Leestijd:

Reading Progress:

#VisFest5: de ontregelende geluiden van Wouter van Veldhoven in de Vishal

Geplaatst op 18 april 2017

In de Vishal klonken allerlei geluiden, die te maken hadden met de tentoonstelling Keekwolk. Bezoekers verdrongen zich voor de attracties die de tentoonstelling biedt. Langzaam werden de meeste apparaten door beeldend kunstenaar Piet Zwaanswijk stilgezet, maar niet allemaal. De clown bij het raam aan de noordzijde bleef ronddraaien op zijn bureaustoel.
Geïnteresseerden verzamelden zich, niet bevreesd voor een uurtje ‘muzikale ongeregeldheden’. Achterin de hal was een indrukwekkend arsenaal van oude bandrecorders en allerlei apparatuur opgebouwd. Rond de klok van vijf uur begon instrumentbouwer en muzikant Wouter van Veldhoven aan zijn performance.


Er klonk een monotoon geluid, dat zich telkens herhaalde. Telkens kwam daar een ander geluid bij. Van Veldhoven liep van bandrecorder naar bandrecorder om tapes te laten draaien. Soms activeerde hij een cassette in een cassettedeck, dan weer sprong er een klein teeveetje aan zoals we die uit de jaren tachtig van de vorige eeuw kenden. Geen beeld, maar enkel sneeuw. Ondertussen blies Van Veldhoven enkele noten op een melodica, noten die aan het geheel werden toegevoegd. In loops klonken er allerlei geluiden die deden denken aan stofzuigers of de monotone geluiden in een fabriek.


Op de achtergrond draaide de clownsfiguur nog steeds zijn rondjes op een stoel, met op schoot een bord ‘Memento Mori’ en in de rechterhand een schedel. Op wonderlijke wijze paste de clown perfect in het geheel. Immers, het leven is een aaneenschakeling van toevalligheden, net als de geluiden die door de ruimte klonken en die steeds veranderden. Ongeveer een uur duurde de performance van Wouter van Veldhoven. Daarna namen de kermisgeluiden op de Grote Markt het weer over.

PAUL LIPS

VisFest is een minifestival voor grensoverschrijdende muziek in de Vishal te Haarlem en wordt op onregelmatige basis georganiseerd door Arthur Kempenaar en Peter Stufkens. Deze vijfde editie was in samenwerking met Wim Dekker. De volgende VisFest is in november.

 

 

 

 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This