Leestijd:

Reading Progress:

Bij de Wonderkamers van Hans Bossmann hield zij op 1 maart haar allereerste expositie en ze verkocht meteen 4 van haar werken. Hoogste tijd dus om deze jonge kunstenares aan Haarlem voor te stellen.

Wie is Eva Toorenent?

,,Ik ben 16 jaar oud en zit in 4 HAVO van het Coornhert Lyceum in Haarlem. Van kinds af aan wilde ik al kunstenaar worden. Behalve dat ik teken en schilder, ontwerp ik ook mode. Ik heb al aan drie modeshows meegedaan. Maar nu richt ik me vooral op tekenen, daar ben ik beter in dan in mode ontwerpen. Ik teken digitaal, maar ter voorbereiding maak ik veel potloodschetsen van bijvoorbeeld dieren. Na de HAVO wil ik, denk ik, naar de kunstacademie en daarna een vervolgopleiding voor game artist doen. Hoewel de beroepentest vorig jaar uitwees dat ik het meest geschikt ben als circusartiest!”

 

Eva Toorenent

 Wat inspireert Eva?

,,Dieren! Die zijn zo complex met al die verschillende huidtypen en kleuren. Ook denk ik vaak na over draken. Dan denk ik dat mensen vroeger in een varaan een draak hebben gezien. Net als met cyclopen. Mensen zagen olifantenschedels, met een groot gat op de plek waar de slurf heeft gezeten, en zagen daar een éénogige reus in. En dat doe ik eigenlijk ook. Ik gebruik van verschillende dieren een onderdeel en creëer daar een nieuw dier mee, vaak een monsterachtig wezen. Al die vrolijke werken boeien me niet, het is leuk om mensen te laten schrikken. Ik hou bijvoorbeeld ook van horrorfilms, als ze maar wel diepgang hebben zoals Pan’s Labyrinth. Ik hou van het duistere en mysterieuze. Mijn bijnaam is dan ook Evil. In dingen die leuk en lief zijn zit geen spanning.” Dan lachend: ,,Maar je moet nu niet denken dat ik een of andere psychopaat ben.”

,,En nadat ik Bioshock (een computergame, -red.) had uitgespeeld, ging ik opzoeken wie de game heeft gemaakt en wie de stemartiesten zijn. Toen kwam ik een filmpje tegen waarin een game artist van Bioshock over zijn werk vertelt. En sindsdien wil ik game artist worden.”

Eva Toorenent

Hoe vond je het om te exposeren?

,,Het kiezen van werken die ik aan de muur wilde hangen, vond ik vet moeilijk. Hans Bossmann hielp mij met het selecteren en hij koos gelukkig de werken van de monsterachtige wezens uit en niet de portretten. Hans vond de portretten niet zo bijzonder, je kunt zien dat die door een 16-jarig meisje zijn getekend. De monsters vond hij veel volwassener werk. Mijn moeder vindt die monsters maar niks, dus ik was eigenlijk heel blij met de kritiek van Hans want zelf vind ik het tekenen van portretten minder leuk.

 

Drie tekeningen van Eva Toorenent

Drie tekeningen van Eva Toorenent

Ik vond het exposeren echt heel vet en was best trots. Ik zat de hele dag te glunderen en alle opa’s en oma’s kwamen langs. Ik keek de hele tijd of mensen wel naar mijn werk keken. Alleen wisten zij niet dat ik die tekeningen had gemaakt. Bezoekers vonden mijn werk heel mooi en vooral omdat ik nog zo jong ben. Het mooiste is, dat ik die dag 4 werken heb verkocht.

Ik wil heel graag weer ergens exposeren, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat moet doen. Dus als iemand dit artikel leest en binnenkort een expositie organiseert, dan hoor ik het graag.”

Facebook van Eva Toorenent: Eva Toorenent

Tekst en foto’s: Remco van der Kruis

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

 1. Magalie Linda

  Ik krijg zo een hele ander gevoel bij het woord “monster”. Het is ineens een interessante manifestatie geworden.

  Ik hoop dat Eva snel nog meer werken kan laten zien!

  Antwoord
 2. Julia Henneman

  Mooi artikel, Eva, en Spaarnestroom! Gefeliciteerd. Ik ben blij, dat ik 1 van de 4 gelukkige kopers ben van Eva’s werk. En ik heb ook een … ÉÉN-oog uitverkozen. Maar dan weer een ander soort Die hangt vanaf morgen, maandag in de Venetiaanse Kamer. En dan raken we verder in gesprek. Er is daar nog ander werk te zien van een 16-jarige. Inspirerend! Ik verheug me op verdere dialoog en WORDT VERVOLGD… Hartelijks van Julia Henneman
  van HENNEMANMOOIEZAKEN

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This