Angela Bogaard. ,,Het gaat om de ontmoeting en de verbinding. De deelnemende kunstenaars trekken het thema van de Dodenherdenking breder, naar de huidige tijd. Onze ouders zeiden na de Tweede Wereldoorlog: ‘Nooit meer oorlog’, maar als je ziet wat voor zootje het is in de wereld is daar weinig van terechtgekomen. Je ziet dat de geschiedenis zich in feite iedere keer herhaalt.’’

Angela Bogaard

 
,,Elke kunstenaar die deelneemt aan deze expositie behandelt het thema vanuit een eigen perspectief. Ik heb vooral kunstenaars geselecteerd van wie ik het werk goed vind, inhoudelijk en to the point. We behandelen thema’s als geloof, racisme, antihomo-geweld, tweedeling, hebzucht en de vernietiging van kunst. Nadat het werk ‘Cathedra’ van Barnett Newman in het Stedelijk Museum kapot was gesneden was de dader in de veronderstelling dat hij een meesterwerk had gecreëerd. Voor deze tentoonstelling heb ik zelf het mes gezet in een van mijn eigen werken met de bedoeling te onderzoeken en te verbeelden hoe ik als kunstenaar met vernietiging van buitenaf omga.
 
De andere deelnemers zijn Jan Heijer, Piet Zwaanswijk, Alain Poussot (Zwitserland), Arjan Bosch, Albert van Loon, Anne Beentjes, Anne Brems, Bea Peter en Leonore Hatt. Laatstgenoemde verwerkt het fenomeen ‘kindsoldaten’ in haar werk. Alain Poussot exposeert een levensgrote teddybeer, waarbij thema’s als ‘minderheidsgroepen, geloof en racisme’ aan de orde komen.
Zondag 4 mei is er om 16.15 uur een toespraak van filmmaker en schrijver Frank Diamand, de Alkmaarse band Insomnia verzorgt om 17.30 uur een optreden waarbij harde gitaarriffs en stevige synthesizerpartijen een rol spelen. Daarna volgt een gezamenlijke maaltijd (reserveren) en wordt om 20.00 uur de twee minuten stilte in acht genomen, waarna het evenement eindigt.

Angela Bogaard

 
Angela Bogaard: ,,Machthebbers kunnen kunstenaars inperken of hun werk vernietigen, maar de kunst zal altijd overleven. Gedachtegoed kun je niet uitroeien, dus kunst ook niet.’’
 
INTERVIEW: PAUL LIPS
FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS
 
‘Wir haben es gewusst’, te zien op zondag 4 mei tussen 13.00 en 20.00 uur,  Jan & Piet Museum, Dijkstraat 10 (vlakbij Amsterdamse Poort).

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This