Leestijd:

Reading Progress:

Vrolijke musical over de geschiedenis van Schalkwijk zaterdag 2 april te zien in de aula van basisschool De Meer

Geplaatst op 31 maart 2022

“We hebben de Industriedans nog niet goed gedaan, dus die gaan we eerst oefenen”, klinkt het in een van de zaaltjes van ontmoetingscentrum Da Vinci op het Da Vinciplein in Meerwik. Choreografe Saskia Verkijk doet de bewegingen nog even voor aan de kinderen, die meedoen aan ‘Schalkwijk de Musical’. Regisseur Rutger Visser start de muziek en daar gaan ze. De bedoeling is om de bewegingen zo ‘mechanisch’ mogelijk uit te voeren, alsof ze machines zijn. En dat ziet er mooi uit. Zaterdag 2 april is de uitvoering van ‘Schalkwijk de Musical’, die onderdeel is van een drieluik. In de aula van basisschool De Meer aan de Erasmuslaan in Meerwijk.

door Paul Lips

‘Schalk-Theaterwijk’ is een initiatief van Saskia en Rutger die daarmee kinderen in aanraking willen brengen met het samen maken van theater. “Immers, werken in een team geeft leuke ervaringen”, legt Rutger Visser uit. Het eindresultaat is als zodanig minder belangrijk dan het werkproces. De repetities zijn op de zaterdagen in Da Vinci op het Da Vinciplein.

Na twee jaar geleden de musical ‘Labyrinth‘ te hebben uitgevoerd is nu een onderwerp dicht bij huis gekozen: de geschiedenis van Schalkwijk. Ooit een boerenland, nu een flinke wijk in ontwikkeling. Deze voorstelling behelst de periode tót 1962, een ruime periode waarin de Romeinen in de regio rond stiefelden en en passant munten lieten slingeren, later de stad Haarlem door de Spanjaarden werd belegerd, en weer later de industriële revolutie plaatsgreep waarbij allerlei machines begonnen te ratelen en treinen gingen rijden. Ook moet er ooit een ‘Slot Nieuwerkerk’ in ‘Suyt-Scalcwijck‘ hebben bestaan. Diep in de grond zijn er ooit allerlei verhalen geboren, die mogen worden opgegraven.
Met ondersteuning van DOCK en de inzet van Gerard voor het decor (zoals ‘de grot’ van papier-maché) en juf Wendy voor de kostuums begint het geheel er al vrolijk uit te zien. Sommige kinderen vinden het toch nog wel heel spannend, het idee dat ze straks op een echt podium komen te staan. Maar zelf zo’n voorstelling maken is natuurlijk heel erg leuk. “Allemaal op basis van improvisaties, die wij hebben gestroomlijnd” legt Rutger uit. “Zo heel af en toe moet ik wel eens streng zijn hoor”, zegt Saskia met een lach. “Dus ook nu ga ik ze weer bij elkaar roepen voor het vervolg van de repetitie. We gaan het geheel nog een keer helemaal dóórlopen.”

Belangstellenden kunnen snel mailen naar theaterwijk@gmailcom. De voorstelling ‘Schalkwijk de Musical’ is zaterdag 2 april te zien in de aula van basisschool De Meer aan de Erasmuslaan 1 te Meerwijk.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This