Leestijd:

Reading Progress:

Tributeconcert RIPLive: Denise van Donselaar over ‘Nothing Compares 2 U’ en Sinéad O’Connor

Geplaatst op 21 maart 2024

Een gemakkelijk leven had ze niet. Ze had haar principes en eigen ideeën over de wereld en de maatschappij. Ze was bipolair en kampte met depressie. Ze was in staat de halve wereld de gordijnen in te jagen. Maar ze was ook die vrouw met die ogen waar je in kon verzinken en die weergaloze stem. Sinéad O’Connor overleed op 26 juli van het afgelopen jaar. Ze was 56 jaar. Denise van Donselaar vertolkt vrijdagavond 22 maart tijdens Tributeconcert RIPLive Sinéad’s grootste hit: ‘Nothing Compares 2 U’.

door Paul Lips

 

Nothing compares 2 U‘ staat op het tweede, sfeervolle album ‘I Do Not Want What I Haven’t Got‘ uit 1990. Een fraaie titel. Ik wil niet wat ik niet heb. Oftewel: ik hoef niet wat ik niet heb. Het gelijknamige (a-capella) lied gaat over iemand die door een woestijn loopt en wel ziet waar die reis zal eindigen. Er is water, wijn en brood. Meer is er niet nodig. Ik wil niet wat ik niet heb. Ik ben niet bang ook al is het heet. Ik zie wel waar ik uitkom. Dat thema is min of meer van toepassing op de muzikale carrière en grillige levensloop van Sinéad. Vaak onbegrepen, maar bij velen onverwoestbaar geliefd. Zo ook in februari 1990, toen de single ‘Nothing compares2 U‘ verscheen en door de wereld werd omarmd.

Het is het verhaal van verlaten worden door een geliefde en de leegheid die jou vervolgens ten deel valt. Tijd gaat langzamer voorbij, je gaat elke avond uit om vervolgens een gat in de dag te slapen. En of je nu gaat dineren in een duur restaurant of achterelkaar een pak Marsen wegvreet, het maakt allemaal geen reet uit: degene die je liefhad is vertrokken. En dan die dokter, die dokter die als medicijn meegeeft dat je ‘het beste gewoon zo veel mogelijk lol kunt maken’. De zangeres kan de woedende spot in haar ogen nauwelijks verbergen bij zo’n frase. ‘He’s a fool’, zingt ze. En dan, na een uithaal en de vurige wens om het nog één keer met de allerliefste te proberen, komen op 3 minuut 50 de tranen. De tranen die de hele wereld over gingen en die de eenzame hartenclub deed beseffen: we hebben een lotgenoot.

Denise van Donselaar: “Ik herinner me nog vaag dat ik als klein meisje gefascineerd voor de televisie zat. Dat poederwitte gezicht met die zwarte achtergrond, en natuurlijk die traan. Ik ben van 1984. Je had toen nog muziekprogramma’s als TopPop en Countdown en zo. En de muziekzenders als MTV die de hele dag door videoclips uitzonden. Helemaal precies weet ik het niet meer, maar mijn vader (Rob van Donselaar) zegt dat ik die clip wel 436 miljard keer bekeken heb. Zó gefascineerd was ik blijkbaar. Die clip was natuurlijk exceptioneel. Er gebeurt niet zoveel maar dat maakt die performance juist zo apart. Het is zó puur en oprecht, dat is tijdloos.”

Denise van Donselaar (foto pl)

Tributeconcert RIPLive Remembering 2023, vrijdag 22 maart 2024, Patronaat, Zijlsingel 2, Haarlem. Meer informatie: Tributeconcert RipLive Remembering 2023 – Patronaat

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This