Leestijd:

Reading Progress:

Fjodor C. Buis is fotograaf te Haarlem. Van hem is momenteel de foto ’De Eenzame fietser’ te zien op de tentoonstelling ‘Kennemer Landschappen’ op Landgoed Beeckestijn.

Hoe kwam die sfeervolle foto tot stand?
,,Die was oorspronkelijk bestemd voor de Lennaert Nijgh-tentoonstelling bij het Noord-Hollands Archief eind 2012. Mij was gevraagd om me te laten inspireren door een liedtekst van de tekstdichter en heb daar ‚Jimmy’ voor gekozen. Bij dat nummer kreeg ik beelden van een geheimzinnig landschap met een nietige fietser erin. Toen vernam ik dat die tekst eigenlijk helemaal niet geschreven is door Lennaert, maar door een zwager van Boudewijn. Hij heeft de expositie dan ook niet gehaald. Maar daarna heb ik nog wel een foto van ‘een eiland in de verte’ gemaakt naar het gelijknamige lied.
Voor de ‘eenzame fietser’-foto ben ik speciaal naar de Kennemerduinen gegaan, niet ver van Parnassia. De man op de fiets is mijn vader, die heeft heel wat keren over dat fietspad heen en weer moeten rijden. De omstandigheden waren perfect, grijs weer, ik op een duin met uitzicht op een verdwijnende weg.’’

Waar ben je momenteel mee bezig?
,,Ik ben bezig met een serie portretten van oud-ministers wat z’n beslag moet krijgen tijdens het evenement ‘200 jaar Koninkrijk’ en een serie over vrouwelijke singer-songwriters onder de titel ‘Lijfliedjes’. Beiden moeten een interactief boek op gaan leveren, fotografie, tekst en video samen.’’

Fjodor C. Buijs in zijn studio.

Meest inspirerende moment van de laatste tijd?
,,Toen ik Yori Swart voor mijn project ‘Lijfliedjes’ moest fotograferen in Alkmaar. Zij woont antikraak in de oude gevangenis daar. Een heel bijzondere omgeving, met al die tralies, deuren en gangen. Alle cellen, isoleercellen en gangen zijn toegankelijk, heel vreemd om er in rond te dwalen. Normaalgesproken kom je niet op zo’n plek om een foto te maken.’’

Van welke muziek hou je?
,,Stevie Ann heeft een hele mooie plaat gemaakt, ‘California Sounds’, die draai ik veel de laatste tijd. Ik heb haar ook gefotografeerd voor de serie vrouwelijke singer-songwriters. Eindelijk weer eens met mijn oude Hasselblad. Ik voel me dan weer ietsje meer fotograaf. Misschien omdat het zo lang duurt voordat ik de foto zie want tegenwoordig is de verrassing er wel uit. Zo’n film ga ik dan echt nog in de donkere kamer staan ontwikkelen. Verder vind ik Eefje de Visser ook goed, en iemand als Janne Schra.’’

Fjodor voor zijn foto van Stevie Ann

Toekomstplan?
,,Haarlem bestaat over twee jaar 770 jaar. Net als in 1995 maak ik weer een serie portretten van bekende en markante Haarlemmers samen met Michiel van Reenen die de interviews doet. Ik moet wel zeggen dat ik het jammer vind dat sommige kleurrijke figuren uit het stadsbeeld zijn verdwenen, zoals de Papegaaiendame of Nico in zijn leren rok en laarzen. De markante straatfiguren lijken langzaam uit te sterven.’’

Fjodor C. Buijs

Website Fjodor C. Buis: http://www.fjodor.nl/

INTERVIEW: PAUL LIPS
FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This