Leestijd:

Reading Progress:

In het Kweekcafé aan de Kleverlaan had zich eind van de middag al een fiks aantal belangstellenden verzameld. Toevallig was ik in de gelegenheid om erbij te zijn, de opening van de tentoonstelling ‘Haarlem Duurzaam en Circulair’. Met die expositie vraagt de Stedenband Haarlem Mutare aandacht voor kunstenaars die zich inzetten voor een duurzame wereld, en daar in hun werk een statement over geven. Zo las ik in het persbericht.

foto: Dik Bol

Ik dacht terug aan de moeizame start van de onderneming in de stadskweektuin. Er was veel tegenwerking vanuit bepaalde politieke kringen. Het plan voor het duurzaamheidscafé werd betiteld als een ‘geitenwollensokkenbananenrepubliek’. Gelukkig trokken de twee initiatiefneemsters zich daar weinig van aan. Vandaag de dag is het een succesvol draaiende horecagelegenheid waar mensen uit Haarlem en daarbuiten graag komen. En het is een oase voor kinderen.

Elisabeth Muusha (foto Dik Bol)

Het Kweekcafé beschikt over een prachtige ruimte. Een kas met hangbanken- en stoelen, een boekenkast vol lectuur, tafelvoetbalspel en zelfs een kledingwinkeltje. Ook biedt de kas ruimte om kunst of andere zaken tentoon te stellen. Kunstenaars uit Zimbabwe, Nederland en Duitsland zijn vertegenwoordigd op deze expositie. Klinkende namen. Ap Esenbrink, Sandra di Lello, Laura Baar, Mari Terauchi, de Stichting Juttersgeluk, L. Gusinyo, Lovemore Kambudzi, Clive Mukucha en Sarah van den Akker.

Ik zag een aantal lampen gemaakt van afvalmaterialen als jerrycans. Kleurrijk beschilderd met vrolijke bloemetjes. Vervaardigd door Sandra di Lello. Een fraai staaltje van hoe je afvalplastic kunt hergebruiken.

Sandra di Lello (foto pl)

Elizabeth Muusha – directeur van de Mutarese afdeling van de National Gallery of Zimbabwe – hield een gloedvolle speech en nam een cheque van duizend euro in ontvangst voor de aanschaf van muziekinstrumenten voor blinde muzikanten in Zimbabwe. Bijeengebracht via optredens van Haarlemse muzikanten, verenigd in de Unique Giants Band. Vervolgens speelde Dinanga, een muziekgroep rond zangeres-gitariste Rebecca Wakuteka een fijne set.

Rebecca Wakuteka (foto pl)

Kunstenaars die niet in weelde leven tonen ons hoe je creatief met afval kunt omgaan. Dat gaat vaak gepaard met vrolijkheid en levenslust. Een groene draak stond klaar om me te verschalken. Dat laat ik graag nog een keer gebeuren. De tijd was te kort om alle kunstwerken goed te bekijken. Dus ik ga zeker nog een keer terug. Dat kan, de tentoonstelling is tot en met 30 juni dagelijks te bezichtigen in het Kweekcafé, Kleverlaan 9, Haarlem. Op die zondagmiddag 30 juni is er dan nog een muzikale finissage.

Paul Lips

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This