Leestijd:

Reading Progress:

Vooruitblikken op RipLive in het Patronaat met Rom Helweg

Geplaatst op 25 maart 2023

Het grootste eerbetoon voor de in het afgelopen jaar heengegane artiesten is weer in aantocht: RipLive, vrijdagavond 31 maart 2023 in het Patronaat aan de Zijlsingel in Haarlem. In een exclusieve serie blikt Spaarnestroom vooruit op wat er zal gaan klinken. Deze keer: Rom Helweg, die we normaalgesproken kennen als de crooner ‘Rommy Halifax’. Rom kruipt op 31 maart in de huid van zowel Arno Hintjens als Henny Vrienten: ‘de verbindende factor is ‘oh la la la (la la)’.

door Paul Lips

(foto Rom Helweg: Hans van Leuven)

Niet iedereen weet het nog, maar de opening van de destijds nieuwe popzaal het Patronaat aan de Zijlsingel werd in januari 1984 verzorgd door de Belgische band T.C. Matic. De onder leiding van architect Max van Aerschot verbouwde gymzaal was effectief ingericht als poppodium. Het werd een zinderende avond met een dampend concert. Frontman Arno Hintjens spuwde zijn teksten in de microfoon, schijngevechten houdend met de naar alle kanten zwiepende (want van ronde voet voorziene) microfoonstandaard. Natuurlijk klonk die avond ook ‘Oh La La La!‘, de hit die de band te pakken had.
Voor vele Haarlemmers werd Arno Hintjens een muzikale vriend, een verwante geest, een vertegenwoordiger van het bohémienbestaan dat ieder van ons in elk geval zo lang mogelijk had willen volhouden. Elk interview met de man bevatte minstens één opvallende uitspraak (‘zingen is voor de vogelkens’) en ook tijdens zijn solocarrière trad hij nog enkele malen op in de oude én nieuwe zaal.

Rom Helweg: “Ik ging in de periode – begin jaren tachtig – bij mijn vader wonen in Ede, bij Wageningen. Daar vierde ik oud & nieuw. ‘En nu gaan we even dansen’, klonk het, en een aanwezige vriend zette een elpee op. Een plaat van T.C. Matic met het nummer ‘If You Wanna Dance, Dance, If You Don’t, Don’t‘. Keihard klonk het door de kamer. Ik dacht ‘jezus, wat is dít goed!’. Ik verstond er geen hol van, Engels en Frans door elkaar. Maar het was verplétterend. Ik was voorgoed verkocht. Toen T.C. Matic in Wageningen optrad was ik daar natuurlijk bij. Je had in Ede toen een grote new-wave scene met veel leuke mensen. ‘Hoe zwarter de kousen hoe leuker de tegenbeweging’, is mijn idee daarover. In de periode daarvóór had ik in Amersfoort gewoond en daar was ik niet happy. Ik voelde me eenzaam in Amersfoort. De verhuizing naar Ede werd de hemel voor mij. Voor RipLive had ik natuurlijk het liefst ‘If You Wanna Dance, Dance, If You Don’t, Don’t‘ over het voetlicht gebracht. Maar ‘Oh La La La‘ is natuurlijk ook geweldig. Grappig dat in beide nummers die ik die avond ga vertolken dat ‘oh la la la’ terugklinkt. Zowel bij Arno Hintjens als bij Henny Vrienten.”

__________________________

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig schieten de Nederlandstalige popgroepen als paddenstoelen uit de grond. Stijlen als new-wave, reggae en ska vormen de basis voor een vernieuwende periode in de Nederpop. Rom: “Ik weet nog dat we met school een reis maakten naar Oost-Duitsland. We passeerden desolate landschappen, en in de bus ging het er om wat we qua muziek zouden draaien. Je had in die periode twee groepen in de klas. Twee kampen. De ene groep was voor Toontje Lager, de andere groep was voor Doe Maar. Ik behoorde tot de laatste groep. Binnen de Doe Maar-fans had je trouwens ook nog twee kampen: de één was fan van Henny en de ander van Ernst. Henny Vrienten was mijn held. Vanwege de liedjes die hij schreef en zijn uitstraling. Je zult toch maar op die leeftijd zo’n lied als ‘32 jaar‘ schrijven en al die harten op hol brengen, geweldig.
Ik heb Henny Vrienten één keer ontmoet trouwens, op kunstenaarssociëteit De Kring in Amsterdam. Ik wilde iets tegen hem zeggen maar ik kon bijna geen woord uitbrengen. Toen heb ik hem een biertje gebracht en stamelde iets in de richting van: ‘Omdat u de inspiratie bent voor alles wat ik muzikaal heb gedaan’. Hij was er zichtbaar verlegen mee. Stamelde iets als: ‘oh nou wat aardig’.
Henny Vrienten was stééngoed. Die man schreef hits. Composities waarvan je denkt: hoe is het mogelijk. Toen hij overleed heb ik echt gehuild. Ik was een dag helemaal van de kaart, dat mag je gerust weten. Dus ik doe tijdens RipLive het geweldige lied ’32 jaar’.”

_________________________

Tributeconcert RIPLive: Editie 2022 – Patronaat

Home (riplive.nl)

PRIJSVRAAG:

Kaartjes winnen voor Tributeconcert RipLive editie 2022?
Spaarnestroom mag 2 vrijkaartjes weggeven voor het concert op 31 maart 2023 in Patronaat. Mail het antwoord op de volgende vraag naar riplivepatronaat@gmail.com:
Onder welke artiestennaam treedt Rom Helweg elk jaar op tijdens het festival Haarlem Jazz & More?
Onder de juiste inzendingen verloten we 2 vrijkaartjes. Winnaars krijgen vanzelf bericht van de organisatie en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

(foto: Noord-Hollands Archief / collectie fotopersbureau De Boer)

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Willem Brand

    Mooi!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This