[sgmb id=”1″]
Winkelcentrum Schalkwijk staat deze zomerweek weer eens in het teken van het zogeheten DAK. In maart ging OnderDAK van start, waarbij inwoners van de wijk elkaar kunnen ontmoeten bij de loungehoek tegenover de HEMA, of bij het podium en de multifunctionele vloer tussen Blokker en Subway. Afgelopen zaterdag speelde daar het trio Chante en bracht Franstalige en Nederlandstalige chansons. 

Met enige regelmaat zijn er (semi-)akoestische optredens van verschillende formaties te zien in het Winkelcentrum. Je moet er als muziek-act ook een beetje moed voor hebben, want de voorbijgangers komen natuurlijk om te winkelen en lijken vaak niet al te veel belangstelling te hebben voor muzikale strapatsen. Bij een trio als Chante – bestaande uit Nicolette Knape (zang), Maria Eldering (viool/zang) en Jasper Swunk (klavier) lijkt dat aanvankelijk ook zo. ,,Ik heb de tijd nog meegemaakt dat je hier in het winkelcentrum bijna over de hoofden kon lopen’’, mompelt de aanwezige John, die zijn camera heeft meegenomen. Het is nog vroeg rond het middaguur, als Chante de toon zet met enkele Franse chansons, waaronder het door Edith Piaf bekend geworden ‘Non, je ne regrette rien’.

Zodra het aanstekelijke ‘Vrijheid’ (bekend van Liesbeth List) door de ruimte klinkt verlaat ook de schoenmaker van Jac Woestenburg even zijn leest om naar de muziek te luisteren. Verder beweegt een heer met zijn looprek traag richting een zuidelijke uitgang van het winkelcentrum.

Maar daar komen Idris en Maaike met hun kinderwagen aangewandeld. Het gezin komt uit Amsterdam en woont sinds kort in het wijkje bij de bibliotheek. ,,Ze heeft een goeie stem’’, zegt Maaike over Nicolette Knape. ,,We komen hier gewoon boodschappen doen en wisten niet dat er muziek zou zijn. Toch leuk om er nog even naar te luisteren. Ze trekken echt de aandacht.’’ De eerste set wordt besloten met het opzwepende ‘Dans le port Amsterdam’ van de koning-keizer-admiraal Jacques Brel, het lied over de zeelui die gaan zuipen, en dames van lichte zeden bezoeken, om vervolgens te pissen en huilen op ‘de ontrouw der wijven’.

Donderdagmiddag 27 juli wordt dat andere ‘DAK’ weer geopend. Na het succes van vorige zomer is er ook dit jaar weer het ‘DAK’ boven op de parkeergarage Schalkwijk, met veel activiteiten en optredens. Vanaf 13.00 uur speelt het Ricciotti Ensemble, waarna wethouder Joyce Langenacker om 14.30 uur de officiële opening zal verrichten.

TEKST & FOTO’S: PAUL LIPS