Leestijd:

Reading Progress:

VRIJE MUZIKALE IMPROVISATIE BIJ TENTOONSTELLING ‘LEVE DE LEUGEN’: OREN WAGENWIJD OPEN

Geplaatst op 30 oktober 2015

Er staat iets bijzonders te gebeuren zondag 1 November, tegen het slot van het Kunstlijn-weekend. Vanaf 17.00 uur wordt er in de Janskerk bij het Noord-Hollands Archief een Impro Sessie gehouden, als onderdeel van de tentoonstelling ‘Leve de Leugen!’.
Vijftig minuten improvisatie door kundige musici. Joost Verhagen en Judith Wesselius (vocalen), Michel Duijves (basklarinet), Lama Waaien (synthesizer/gitaar) en Maarten Wesselius (elektronica).
De muzikanten spelen op uitnodiging van Arno Duivestein en Joost Verhagen, die tevens de roemruchte Pletterij Impro Sessies programmeren.

Michel Duijves (foto Sander Beerse)

Michel Duijves (foto Sander Beerse)

Michel Duijves zal voornamelijk de basklarinet hanteren tijdens de Vrije Improvisatie.
,,Ik heb al eens deelgenomen aan een Pletterij Impro Sessie, waar ook blazer Frank Stolwijk, drumer Tjalling Beest en toetsenist Niels van der Weiden aan deelnamen. Nu gaan we vrij improviseren op deze locatie, dat is interessant. Het is een hoge ruimte in een voormalige kerk, dat betekent een speciale akoestiek. We hebben de afgelopen dagen via messenger al wat ideetjes aan elkaar gezonden. Het is goed om vooraf wat dingen af te spreken, zodat je er niet totaal blanco in springt. We kunnen ook deel-improvisaties doen, bijvoorbeeld in duo-bezetting. Het is een vrij intuïtief proces. Tijdens de sessie zal ik mijn oren wagenwijd open zetten. Je kunt op de andere muzikanten reageren, of zelf iets neerzetten.
Daarnaast kun je het heel melodieus aanpakken, of abstracter spelen. De bedoeling is natuurlijk dat er uiteindelijk een mooi muzikaal weefsel ontstaat.’’

Maarten Wesselius (publiciteitsfoto)

Maarten Wesselius (foto Martijn Sinnema)

Maarten Wesselius is te vinden achter de laptop tijdens de sessie.
,,Ik haal de geluiden binnen die te horen zijn tijdens deze impro-sessie. Met behulp van software bewerk ik die geluiden, en stuur ze vervolgens weer de ruimte in. Dat mag je best mysterieus noemen. Het is voor het publiek niet zo interessant om naar te kijken. Bij bijvoorbeeld de klarinettist zie je dat er lucht in het instrument wordt geblazen, dat de kleppen open en dicht gaan en dat er verschillende tonen worden voortgebracht. Op mijn scherm zie ik de grafische weergave van de geluidsgolven. In tegenstelling tot een deejay luister ik niet met een koptelefoon op één oor naar wat ik wil laten horen. Door mijn ervaring heb ik wel een idee hoe de tonen zullen klinken als ik ze in bewerkte vorm de ruimte in stuur. Door dat we alvast wat dingen hebben overlegd hebben we wel een goed idee over hoe we de sessie gaan aanpakken. In feite zullen we vijf sessies doen van tien minuten elk.
Ik hoop dat een breed publiek op deze Vrije Improvisatie af zal komen. Het is een bijzondere gebeurtenis op een mooie locatie.’’

PAUL LIPS

http://www.noord-hollandsarchief.nl/tentoonstellingen/81/

Eindconcert Kunstlijn: Vrije Improvicatie, zondag 1 november, 17.00 uur, Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40.

1097

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This