Leestijd:

Reading Progress:

Violiste Suzanne Groot en organist Anton Pauw zoeken romantiek

Geplaatst op 3 april 2014

De titel ‘Viool Versus Orgel’ doet een strijd tussen deze fysiek ongelijkwaardige instrumenten vermoeden, maar niets is minder waar. Het reusachtige Cavaillé-Coll orgel van de Philharmonie, bespeeld door stadsorganist Anton Pauw, en de fijne viool van Suzanne Groot werken opmerkelijk mooi samen. En dit is nog maar de maandagrepetitie. Op 15 april is het concert.

Suzanne Groot en Anton Pauw

Hoe is het idee ontstaan voor een gezamenlijk concert?
Suzanne: ,, Anton en ik kennen elkaar al jaren. We spelen regelmatig samen in de Grote of St. Bavokerk waar Anton organist is. Ik wilde al een tijdje heel graag iets met het orgel van de Philharmonie doen. Dus stelde ik aan Anton voor om samen een concert te geven. Het is een unieke combinatie. Volgens mij is het in de geschiedenis van de Philharmonie nog niet eerder gebeurd dat organist en violist samen een volledig concert geven.”
Anton vult aan: ,,We hopen te bereiken dat liefhebbers van het orgel en van klassieke concerten elkaar in de zaal ontmoeten. En dat daarmee ook het prachtige orgel zijn oubollige imago kwijt raakt.” ,,Het is zo’n mooi instrument”, verzucht Suzanne. ,,Het voelt voor mij als violiste alsof een heel orkest met me meespeelt. Het orgel verdient een beter imago.”
Anton: ,,Het helpt ons organisten ook uit ons isolement te halen. We spelen bijna nooit samen met anderen.”

Suzanne Groot en Anton Pauw

Wat kan het publiek verwachten?
Anton: ,,Het wordt een programma met romantische muziek. Veel 19e eeuwse muziek is speciaal voor orgel en viool geschreven. En dat is de romantische tijd. De instrumenten vullen elkaar prachtig aan. Het is een makkelijk toegankelijk programma met fijne luistermuziek.”

Suzanne Groot

Op het programma van Suzanne Groot en Anton Pauw staan Romance opus 24 van Olsson, Suite opus 166 van Rheinberger, Preludium en Fuga in g van Brahms, Sonate nr. 4 van Ysaÿe en Trois Pièces van Franck.

Het concert in de serie ‘Het Uur van het Orgel’ is op 15 april in de Philharmonie en begint om 20.15 uur. Om 19.30 uur verzorgen organist Jos van der Kooy en Suzanne Groot een gratis inleiding.
Kaartjes kosten € 7,50, maar wie telefonisch of aan de kassa vooraf reserveert met het codewoord Pauw/Groot, krijgt het kaartje (inclusief drankje) voor € 4,50.

TEKST EN FOTO’s: REMCO VAN DER KRUIS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This