Leestijd:

Reading Progress:

Vijfhoeklichtkunstroute krijgt steeds meer vorm: ‘Kloos in de Vijfhoek’ toont zo’n zestig ‘aqualuxen’ uit de collectie van wijkbewoner Bart Tangermann

Geplaatst op 17 januari 2022

Een opmerkelijke oproep van Marlies Dingenouts op de Facebookpagina van WeLove5Hoekplein oftewel de Vijfhoek: ‘Doe je ook mee met de Vijfhoeklichtkunstroute? Buurman Bart is eigenaar van 60 bijzondere lichtkunstwerken, gebaseerd op het werk van de vermaarde kunstenaar Cornelis Kloos. Bart wil zijn kunstwerken een tijdje delen met de buurt…’
Wie is buurman Bart en wie is Cornelis Kloos? En wie is kunstverzamelaar Guus Maris? Spaarnestroom zette koers naar de Vijfhoek. Buurman Bart blijkt Bart Tangermann, die de kunstwerken waar het om gaat in de woonkamer heeft opgesteld.

door Paul Lips

Bart, de naam Cornelis Kloos zegt mij vooralsnog weinig, wat voor kunstenaar was hij?
“Cornelis Kloos was beeldend kunstenaar in Den Haag. Hij maakte zogeheten ‘aqualuxen’, tweezijdig beschilderde aquarellen die bestemd waren om met behulp van een lichtbak aan te lichten. Cornelis Kloos had een atelier op zolder, met een verkleedkist voor de modellen die hij uitnodigde. Hij leefde in een fantasiewereld. Vooral meisjes tussen de twaalf en achttien jaar poseerden voor hem en namen weer vriendinnen mee. Het was meer de sfeer van het ‘prettige naakt zijn’ dan dat het een seksuele lading had. Ja, vandaag de dag zouden velen daar met gefronste wenkbrauwen naar kijken. Je zou hem dus een outsider-art kunstenaar kunnen noemen. Het was een komen en gaan van modellen. Maar wat hij deed was die modellen situeren in fantasielandschappen. Cornelis Kloos – geboren in 1895 en overleden in 1976 – had in zijn tijd graag verre reizen willen maken, maar de oorlogen verhinderden dat. Dus was hij redelijk geïsoleerd in Den Haag, hoewel hij wel contacten had met andere kunstenaars en lid was van de Pulchri Studio en Haagse Kunstkring. Vandaar dat hij zijn modellen in fantasielandschappen plaatste. Dat zie je ook op die aquarellen, in de bergen, heuvels, bij meertjes. Vaak op plekken die een aangename, zonnige temperatuur lijken te hebben.”

Cornelis Kloos

Maar dan rijst de volgende vraag, hoe kwam jij in contact met het werk van Cornelis Kloos?
“Ik ben bevriend met kunsthandelaar Guus Maris, die een uiteenlopende verzameling kunst bezit. Als ik bij hem was dan viel mijn oog telkens op die ene mysterieuze kist. Daar bleken dus die werken van Cornelis Kloos in te zitten. Losse platen, tweezijdig beschilderde aquarellen. Er waren ooit plannen om daar iets mee te doen in de vorm van een tentoonstelling, maar dat is er niet van gekomen. Je zou ook kunnen denken aan een ronddraaiende waslijnconstructie waar de werken dan aan zouden kunnen komen te hangen. Enfin, het ging er dus om: hoe kun je deze werken op een mooie manier aan publiek tonen.”

Wat ik hier zie staan aan lichtbakken ziet er heel professioneel gemaakt uit…
“Mijn buurman is Richard Vennik, een kunstenaar en meubelmaker. Met hem heb ik een ophangsysteem bedacht in de vorm van deze lichtbakken. Er zijn kopieën gemaakt van de aquarellen, en Richard en zijn broer hebben zestig boxen vervaardigd. Van het een kwam het ander. Buurvrouw Marlies Dingenouts en Marleen Zwartkruis kwamen op het idee van een Vijfhoeklichtkunstroute. De bedoeling is dat die de komende periode gaat lopen, tot en met 27 maart. Het is corona-proof, want mensen kunnen een wandeling maken langs de ramen. Met een QR-code kunnen ze precies zien hoe de route loopt en informatie lezen. Ik ben dus ook door de wijk gegaan om flyers met een oproep uit te delen. Toen heb ik speciaal gelet of ramen geschikt zouden kunnen zijn om zo’n werk op te hangen. Dus bijvoorbeeld ramen met lamellen er voor zijn ongeschikt.”

Ik begrijp dat de lichtbakken uiteindelijk ook kunnen worden aangekocht…
“Ja, deze tijd is een prachtige tijd om ze tentoon te stellen, want het is nog vroeg donker. Ik moet nog even melden dat Niels van café De Vijfhoek geholpen heeft door er meteen enkele op te stellen, hij was er meteen helemaal weg van. Het idee van de Vijfhoeklichtkunstroute gaat als een lopend vuurtje rond, en we krijgen allemaal enthousiaste reacties. Het doel is om te laten zien wat Cornelis Kloos bedoeld heeft met deze werken. De bewoners die nu een lichtbak komen halen vullen een zogeheten bruikleencontract in. En uiteindelijk is er de mogelijkheid het werk aan te kopen, niet alleen door de bewoners maar ook door de wandelaars van de Vijfhoeklichtkunstroute. Daarvoor kan men contact opnemen via de website.”

Meer informatie over de Vijfhoeklichtkunstroute:
Kloos in de Vijfhoek, een lichtkunstroute (notion.site)

We❤️5HoekPlein | Facebook

(foto: Facebookpagina 5Hoekplein)

 

Tot en met 27 maart 2022 ontdek je in de Vijfhoek de lichtkunstwerken van Cornelis Kloos! Op onderstaand kaartje vind je de locaties.

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

  1. Johanna Kuijpers

    wat een interessant intiatief. Ik had graag meegedaan met een lichtkunstwerk voor mijn raam in de Korte Wolstraat 7……..
    Ik neem aan dat ik niet alsnog mee kan doen.
    Johanna

    Antwoord
    • paulenremco

      Beste Johanna, volgens mij kan deelname nog gewoon, via de website onderaan het artikel kun je zien hoe je contact opneemt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This