Leestijd:

Reading Progress:

Falco Bloemendal is hostelmanager bij Stayokay aan het Jan Gijzenpad te Haarlem-Noord. Daarnaast is hij voorzitter van de afdeling Noord-Holland  van Koninklijke Horeca Nederland, imker en voorzitter van de Imkervereniging Haarlem en Omstreken. Per 1 november gaat Bloemendal aan de slag als  centrummanager binnenstad Haarlem.

Allereerst geeft Bloemendal een korte rondleiding door het pand, dat ooit bekend stond als ‘jeugdherberg Jan Gijzen’. ,,We hebben per jaar 28.000 overnachtingen, 12.000 dineetjes, 8000 lunches en 140 feesten”, zegt hij niet zonder trots. Uiteindelijk belanden we in de ruimte waar aan de wand een gitaar van het model Telecaster, een banjo en een basgitaar hangen. Ook een trompet, een paar schaatsen en een autoharp sieren de caféruimte, waar tijdens het winterseizoen de ‘Stayokay Sunday Music Sessions’ op de late zondagmiddag worden gehouden.


Hoe is de stemming?
,,Goed. We zitten in het hoogseizoen, dat betekent heel veel gasten, zowel in groepsverband als individueel. Er zijn allerlei leuke evenementen in de stad, dus we zitten praktisch altijd vol.”
Dat is wel eens anders geweest bij deze Stayokay-vestiging?
,,Toen ik hier zo’n zes jaar geleden kwam liep het voor geen meter. Ik was eerder betrokken bij de pre-opening van Stayokay Amsterdam Zeeburg, en manager bij Staokay Heemskerk. De liefde bracht me in Haarlem. Ik wilde hier aan de slag en dacht: ik ga het gewoon doen. Ik kan weinig fout doen. Ik heb van alles aangepakt, ook op het gebied van duurzaamheid. Daar heb ik de Vlinderstichting bij betrokken. We hebben nu een vlindervriendelijke tuin. Het is fantastisch om hier te werken en gastvrijheid te bieden.”
Waar groeide je op?
,,Ik ben geboren in Zwolle, dus ik ben een blauwvinger. Dat is een bijnaam die nog stamt uit de tijd van de rivaliteit tussen de Kampenaren – uit Kampen – en die van Zwolle. De inwoners van Zwolle besloten het carillon – uit de door brand verwoeste kerk – te koop aan te bieden aan de Kampenaren. Maar ze vroegen daar vierenhalf keer zo veel geld voor. De Kampenaren betaalden in koperen muntstukken, en daar krijg je dus blauwe vingers van.”
,,Vervolgens zijn we met het gezin verhuisd naar Winterswijk, een omgeving met heel veel groen. Melk halen bij de boer, feeling krijgen met de natuur en zo. In Arnhem ben ik een studie natuurmilieutechnieken gaan doen. Vervolgens werd ik sous chef in restaurant De Zwaan in Winterswijk. In Leeuwarden ben ik daarna de Hogere Hotelschool gaan doen.”
Hoe was de sfeer thuis?
,,In het gezin groeide ik op als zoon van twee dove ouders, met nog een broer en zus. Je leert dan al snel om elkaar te verstaan via liplezen en gebarentaal. Ik was pas zestien jaar oud toen ik mijn eerste radiootje kreeg. Van muziek heb ik in mijn jeugd eigenlijk weinig meegekregen. De eerste cd die ik kocht was van Guns ’n Roses.”

Bijenstand Schoteroog, Waarderpolder (foto Falco Bloemendal)

De natuur heeft duidelijk je interesse, als voorzitter van de Imkervereniging Haarlem en Omstreken. Onlangs werd de hangplek voor bijen ‘Schoteroog’ geopend in de Noordkop van de Waarderpolder…
,,Als Imkervereniging ben je natuurlijk altijd op zoek naar goede plekken voor de bijtjes. Wij waren op zoek naar een locatie waar we beginnende imkers kunnen opleiden. Met Ruud Meijer van Parkmanagement van de gemeente, en Bruno Giebels van de Industriekring Haarlem hebben we een plan ontwikkeld. Die strook in de Noordkop was een stukje verwaarloosd terrein waar veel troep belandde, zoals plastic en ander vuilnis. Het is ook het gebied waar de rugstreeppad huist, dus van belang om het in stand te houden. Er zijn daar poeltjes aangelegd en Spaarnelanden zorgt voor het groot onderhoud. Wij kregen de mogelijkheid om daar die bijenstand aan te leggen, op voorwaarde dat we dan garant staan voor het schoonhouden van die strook. Dat doen we, en begin juli heeft wethouder Joyce Langenacker deze bijenstand samen met imker Ferry Schutzelaars officieel geopend.”

Hans Vonkeman

,,Een van die bijenkorven is een zogeheten ‘Sunhive’. Gedurende aanloop van het project is één van de aanjagers, Hans Vonkeman, veel te vroeg overleden. Hans Vonkeman was zeer geïnteresseerd in alternatieve vormen van bijenhouden, en met name de ‘Sunhive’ had zijn aandacht. Collega’s van Hans van het ict-bedrijf Furore hebben geholpen de bijenstand te realiseren en hebben in samenwerking met de imkervereniging een ‘Sunhive’  speciaal ter nagedachtenis geplaatst op het terrein. Ik vind het mooi dat ik met veel verschillende projecten bezig mag zijn, waarbij de verschillende betrokken partijen allerlei dingen van elkaar kunnen leren. Had jij trouwens al een potje Haarlemse Honing?”


Hoe gaat het met de Stayokay Sunday Music Sessions?
,,Een idee van Alain Timmers en mij, om de ruimte hier ook op de zondagnamiddagen te benutten. Artiesten kunnen ervaring opdoen, wij bieden ze een podium. Lekker intiem, de afstand is niet meer dan een meter. Mijn ervaring is dat livemuziek praktisch altijd blije gezichten oplevert. Neem ook zo’n evenement als De Grootste Band van Nederland. We hebben hier tijdens die sessions allerlei singer-songwriters en soms ook hele heavy bands die het doen in een akoestische setting. Overigens hebben nu de barman en de kok van Stayokay samen een lied geschreven, dus ik hoop dat we binnenkort hun eerste optreden mogen verwachten hier.”


Per 1 november ga je aan de slag als centrummanager binnenstad Haarlem. Zin in?
,, Ik heb beloofd om hier niet teveel over te zeggen om de huidige centrummanager Fred Postma niet voor de voeten te lopen. Ik kijk er in ieder geval zeker naar uit. Vanaf 1 november draagt Fred het in twee maanden over. Ik zal per januari 2018 de functie volledig vervullen.”

Je hebt dus een brede muzieksmaak… Van welke muziek hou je momenteel?
,,Het gevolg van het opgroeien in een omgeving met dove ouders is dat ik eigenlijk alle soorten muziek wel leuk vind, behalve r & b. Ik hou erg van blije muziek, rhythm and blues, bluegrass, ook wel klassieke muziek, zoals Vivaldi, die ik dan keihard in de auto draai. Hoewel ik het jammer vind dat ik nooit muziekles heb gehad kan ik erg van optredens van anderen genieten. Welke clip je bij dit artikel kunt plaatsen? ‘The whole of the moon‘ van The Waterboys. Dat gaat over hoe je naar dingen kijkt. De één ziet een halve maan, de ander een volle. Net als dat glas dat halfleeg of half vol is.”
INTERVIEW: PAUL LIPS

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This