Regisseur Marius Bruijn laat de zangers/acteurs Judith Wesselius, Niels van der Weiden en Jan Willem Reitsma over het kleine podium van het gebouw van MooiZooi door elkaar heen lopen. Het doel is de acteurs te leren alleen met behulp van hun blik het publiek te laten weten waar ze heen gaan. “Stop!”, roept Bruijn. Dan vraagt hij aan de inmiddels binnengekomen Bert Apeldoorn (die de kastelein speelt): ,,Naar welk punt loopt Jan Willem nu volgens jou?” Bert wijst de plek aan. ,,Klopt”, zegt Jan Willem. Dan volgt er nog een zelfde oefening. Dit keer moet Judith aan het publiek laten zien – opnieuw met alleen haar blik – wat ze vindt van Niels, die inmiddels op het randje van het podium is gaan zitten. Alleen al dat gegeven – twee mensen op een podium die enkel met hun blik acteren in een halfleegstaand pand – levert spannend toneel op.
‘Dronkemansopera’ is een voorstelling op locatie en gaat over een herberg in de Haarlemmerhout in de zeventiende eeuw. De herberg wordt gerund door een barse kastelein en een mooie serveerster. In de herberg zijn drie stamgasten blijven plakken. Naarmate de avond vordert, neemt de spanning tussen de personages toe. De nummers die in het stuk gebracht worden, variëren van folk tot elektrische rock. Het pronkstuk van deze voorstelling is een omgebouwde haringkar die dienst doet als bar. De bovenkant bestaat uit een zelfgemaakt “kerkorgel” van pvc-buizen, aangedreven door een stofzuiger. De bar zelf verbergt een vibrafoon. Aan de zijkant hangt nog een reeks lege flessen aan een touw, ook om muziek mee te maken. De tuba, trombone en de trompet van de stamgasten maakt het instrumentarium compleet.
Het verhaal is gebaseerd op verhalen rond de herberg ‘Dronckenhuisgen’ uit de zeventiende eeuw. Een plek waar naar het schijnt veel dronken vissers op weg naar Zandvoort plezier zochten. Een tweede inspiratiebron is het eveneens zeventiende-eeuwse lied “Ten Haerlem in den Houte’. Een ander lied dat wordt gezongen – Droomlied – is een vrije bewerking van een ander lied uit die tijd.
Jan Willem Reitsma:,, Niels had een boek gelezen over de historie van Haarlem. Daar wilde hij wel een stuk over maken. Op de Parksessies van vorig jaar vroeg hij of ik daar teksten voor kon schrijven. Vervolgens hebben we Marius voor de regie gevraagd. We hebben nog heel wat middagen bij mij thuis zitten werken aan “Dronkemansopera”. Maar als we hard gewerkt hadden, konden we aan het eind van de dag een verdiend biertje drinken”.
In de ‘Dronkemansopera’ worden ook leden van drie verschillende Haarlemse bands samengebracht. ,,Dat is toch een leuk gegeven?”, zegt Jan Willem lachend. “Bert en ik komen uit De Marginalen (helaas kort geleden opgeheven), Judith komt uit Grey Lotus en Niels speelt in Spoon Lifts Moon. We hebben een heel goede muzikale groep”.
De Dronkemansopera gaat op 12 juni om 20.00 uur bij de Ruïne van Brederode in première. Een kaartje kost € 10,-. Na afloop is er een borrel en muziek. Reserveren kan via marius@kwezel.nl. Daarna wordt ‘Dronkemansopera’ op verschillende (buiten-) locaties opgevoerd, onder andere op de Parksessies. Op Beeckestijnpop is een concertante sneak preview. Voor de complete lijst van speeldata en locaties kunt u terecht op www.kwezel.nl en op Facebook.
Medewerkers aan ‘Dronkemansopera’ zijn:
Niels van der Weijden (muziek)
Jan Willem Reitsema (tekst)
Marius Bruijn (regie)
Judith Wesselius (zang)
Bert Apeldoorn (zang)
Robbert-Jan Sebregts (bas)
Lars van der Weiden (drums)
Tekst en foto’s: Remco van der Kruis
0 reacties