Leestijd:

Reading Progress:

Toneelgroep KaST brengt psychologisch drama ‘Vals’ op de planken

Geplaatst op 8 september 2016

Roland Smit, Janneke Groskamp en John Bres. Foto: Rob de Wit.

Roland Smit, Janneke Groskamp en John Bres. (Foto: Rob de Wit)

 ‘Een sinister stuk met een onverwachte wending’. Zo wordt ‘Vals’ van auteur Lot Vekemans omschreven. De Haarlemse toneelgroep ‘KaST!’ brengt ‘Vals’ twee keer op de planken, op zaterdag 17 en zondag 18 september in het Haarlemmerhout Theater aan de Van Oldenbarneveldtlaan. Een psychologisch drama over menselijke verhoudingen die op scherp komen te staan.

In een scoutinggebouw in Haarlem-West wordt gerepeteerd door de leden van KaST!: Janneke Groskamp, Roland Smit en John Bres. Alles draait om een broer en zus die in de politiecel belanden, omdat zij worden beschuldigd van ‘het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop’.

Gé Baay geeft aanwijzingen.

Gé Baay geeft aanwijzingen.

Gé Baay regisseert. ‘Vals’ is een stuk voor drie spelers en is bewust gekozen, legt Janneke uit. ,,We bestaan als toneelvereniging nog niet zo lang en hebben dus niet al te veel spelers beschikbaar. Tussen haakjes: nieuwe spelers zijn van harte welkom. Dit stuk van Lot Vekemans voor drie acteurs leek ons geschikt. ’’

Gé Baay: ,,Er zijn wel registraties van dit stuk van andere gezelschappen te zien via youtube, maar die vermijd ik. Onze versie zal toch weer totaal anders zijn.’’

Woest zijn ze, ‘Kat’ (Janneke Groskamp) en ’Sid’ (Roland Smit), alleen al over het feit dat ze in deze ‘wachtruimte’ zijn geplaatst. Hij ergert zich aan het geluid dat zij maakt met haar nagels, zij ergert zich zo’n beetje aan alles wat haar broer zegt. Kat is een toneelactrice die de kans om bekend en beroemd te worden heeft laten schieten, omdat de verleiding van Koning Alcohol net iets te groot was, Sid is een televisiepersoonlijkheid die er groot belang bij heeft zijn populariteit te handhaven.

kast3-1

Zoals dat vaker te zien is bij broers en zussen is er weinig voor nodig om de verstandhouding met ingesleten vooroordelen te laten ontploffen. Dertig jaar opgeklopte woede komt in mum van tijd naar boven. Immers: Kat vindt het wereldje van de showbiz waar Sid zich in begeeft maar ‘fake’, Sid vertrouwt op zijn beurt de pogingen van Kat niet om de fles te laten staan.

kastc

En dan is er nog die mysterieuze derde figuur, ‘Ger’, die zo nu en dan inbreekt en voor onverwachte confrontaties zorgt: ,,Ik heb het gezien. Ik was getuige van het dodelijk ongeval.’’ Al met al een intrigerend verhaal, dat ons als kijker laat nadenken over wat een moment van onachtzaamheid in het verkeer voor gevolgen kan hebben.

PAUL LIPS

(met dank aan Rob de Wit)

‘Vals’ door toneelgroep ‘KaST’,  Zaterdag 17 september, 20.15 uur. Zaal open om 19.30 uur. Zondag 18 september, 15.00 uur. Zaal open om 14.30 uur.

Locatie: Haarlemmerhout theater, Van Oldenbarneveltlaan 17, 2012 PA Haarlem Kaarten: € 12,50

Kaarten zijn te reserveren via info@toneelgroepkast.nl, of te koop bij Jan Monnikendam, Gedempte Raamgracht 1-9.

 http://www.toneelgroepkast.nl/

14030775_1119837684757697_863321781_n

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This