Leestijd:

Reading Progress:

Tributeconcert RIPLive: Mieke Stemerdink over saxofonist Rob Kruisman, De Gigantjes en ‘Yaki Taki Oowah’

Geplaatst op 19 maart 2024

Een vriend voor het leven. Bandmaatje. Betrouwbare bandleider die er helemaal voor gíng en dat ook van zijn medemuzikanten verlangde. Dat was Rob Kruisman (1946-2023): saxofonist die zo nu en dan ook fluit speelde en meezong. Vooral bekend van bands als De Gigantjes, Carlsberg én… de prille versie van Ekseption. Op 30 augustus van het afgelopen jaar overleed Rob, 76 jaar oud. Zangeres Mieke Stemerdink vertolkt op vrijdagavond 22 maart tijdens RIPLive de Gigantjes-hit ‘Yaki Taki Oowah’.

door Paul Lips

“Met De Gigantjes speelden we overal. Op elk festival, in elk zaaltje, jeugdhonk of festival, je kon het zo gek niet bedenken. Behalve op VVD-congressen, haha, want Rob kwam immers uit een rood nest. Wel weer op FNV-bijeenkomsten en demonstraties, zelfs ’s ochtends vroeg met zo’n kop kouwe koffie. Maar we hebben ook getoerd in België, Duitsland, Spanje en Afrika. We waren altijd met elkaar, in die verlengde Mercedes en op al die podia. Ik zag Rob vaker dan mijn toenmalige vriend. Je kende elkaar dóór en door. Hij heeft altijd heel goed voor me gezorgd. Ik heb ook heel veel van hem geleerd. Rob Kruisman is gewoon een hele belangrijke man in mijn leven. Het verlies emotioneert me nog steeds… het is ook nog maar zo kort geleden.”

Rob Kruisman (bron: Wikipedia, Lub Pasterkamp)

“Rob speelde nog in Carlsberg toen ze een trompettist nodig hadden voor een plaatopname. Dus dachten ze: we bellen gewoon het BIM-Huis, die weten er wel een.
Ik had verkering met de bewuste trompettist en was dus bij de plaatopname. Best een lange sessie was dat. Ik raakte met Rob aan de praat. Het klikte meteen. Ik vertelde dat ik zangeres was. Maar dat was nog heel pril, ik was nét aangenomen op het conservatorium. Rob was in die periode van Carlsberg al bezig met zijn zogeheten ‘hobbyproject’, wat uiteindelijk De Gigantjes werd. Samen met Arti Kraaijeveld wilde hij een ensemble dat doo-wop en rhythm & blues speelde. Een wat eenvoudiger geheel: niet van die enorme versterkers maar een simpele zanginstallatie. De fameuze Dynacord Gigant, bestaande uit twee zangboxjes. Daar komt dus die naam ‘De Gigantjes‘ vandaan. Dat zingen van doo-wop en rhythm & blues vereiste trouwens een hele andere techniek. Dat is veel meer rock ’n roll-zingen. Maar ik was toen nog helemaal geen rock ’n roll-meisje! Ik heb mijn plek op het podium echt moeten bevechten. En overal spelen natuurlijk. Je deed alles samen. Het hele land door, lang op pad. Met mannen die zo’n twintig jaar ouder waren dan ik. Dus mij noemden ze altijd ‘die kleine’. Maar we hebben met elkaar héél veel gelachen.”

Yaki Taki Oowah‘ was onze hit. Een gigantisch succes. Het is oorspronkelijk een nummer van The “5” Royales, midden jaren vijftig. Daar hebben we indertijd heel intensief naar gezocht. Dat deden we bij rhythm & blues-kenner Fred Broekman, die had een hele kelder vol platen die we allemaal gingen beluisteren. Zo kwamen we aan dat repertoire. Maar ik luister nooit heel vaak naar zo’n lied hoor. Een paar keer, en dan geef ik er mijn eigen draai aan. Na De Gigantjes heb ik trouwens ook gezongen met Girls Wanna Have Fun en de bigband Mieke’s Giga New Swing Show. In 2014 heb ik het album ‘Oh Liefde‘ uitgebracht, met daarop Nederlandstalig werk in de traditie van de smartlap: Billy Holiday meets Tante Leen.”

“Wellicht ook leuk om te vertellen is dat ik op zaterdag 6 april meedoe aan Club Luna in Sociëteit Vereeniging aan de Zijlweg, met als titel ‘A Night in Little Italy’. Dat wordt echt een avond met driegangen-menu en live-huisband in die prachtige zaal. Daar doe ik ook een aantal nummers uit het Gigantjes-repertoire. Dus samen met RIPLive komen er twee mooie evenementen aan.”

Tijdens RIPLive vertolkt Mieke Stemerdink samen met Rom Helweg ook het duet ‘I’ve Got You Under My Skin’, als ode aan de vorig jaar overleden Tony Bennett. RIPLive is op vrijdagavond 22 maart in het Patronaat aan de Zijlsingel, Haarlem. Meer informatie:

Tributeconcert RipLive Remembering 2023 – Patronaat

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This