Leestijd:

Reading Progress:

Vooruitblikken op RipLive: Monique Klemann over Earth & Fire

Geplaatst op 25 februari 2023

Het grootste eerbetoon voor heengegane artiesten is weer in aantocht: RipLive, vrijdagavond 31 maart 2023 in het Patronaat aan de Zijlsingel in Haarlem. In een exclusieve serie blikt Spaarnestroom vooruit op wat er zal gaan klinken. Vandaag: Monique Klemann (Loïs Lane) over ‘Memories’ van Earth & Fire.
Earth & Fire-gitarist Chris Koerts overleed 10 november 2022 op 74-jarige leeftijd in Frankrijk. Chris Koerts was – met zijn tweelingbroer Gerard Koerts (toetsen) en bassist Hans Ziech verantwoordelijk voor de tekst en muziek van deze nummer 1-hit.

tekst: Paul Lips
foto’s Monique Klemann: Hans van Leuven

Het nummer begint met ambitieuze openingsakkoorden. Een klop op de deur. Of: een deur die bijkans wordt ingetrapt. Op het youtube-filmpje zie je slagwerker Ton van der Kleij in zijn gestreepte T-shirt zichtbaar genieten, vooral bij dat ene roffeltje op de snare: takkadàm!
Direct is te horen dat hier uitstekende muzikanten aan het werk zijn. Saillant detail is dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Nederpop gebruik wordt gemaakt van een mellotron – een toetseninstrument ontwikkeld door de gebroeders Bradley uit Birmingham, waarbij gebruik wordt gemaakt van op magneetbanden opgenomen geluidsfragmenten. Dat hele verhaal is terug te lezen op wikipedia. In ‘Memories’ zorgt de mellotron voor een enigszins zweverig geluid. Gerard Koerts zorgt voor een muzikale kers op de taart door zijn sprankelende gitaarsolo aan het eind.

De leden van Earth & Fire komen uit Voorburg, Voorschoten en Leidschendam, niet ver van Beatstad Nummero Één. Zangeres Jerney Kaagman is het oogverblindende middelpunt, maar minstens zo opvallend zijn de tweelingbroers Chris en Gerard Koerts, die wij scholieren indertijd gekscherend ‘die twee tuinkabouters’ plegen te noemen. De jaren zeventig zijn de glorietijd van de band met een reeks hits waar je u tegen zegt. ‘Memories‘ wordt nummer 1 en verkozen tot de beste single van 1972.

zangeres Jerney Kaagman en gitarist Chris Koerts, 1970 (foto Noord-Hollands Archief/fotopersbureau De Boer)

____________________________

Monique Klemann: “Al hun nummers vond ik goed. Net als die van Shocking Blue trouwens, het was een fantastische periode qua popmuziek. Suzanne en ik doen momenteel mee aan de toer van de Nederpop All Stars en we zijn helemaal into Earth & Fire. We hebben recent een versie van ‘Love of Life‘ opgenomen, waar we heel veel goede reacties op krijgen. Earth & Fire heeft zóveel goeie nummers. Ze maakten ook dat concept-album ‘Song of the Marching Children‘. Vol poëtische teksten over de natuur en dergelijke.”

“Met de Nederpop All Stars trekken we door het hele land. Suzanne en ik doen in die show ook een nummer van Spooky and Sue en ‘Rock the Boat‘ in de versie van Forrest. Maar we wilden heel graag dat we Jerney Kaagman ons hele eerbetoon aan Earth & Fire konden laten horen. En dat is gelukt. Ze was niet in staat om ons concert bij te wonen, maar ze heeft een soundcheck in een theater in Amstelveen mee kunnen maken en genoot daar zichtbaar van. Een heel bijzondere ontmoeting.”

________________________________

Tributeconcert RIPLive: Editie 2022 – Patronaat

Kaartjes winnen voor Tributeconcert RipLive editie 2022?
Spaarnestroom mag 2 vrijkaartjes weggeven voor het concert op 31 maart 2023 in Patronaat. Mail het antwoord op de volgende vraag naar riplivepatronaat@gmail.com:
Met wie en onder welke naam vormde Monique Klemann een duo en wat is hun grootste hit?
Onder de juiste inzendingen verloten we 2 vrijkaartjes. Winnaars krijgen vanzelf bericht van de organisatie en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

 

_______________________________________

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Linda Putte

    Suzanne Klemann
    Loïs Lane
    It’s the first time.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This