Leestijd:

Reading Progress:

Vooruitblikken op RipLive in het Patronaat met: Robadope Ro

Geplaatst op 30 maart 2023

Het grootste eerbetoon voor de in het afgelopen jaar heengegane artiesten is weer in aantocht: RipLive, vrijdagavond 31 maart 2023 in het Patronaat aan de Zijlsingel in Haarlem. In een exclusieve serie blikt Spaarnestroom vooruit op wat er zal gaan klinken. Deze keer: Ro ‘Robadope’ Krom van ‘ThemTwo The Gotcha! Crew’. Met zijn oude maat Rockattack Ten brengt hij ‘Gangsta’s Paradise’, ‘Too Much Too Young’ en ‘Insomnia’.

door Paul Lips

(omslagfoto: Leen Fleuriot)

Aan het einde van 2022 bleken op de valreep toch nog enkele helden uit de popmuziek het tijdelijke voor het eeuwige te verruilen. Een van hen was Terry Hall, zanger van skaband The Specials. Ontelbare foto’s kwamen op sociale media langs van die bijzondere kerel, die nooit leek te lachen. Op het podium vormde de frontman een contrast met zijn muzikale maten, die al spelend als een dolle plachten rond te springen. Zo ook op die maandag 26 mei 1980, toen The Specials een gloedvol optreden gaven in het toen nog Sportpark Burgemeester Damen in Weert, waar Pinkpop werd gehouden. Ook de latere projecten van Terry Hall (Fun Boy Three) bleven intrigeren. The Specials vormden een fraaie tegenhanger van postpunk en new wave die zijn opgeld deed in die dagen. Het vrolijk klinkende ‘Too Much Too Young‘ behandelt in feite een wat serieuzer thema: jij bent nu gebonden aan je fornuis om voor je zoon te zorgen, terwijl je lol had kunnen hebben met mij. Of iets van die strekking.

Ro Krom: “Tja, je leven is voorbij terwijl je lol had kunnen hebben met mij. Zonde toch? Wat ik mooi vind aan The Specials is dat ze vaak maatschappijkritische teksten hadden. En dan op dansbare muziek. Gespeeld door muzikanten uit alle windstreken en alle lagen van de bevolking. Muziek is natuurlijk een universele taal. Bij Lucas van Merwijk’s internationale percussiegroep ‘Drums United’ ervoer ik aan den lijve hoe taalbarrières vervallen en muziek de verbindende taal wordt boven je kleur, afkomst en maatschappelijke positie. en een hoop muzikanten in zijn kielzog, dan merk je ook dat kleur niks uitmaakt en dat muziek de universele taal is die je spreekt.
The Specials zijn destijds natuurlijk ook van invloed geweest op Gotcha! Onze band was een smeltkroes van allerlei stromingen, van funk, hiphop, soul en reggae tot en met jazz. The Specials combineerden het party-element met een boodschap, dat deed Gotcha! ook.”

“Ten doet die vette rap op het nummer ‘Gangsta Paradise‘ van Coolio. Ik doe de zanglijn. ‘Gangsta Paradise‘ is in feite een waarschuwing, de muziek is gebaseerd op ‘Pastime Paradise‘ van Stevie Wonder. Coolio nam een Bijbelse tekst en maakte daar een eigen versie van: ‘As I walk through the valley of the shadow of death, I take a look at my life and realize there’s nothing left’ – ‘Terwijl ik door het dal van de schaduw des doods loop, bekijk ik mijn leven en besef dat er niets van over is’.
Of wij als Gotcha! ook een gangsta-crew waren? Haha, nee, zeker niet. Wij waren middenstandkindjes. We waren meer een brotherhood, een soort voetbalteam dat goed op elkaar was ingespeeld. En we hielden uiteraard wel van een feestje. Maar als je in een achterstandswijk in Amerika bent geboren en weinig maatschappelijke kansen krijgt, dan ga je zoeken naar houvast. Als er dan zo’n ‘gang’ is waar je je bij aan kunt sluiten, met een of ander vaderfiguur, dan is die verleiding groot.”

Rockattack Ten en Robadope Ro (foto: Chris Stevenet)

“Ja, sinds mei 2022 staan Ten en ik weer samen op de podia. Na achtentwintig jaar. Ik was de laatste jaren weer bezig met het schrijven van nummers en tijdens dat schrijfproces hoorde ik steeds Ten in mijn hoofd. We raakten weer in contact en hebben elkaar een aantal keren ontmoet, van het een kwam het ander. Zodra het nieuws zich verspreidde dat we weer dingen samen deden kregen we allerlei reacties en ook muzikale opdrachten. Nu staan we alweer geboekt voor een aantal zalen en festivals, waaronder Bevrijdingspop Haarlem. Nu onder de naam ThemTwo The Gotcha! Crew. Onze optredens zijn dansgericht en voeren we uit als een DJ + MC unit. Het luistert weg als een mixtape met veel mash-ups van eigen werk, remixen, speciale uitvoeringen en natuurlijk ook klassiekers als ‘Naked‘, ‘Mathilda‘ en ‘Words and Music from da Lowlands‘. Het gevoel is goed. Er staat weer van alles te gebeuren. De meerwaarde van ons als muzikaal duo is onmiskenbaar. We zijn beter met z’n tweeën dan individueel.”

______________________________

Tributeconcert RIPLive: Editie 2022 – Patronaat

PRIJSVRAAG (de laatste kaartjes!)
Kaartjes winnen voor Tributeconcert RipLive editie 2022?
Spaarnestroom mag 2 vrijkaartjes weggeven voor het concert op 31 maart 2023 in Patronaat.
Mail het antwoord op de volgende vraag heel snel naar riplivepatronaat@gmail.com:

Ronald ‘Ro’ Krom is zijn werkelijke naam, maar wat is zijn artiestennaam?
Onder de juiste inzendingen verloten we 2 vrijkaartjes. Winnaars krijgen vanzelf bericht van de organisatie en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This