Leestijd:

Reading Progress:

The BieT wil het publiek prikkelen tijdens Gluren bij de Buren

Geplaatst op 6 februari 2020

Coverband The BieT speelt doorgaans versterkt. Een fijne bak herrie tijdens uiteenlopende, vooral feestelijke gelegenheden. Zondagmiddag is The BieT te zien en te horen tijdens het huiskamerevenement Gluren bij de Buren. ,,Hoe zachter je speelt, des te beter wordt er door het publiek geluisterd’’, zegt slagwerker Ab. Zondagmiddag treden ze op in een huiskamer aan de Abel Tasmankade, Haarlem Zuid-west.

Een doordeweekse avond, in de bovenruimte van een bedrijfspand in de Waarderpolder. Spots verlichten de etage. Zes silhouetten tekenen zich af. Het nummer ‘Naturally’ (bekend van de formatie Rondé) wordt ingezet. Robin van Eijnsbergen – normaalgesproken op gitaar – kan door een blessure aan een van zijn vingers geen snaren beroeren. Aan gitarist Stefan Blom de taak om de partijen neer te zetten. De akkoorden kleuren mooi met de stem van zangeres Naomi Boon.

Gluren bij de Buren is dat wat curieuze naam van het huiskamerfestival, dat in verschillende steden wordt gehouden. Kleinschalig, toegankelijk. Met acts van wie niet direct wordt geëist dat ze afgestudeerd zijn aan het conservatorium. De hoofdmoot is muziek, daarnaast zijn er ook literaire voordrachten, theater en familievoorstellingen. In Haarlem is het een drukbezocht gebeuren. Jaarlijks zie je ontelbare liefhebbers met de GbdB – programmakrant in de hand van de ene wijk naar de andere racen, om maar niets te hoeven missen van de vooraf aangekruiste acts.

Naomi Boon (website The BieT)

Tien jaar bestaat The Beat nu. Ontstaan uit vriendschap, en liefde voor goede muziek, zoals valt te lezen op de eigen Facebookpagina. Aan de wand hangen posters van voorbije evenementen waar de groep te zien was. Het ter ziele gegane café Storing aan het Houtplein was zo’n optreedplek. Maar ook optredens bij Villa Westend in Velserbroek, Patronaat, de Santpoortse Feestweek of Koningsdag – op een vaste plek (‘gekkenhuis!’) aan de Zaanenlaan – zijn slechts enkele wapenfeiten.
Inmiddels klinkt ‘Ocean’ (van Pearl Jam). Slagwerker Ab Peters gebruikt paukstokken en beschikt over een pedaal om het ritme een extraatje te geven op de cajón. Uit de keuze van de nummers blijkt de voorkeur voor dynamiek, songs met een opbouw. ,,Wel nummers waarin je als band zo nu en dan muzikaal even kunt terugvallen, zonder dat het voortkabbelt’’, zegt bassist Michel de Jong.
Toetsenist Vincent Lobé neemt hier en daar een voor gitaar bedoelde partij voor zijn rekening. Het uitkleden van de songs ziet hij als een uitdaging. De kunst van het weglaten. Zoals bij ‘Weak’ – Skunk Anansi – dat bij luisteraars op bijval kan rekenen.

,,Kun jij hier even een Hammond in gooien Vince?’’, klinkt het.
Vincent Lobé’s keys mogen even spreekwoordelijk ‘razen’ tijdens ‘Iedereen is van de wereld’, een van de weinige meezingers in de set. ,,En zo’n lied als ‘Amigo’ van Chef’Special geeft ook een vrolijk tintje aan het geheel’’, zegt Robin.
,,We doen een mix van bekende en minder bekende nummers. Ook om degenen die komen kijken een beetje te prikkelen. Uiteraard is iedereen van harte welkom op de Abel Tasmankade.’’

( tekst: PL)

The BieT bij Gluren bij de Buren, zondagmiddag 9 februari
Abel Tasmankade 59 om 13:30 / 15:00 / 16:30 uur
www.thebiet.nl

http://www.glurenbijdeburen.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This