Leestijd:

Reading Progress:

Vooruitblikken op de Illustratie Biënnale, zaterdag 10 en zondag 11 juni in Haarlem-centrum

Geplaatst op 8 juni 2023

De Illustratie Biënnale is in aantocht! Hét festival voor illustratie en graphic art. Middelpunt van het evenement vormt Schuur aan de Lange Begijnestraat op zaterdag 10 en zondag 11 juni, maar ook op plekken elders in het centrum valt er van alles te zien. Daar is zelfs een wandeling voor uitgezet. Dolly Bellefleur opent de biënnale zaterdagochtend. Spaarnestroom laat Sharon Ullers (pr Illustratie Biënnale) graag in vogelvlucht enkele highlights aanstippen.

door Paul Lips

Surfend over de uitstekend verzorgde website Illustratie Biënnale (illustratiebiennale.nl) krijgt de kijker direct zin om alles te weten te komen over de deelnemers. Negen illustratoren/graphic artists staan centraal: Bas Kosters, Hedy Tjin, Ytje, Steef de Jong, Geertje Aalders, Vincent de Boer, Sue Coe (UK), Brian Elstak en Jip van den Toorn. Stuk voor stuk kunstenaars die zich volgens de organisatie (creatief directeur Marlies Visser en haar team) manifesteren in uiteenlopende disciplines en een geweldig oeuvre hebben opgebouwd.

Sharon Ullers: “De expeditieruimte van Schuur wordt de expositieruimte. Dus de plek waar je normaalgesproken als publiek niet mag komen – en waar vrachtwagens doorgaans laden en lossen – wordt nu gratis toegankelijk. De foyer is zaterdag een pop-up museumshop waar kunstenaars signeren en medewerkers van Athenaeum Boekhandel aanwezig zijn om uitgaves van deelnemers en ander interessante graphic art-boeken te verkopen.
Zaterdag zijn er in de grote zaal lezingen die worden gepresenteerd door Floortje Smit. Het Grote Zaal-programma is inmiddels uitverkocht.  Ytje bijvoorbeeld – in Haarlem beter bekend als Ytje Veenstra – verzorgt een virtual reality performance van haar werk. En Steef de Jong – vermaard theatermaker – toont in een theaterperformance zijn gloedvolle invulling van het fenomeen ‘beeldend theater’. En via een live-stream met India verzorgt de gerenommeerde kunstenaar Ram Singh Urveti een inspirerende workshop over Gond-kunst. Bekende namen zijn verder Jip van den Toorn, bekend van haar beeldcolumns voor de Volkskrant. Als je ze ziet weet je meteen waar ik het over heb; ze zijn in eerste instantie grappig maar leggen de vinger wel op de zere plek. Daarnaast komt Joost Swarte met behulp van een stapel boeken vertellen over grafische kunstenaars die hem inspireren. Op onze website kun je zien voor welke workshops (die zijn op zondag) je je nog vooraf kunt inschrijven.
Maar ook buiten de grote zaal is er genoeg te zien en te beleven. Zoals de expositie ‘Illustratie en Concertaffiches‘ die we houden in samenwerking met poptempel Paradiso Amsterdam. Deelnemende illustratoren Anna Bay, Isa Grutter, Jimena Estíbaliz, Micha Huigen, Amber Hyacinth, Melcher Oosterman, Alejandro Magallanes, Bob Mollema, Floor Smit en Noa Zuidervaart hebben geput uit het rijke archief van Paradiso en daar een nieuwe grafische invulling aan gegeven. Hun werk is verzameld in een speciale losbladige uitgave die te koop is bij de pop-up museumshop van Athenaeum.”

Amber Hyancinth bij haar affiche voor Snoop Dogg (foto: Illustratie Biënnale/Jurriaan Hoefsmit)

“Allerlei illustratoren zijn verder vertegenwoordigd op verschillende plekken, zoals galerie Kruis-Weg68, bibliotheek Zuid-Kennemerland, 37PK, de parkeergarage Raaks en Kunst Centrum Haarlem. Met de flyer in de hand kun je deze wandelroute volgen.
Speciaal noem ik graag The Tolerance Poster Show op spoor 3 van station Haarlem. bijzondere expositie met werk van internationaal bekende kunstenaars en illustratoren. Zij kregen de opdracht een poster te ontwerpen met daarop het woord ‘Tolerance’ in hun moedertaal. De Illustratie Biënnale maakte een selectie van ruim 60 posters uit de groeiende collectie van The Tolerance Project. Met werk van veel internationale illustratoren, waaronder Sue Coe. Zij is een Brits-Amerikaanse illustrator die sinds begin jaren zeventig vanuit New York werkt. Sue Coe (71) behandelt in haar realistische tekeningen onder meer politiek gevoelige onderwerpen als dierenleed, oorlog, gevangenissen en kapitalisme. Ze is inmiddels gearriveerd in Haarlem en kenmerkt zich door voortdurend inhoudelijke gesprekken te voeren. Geen plaats voor small-talk, bij de les blijven is verplicht.”

Sue Coe (foto Hildegard Bachert)

Berichten | Illustratie Biënnale (illustratiebiennale.nl)

Programma | Illustratie Biënnale (illustratiebiennale.nl)

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 3.9

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This