Leestijd:

Reading Progress:

Voor een humaan vluchtelingenbeleid: Lopend Vuur komt donderdag 11 maart met een coronaproof-demonstratie naar de Grote Markt in Haarlem

Geplaatst op 10 maart 2021

Er komt weer een demonstratie voor de opname van vluchtelingenkinderen en voor een humaan vluchtelingenbeleid. Donderdag 11 maart, van 17.30 tot 18.30 u. op de Grote Markt in Haarlem. Ging het de vorige keren nog om een stille bijeenkomst, dit keer zullen ook sprekers van zich laten horen, vertelt Wera de Lange van het Comité Vluchtelingenkinderen Haarlem. ,,De demonstratie is onderdeel van de landelijke actie ‘Lopend Vuur’, die plaatsvindt in heel Nederland in aanloop naar de verkiezingen.” Stadsdominee Tom de Haan en cabaretier/acteur Erik van Muiswinkel leveren een bijdrage. ”De meeste Nederlanders zijn een stuk gastvrijer dan hun regering”, zegt Erik van Muiswinkel er over.

door Paul Lips

Wie de actualiteit volgt heeft gehoord over de beschrijvingen die tot ons komen via correspondenten in Griekenland: kinderen die verblijven in provisorische kampen, in de blubber, zonder fatsoenlijke sanitaire voorzieningen. Erbarmelijke omstandigheden. Het zijn vluchtelingenkinderen voor wie momenteel weinig perspectief kan worden geboden. Het is het bekende verhaal van de gammele bootjes, de risicovolle oversteek, de overkant zien te bereiken en dan maar zien of er mensen zijn die een helpende hand bieden.

Wera de Lange en Josine Nolet (foto Comité Vluchtelingenkinderen Haarlem)

Afgelopen jaar waren er op zomerse donderdagavonden met grote regelmaat stille demonstraties gehouden op de Grote Markt. Een enkele keer werd uitgeweken naar het Stationsplein. De bijeenkomsten waren geïnitieerd door Josine Nolet en Wera de Lange, die daarvoor het Comité Vluchtelingenkinderen Haarlem hadden opgericht. ‘Vluchtelingenkinderen welkom’, was de kreet. Nederland zou minstens 500 vluchtelingenkinderen kunnen en moeten opnemen, was het idee. Allerlei gemeenten – 178 stuks, en vijf provincies – lieten afgelopen jaar weten dat de kinderen daar welkom zijn. De landelijke politiek bleef hopeloos steken. ‘Er zou geen draagvlak zijn’, klonk het. Vijfhonderd kinderen, hoe moeilijk kan het zijn om deze groep asiel te bieden in ons land. Het kabinet bleef echter weigeren. In Haarlem zijn de kinderen welkom.

Deze weken – sinds 1 maart – is voorafgaand aan de verkiezingen de actie ‘Lopend Vuur’, waarbij actievoerders vanuit allerlei landelijke steden richting Den Haag trekken. Donderdag 11 maart komt de groep naar Haarlem, waarna Hoofddorp, Noordwijk en Leiden volgen, om uiteindelijk met een wake op 16 maart in Den Haag te eindigen.

,,De actievoerders wandelen en fietsen en hebben een vlag en olielamp bij zich, waarmee ze het Lopend Vuur verspreiden”, legt Wera de Lange uit. ,,Helaas is de weersverwachting voor donderdag 11 maart beroerd, flinke wind en regen. Dus we hopen er op dat mensen zich – coronaproof – bij de demonstratie aansluiten en dat ze de weersomstandigheden willen trotseren. Het tijdstip is anderhalf uur vervroegd, de demonstratie is van half zes tot half zeven, vóór zonsondergang. Alles dus op anderhalve meter afstand.”

De actievoerders vragen:

  • Spoedige overname van 500 onbegeleide minderjarigen en andere kwetsbaren uit de kampen in Griekenland.
  • Overname van jaarlijks 5000 erkende VN-vluchtelingen uit crisisgebieden.
  • Een gulle voortrekkersrol voor Nederland in het migratiebeleid van de EU
Erik van Muiswinkel (foto Janita Sassen/Bunker Theaterzaken)

Gesproken zal er worden door Erik van Muiswinkel (cabaretier/acteur), door Maanaas Naajaar en haar moeder (Syrische vluchtelingen), Roos Ykema (taaldocent en betrokken bij de organisatie Migreat) en door stadsdominee Tom de Haan, die zich kan vinden in de omschrijving: ‘de actie heeft geen specifiek religieus karakter’.

stadsdominee Tom de Haan (foto: Fjodor Buis)

Tom de Haan: “Dit protest mag dan geen specifiek religieus karakter hebben, maar waar al die mensen deze dagen voor door heel Nederland lopen, waar wij met elkaar hier voor samenzijn, heeft wel degelijk met onze diepste levensovertuiging te maken. Het gaat er om wat een mensenleven waard is, dat van een onbekende ander, net zoveel als van onszelf. Dat ís levensbeschouwing. En die laat zich niet beperken tot Jodendom, Christendom of Islam, maar mag zich daar wel mee verbonden weten. Hoe wij met de ander omgaan, staat niet los van hoe we met onszelf omgaan. Mensonwaardige situaties, zijn een aanslag op ons mens-zijn. En daarbij: wie zich niet neerlegt bij de wereld zoals ie nu is, maar gelooft dat de wereld liefdevoller en vreedzamer zou kunnen zijn, die noem ik per definitie een gelovig mens.”

(foto: Migreat)

https://migreat.org/lopendvuur

Vluchtelingenkinderencomité Haarlem | Facebook

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This