Leestijd:

Reading Progress:

De Haarlemmer Axel van Oort is bassist van de band Green Lizard en van de begeleidingband van de Amerikaanse zangeres Mina Caputo. Zo heeft hij met Caputo en de Sad Eyed Ladies door heel Europa gereisd. De band van Caputo, vroeger als Keith bekend van de Amerikaanse metalband Life of Agony, bestaat verder uit de Nederlanders Jochem van Rooijen op drums en Reinder Oldenburger op gitaar.

Wat inspireert je?
,,Dit klinkt cheesy, maar emoties inspireren mij erg. Niet echt een bepaalde band, want bijna alle muziek kan mij raken. Ik zie muziek als Yin en Yang: er gaan dagen voorbij dat ik niet zonder muziek kan, maar er zijn ook dagen dat ik er even niets mee te maken wil hebben. Die dagen volgen op een heel drukke muziekperiode met veel optredens. Dan kan ik het beste weer opladen door even niets met muziek te doen.’’

Bassist Axel van Oort

Heb je muzikale helden?
,,Ja, zeker. De eerste die boven komt is Jeff Buckley. Mensen die iets overbrengen vanuit de ziel, zijn voor mij helden. Jeff Buckley is zeker zo iemand, maar dat kan ook Neil Young zijn of Jane’s Addiction. En natuurlijk heb ik ook veel geluisterd naar Flea, de bassist van de Red Hot Chili Peppers, en Jaco Pastorius.”

Wat betekent muziek voor jou?
,,Muziek is alles voor me. Nou ja, na mijn familie natuurlijk. (Hij wijst op de oefenruimte van Green Lizard) Kijk naar dit ‘hok’. Dit is is mijn veilige plek waar ik alles kan doen. Hier is de muziek heel tastbaar.”

Bassit Axel van Oort

Hoe ben je begonnen?
,,Mijn ouders hadden de regel dat je als kind een sport moest doen en een instrument moest leren spelen. Mijn oma had een accordeon en daarom koos ik toentertijd voor de accordeon. Ik was ongeveer 8 jaar. Een paar jaar later had mijn broer met een vriendje een band; mijn broer speelde drum en zijn vriendje gitaar. Ze zochten nog een basgitarist. Dat ben ik toen geworden. Ik was denk ik 13 jaar. De keuze van bas werd dus voor mij gemaakt, maar het voelde meteen goed.

Mijn eerste optreden was op College Hageveld in Heemstede op de talentenshow Glad Marmer met mijn broer en dat vriendje. Die eerste keer vond ik helemaal niet leuk en ik was vooral opgelucht toen we klaar waren. Ik was zó zenuwachtig. Bij de eerste aanraking van de snaar schoot mijn plectrum uit mijn vingers. Ik heb daarna ook niet meer met een plectrum gespeeld. Wel was de liefde voor muziek en het instrument na dit optreden geboren, niet lang daarna heb ik de keuze gemaakt dat ik dit voor de rest van mijn leven wilde doen.’’

Axel van Oort

Wat is je favoriete optreden tot nu toe?
,,Dat was zonder twijfel het concert dat we met Keith Caputo in de Kulturkirche in Keulen deden. We speelden met 15 man van het Metropole Orkest. We speelden twee sets. De eerste set ingetogen met het orkest; we moesten heel dynamisch spelen en op het geluid letten. Mijn speakerkast stond vlakbij de leden van het Metropole Orkest en ik kon daarom niet het volume helemaal openzetten. Het was waanzinnig. De tweede set was een echte rockshow en speelden we nummers van Keith en van Life of Agony. De zaal ging helemaal los. Het was zo’n vet optreden!’’

Vind jij Haarlem een muziekstad?
,,Haarlem is een echte muziekstad. Ik had ooit een discussie met mijn mentor op het Conservatorium, Arto Boyadjian, over muziek uit Haarlem en Leiden. Hij komt uit Leiden en vond Leiden dé muziekstad en ik vond natuurlijk dat Haarlem die titel verdiende. Tijdens die discussie kwam gitaardocent Martijn van Agt langs en die zei: ,,Hoe je het ook wendt of keert, er komt altijd een leuke band uit Haarlem’’. En dat is ook zo: Beatcream, Gotcha en iets later The Sheer, Relax – met Heist deden we het ook goed maar dat mag ik zelf natuurlijk niet zeggen – en nu natuurlijk Chef’s Special en Baskerville. Er gebeurt altijd iets op muziekgebied in Haarlem, ook al bestaat de oefenruimte Daisy Bell helaas niet meer. Dat is echt een heel, heel groot gemis.”

Wat zijn de plannen met Green Lizard?
,,In maart komt onze – nu nog titelloze – EP uit en daarna volgt een tournee langs clubs in Nederland. Ik kan daar nog niet zo veel over zeggen, omdat er nog niets is vastgelegd, maar hou onze Facebook-pagina in de gaten.”

Facebook: https://www.facebook.com/greenlizardforever

Interview en foto’s: Remco van der Kruis

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This