Leestijd:

Reading Progress:

Dorien van der Poll is manager bij Athenaeum Boekhandel Haarlem. Ze woont in Amsterdam-West (‘dat is eigenlijk een buitenwijk van Haarlem’). Ze trad aan bij Athenaeum in december 2012 en beschouwt haar werk als ‘de leukste baan die er is’. Dorien-vd-Pol43 Hoe is de stemming?

,,Opperbest! De Boekenweek beschouw ik als de leukste week van het jaar, samen met de kerstperiode. We hebben veel klanten in de winkel, mede omdat ze natuurlijk dat Boekeweekgeschenk ontvangen. Daarnaast zijn er extra’s in de vorm van het Boekenbal voor Lezers en de Waanzinnige Zondag. Er staat ons een Waanzinnig Weekend te wachten.’’

Bijzonder dat het Boekenbal voor Lezers in Haarlem plaatsvindt.

,,Het is ons eigenlijk in de schoot geworpen. Samen met Kleine Revolutie Producties waren wij bezig met de voorbereiding voor de Waanzinnige Zondag in het Dolhuys, toen de CPNB contact opnam met de vraag of het mogelijk was om het bal in Haarlem te houden. Het is enorm veel werk, maar de meeste voorbereiding is achter de rug. Ik heb er wel een hoop slapeloze nachten van gehad. Ik kan dan de uit-knop niet meer vinden. Het beste idee krijg je natuurlijk steevast om drie uur ’s nachts. Tegen de tijd dat het ochtend wordt heb ik zo’n idee helemaal uitgewerkt.’’

Een mooi gevarieerd programma, zowel tijdens het Boekenbal voor Lezers als tijdens de Waanzinnige Zondag.

,,De bedoeling is dat zo’n weekend een landelijk appeal heeft. We werken uitstekend samen met boekwinkels en literaire organisaties. Het is een goede mix met buitenlandse en Nederlandstalige schrijvers, maar er is ook ruimte voor bijvoorbeeld poëzie en muziek.’’ Dorien van der Poll Het lijkt me een feest om bij Athenaeum te werken, temidden van al die mooie literaire werken.

,,De leukste baan die er is! Ik heb geschiedenis gestudeerd en hou zelf vooral van historische boeken en biografieën. Na mijn studie liep ik stage bij een uitgeverij en werkte bij boekhandel Scheltema aan het Koningsplein in Amsterdam. Het contact met degenen die onze winkel bezoeken geeft me plezier. Mijn idee is: voor iedereen die hier komt met de vraag naar een bepaald boek is er een oplossing.’’

Waar zie je zelf naar uit tijdens komend weekeinde?

,,Ik ben heel blij dat Pieter Steinz aanwezig zal zijn, over het thema ‘Waanzin in de literatuur’. Zijn vrouw Claartje zal hem bijstaan. Daarnaast ben ik blij met de komst van DBC Pierre. Een intrigerend man, DBC staat voor Dirty But Clean. Zijn laatste roman is heel filmisch geschreven en heet ‘Breakfast with the Borgias’. Speciaal voor de Waanzinnige Zondag in het Dolhuys heeft Thomas Beijer een compositie geschreven, die ten gehore zal worden gebracht.’’ Dorien-vd-Pol Favoriete boek van dit moment?

,,Dat is ‘Het boek van wonderlijke nieuwe dingen’ van Michel Faber. In het begin dacht ik ‘dat is niks voor mij’. Het gaat over aliens en andere planeten, elementen die je meteen afserveert. Ik vind het nu al het beste boek van 2015. Het is 584 pagina’s maar als je bij bladzijde 400 bent denk je al: ik wil niet dat het verhaal stopt. Het snijdt je echt door de ziel. Faber heeft Nederlandse wortels maar wordt beschouwd als een Schots schrijver. Ik kan het iedereen aanraden.’’

Tot slot, van welke muziek hou je?

,,Ik hou heel erg van stilte. Ik ben niet iemand die constant muziek moet horen. Ik ga weleens naar een concert in het Concertgebouw en kan ontroerd raken door bijvoorbeeld Bach’s ‘Matthäus Passion’. Maar lezen en muziek gaan voor mij niet echt samen. Tijdens mijn middelbare schooltijd woonde ik in de Hilversumse Meent, een jaren 70-nieuwbouwwijk, en dan luisterde ik naar de muziek die toen populair was, zoals Bryan Adams, Madonna en De Dijk.’’

INTERVIEW: PAUL LIPS

FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS

http://boekenweek.nl/boekenbalvoorlezers

www.athenaeum.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This