Leestijd:

Reading Progress:

‘This is not a cookbook’ van Cees Krijnen en zijn vrienden als digitale krant Th.Everything#5 (inclusief het recept voor ‘gebakken lucht’)

Geplaatst op 14 december 2021

De Haarlemse kunstenaar Cees Krijnen heeft opnieuw een krant onder de naam Th.Everything uitgegeven. Digitaal weliswaar. ‘This is not a cookbook’ is de titel van deze vijfde editie. Maar een boek met recepten, dat is het dus wél. Want Krijnen vroeg vrienden, kennissen en collega’s om een recept aan te leveren voor de digitale uitgave. En dat levert in deze decembermaand bijzondere, leuke en persoonlijke teksten op.

door Paul Lips

Met een knipoog naar de single ‘This Is Not A Love Song‘ van Public Image Limited met zanger John Lydon (die we ook kennen als Johnny Rotten) is ‘This is not a cookbook‘ geen glad geschreven product zoals hedendaagse kookboekenschrijvers plegen af te leveren, maar bevalt vooral persoonlijke benaderingen van het fenomeen ‘koken’.

Neem bijvoorbeeld het recept ‘Zuurkool met een Spaanse twist‘ van Jantien Meijer, waarin naast zuurkool en aardappelen ruimte is voor chorizo, een scheut rode wijn, tomatenpuree en appel. Of de ‘coquelet met slakken‘ van Josje Reuten waarbij een mini-kip wordt gecombineerd met slakken en pasta. Ella de Roos maakt van vier kippendijtjes juist dan weer een ‘Hongaars Poestagerecht‘ waarbij het geheel drie kwartier mag pruttelen. Maar niet alleen soepen of hoofdgerechten staan er in de krant, ook desserts als ‘romige bananentaart met chocolade‘ (van Martien van Veen) of ‘appeltaart met noten’ van Leendert Vooijce. Sommige inzenders – zoals Bea Kruisselbrink – verklappen geen kookwonder te zijn, maar Bea weet dan wel weer een recept voor een krachtig brandnetel-uien-knoflooksoepje.

Ewald Krijnen kiest voor een ‘Noodrantsoen‘:
“…Altijd handig om een blikje kidneybonen en een blikje tonijn met groenten in huis te hebben. Lang houdbaar. Giert buiten de blizzard of is anderszins de gang naar de Albert Heijn niet aanlokkelijk, dan heb je toch een volledige maaltijd binnen handbereik. Alleen de bonen opwarmen en over de tonijn een flinke dosis tabasco gieten. Noodrantsoen voor achter de hand dus, maar toch met de nodige vitaminen. Mijn favoriete Belgisch biertje Kasteel donker (alc. 11 %) gaat er prima bij…”

 

Cees Krijnen verheft het persoonlijke tot kunst en weet daar telkens opnieuw mee te verrassen. Zijn moeder Greta Blok is al jaren zijn muze en wandelt hier op de bloemkool op de coverfoto. Krijnen doet performances en kiest onderwerpen voor zijn kunst die je niet direct zou verwachten, zoals de ontmanteling van het ouderlijk huis in Velsen. Of deze receptenkrant tot kunst mag worden gerekend mag de lezer zelf uitmaken. Er staan in elk geval nog twee bijzondere bijdragen in. ‘Chineese runderstoof met Bimi en Paksoi‘ van Peter Guijt én ‘Gebakken Lucht‘ van Rogier van Veenendaal. ‘Favoriet bij een bepaald slag mensen’, meldt hij er bij. Ik zou daar aan toe willen voegen: landbestuurders, doe er uw voordeel mee.

__________

Lees hier de digitale uitgave: 

TH.EVERYTHING#5 2021/2022 THIS IS NOT A COOKBOOK (ceeskrijnen.com)

__________

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This