De titel ‘Viool Versus Orgel’ doet een strijd tussen deze fysiek ongelijkwaardige instrumenten vermoeden, maar niets is minder waar. Het reusachtige Cavaillé-Coll orgel van de Philharmonie, bespeeld door stadsorganist Anton Pauw, en de fijne viool van Suzanne Groot werken opmerkelijk mooi samen. En dit is nog maar de maandagrepetitie. Op 15 april is het concert.

Suzanne Groot en Anton Pauw

Hoe is het idee ontstaan voor een gezamenlijk concert?
Suzanne: ,, Anton en ik kennen elkaar al jaren. We spelen regelmatig samen in de Grote of St. Bavokerk waar Anton organist is. Ik wilde al een tijdje heel graag iets met het orgel van de Philharmonie doen. Dus stelde ik aan Anton voor om samen een concert te geven. Het is een unieke combinatie. Volgens mij is het in de geschiedenis van de Philharmonie nog niet eerder gebeurd dat organist en violist samen een volledig concert geven.”
Anton vult aan: ,,We hopen te bereiken dat liefhebbers van het orgel en van klassieke concerten elkaar in de zaal ontmoeten. En dat daarmee ook het prachtige orgel zijn oubollige imago kwijt raakt.” ,,Het is zo’n mooi instrument”, verzucht Suzanne. ,,Het voelt voor mij als violiste alsof een heel orkest met me meespeelt. Het orgel verdient een beter imago.”
Anton: ,,Het helpt ons organisten ook uit ons isolement te halen. We spelen bijna nooit samen met anderen.”

Suzanne Groot en Anton Pauw

Wat kan het publiek verwachten?
Anton: ,,Het wordt een programma met romantische muziek. Veel 19e eeuwse muziek is speciaal voor orgel en viool geschreven. En dat is de romantische tijd. De instrumenten vullen elkaar prachtig aan. Het is een makkelijk toegankelijk programma met fijne luistermuziek.”

Suzanne Groot

Op het programma van Suzanne Groot en Anton Pauw staan Romance opus 24 van Olsson, Suite opus 166 van Rheinberger, Preludium en Fuga in g van Brahms, Sonate nr. 4 van Ysaÿe en Trois Pièces van Franck.

Het concert in de serie ‘Het Uur van het Orgel’ is op 15 april in de Philharmonie en begint om 20.15 uur. Om 19.30 uur verzorgen organist Jos van der Kooy en Suzanne Groot een gratis inleiding.
Kaartjes kosten € 7,50, maar wie telefonisch of aan de kassa vooraf reserveert met het codewoord Pauw/Groot, krijgt het kaartje (inclusief drankje) voor € 4,50.

TEKST EN FOTO’s: REMCO VAN DER KRUIS